Pretraga

Zbog korone donesena odluka o zabrani napuštanja prebivališta: Poznato i što je sa studentima koji žele doma

Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i mjesta stalnog boravka.  Takva je odluka donesena s obzirom na to da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19 i kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti.

Screenshot: YouTube kanal MUP-a RH i policije

Na jutrošnjoj press konferenciji Stožera za civlinu zaštitu obznanjeno je kako od danas na snagu stupa odluka o zabrani napuštanja prebivališta s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Tko može putovati iz mjesta prebivališta?

[UŽIVO] Evo kako je protekao obrazovni podnedjeljak u jeku izvanredne situacije u Zagrebu i Hrvatskoj

Zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka iz ne odnosi se na:

  • promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe
  •  izvješćivanje javnosti,
  • stanovnika koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb, iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
  • putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Poviše navedene osobe dobivaju propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta. Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati i mjere socijalnog distanciranja te ne zadržavanja na javnim prostorima.

Studenti, pozor: Moguće je vratiti se u mjesto prebivališta

[Video+Foto] U potresu značajno oštećeni objekti Medicinskog fakulteta na Šalati

Ipak, studenti koji su ostali u mjestu studiranja mogu se vratiti svojim domovima. Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, izjavio je kako povratak u mjesto prebivališta neće doći u pitanje i da je preporuka da se osobe već danas vrate u svoje stalno prebivalište.

– Bolje da se vrate doma, jer ukoliko im bude trebala pomoć, ni oni sami neće moći biti medicinski zbrinuti, ako nisu ovdje, rekao je Božinović.

Istaknuo je da danas ipak nije zadnji dan kada se građani mogu vratiti u mjesto prebivališta.

– Ne, nije zadnji dan, ali je zadnji dan kad će biti dopušteno prometovanje, a tijekom dana ćemo zabraniti međugradski promet i osobnim automobilima i na svaki drugi način. Već smo ukinuli javni prijevoz, međugradski i vlakovima i autobusima. Ne znači da će se danas utvrditi konačan popis ljudi s imenom i prezimenom i da je tu kraj. Naravno da ćemo se prilagođavati situaciji, kaže Božinović.

Službenu Odluku Stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja prebivališta pročitajte u nastavku ili kliknite na poveznicu.

Uživo pratite današnji tijek događaja vezan uz nastavu na daljinu na ovoj poveznici.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.

U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!

Zbog korone donesena odluka o zabrani napuštanja prebivališta: Poznato i što je sa studentima koji žele doma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap