Pretraga

Zbog malih kvota na Muzičkoj akademiji, mladi glazbenici odlaze iz Zagreba

A- A+

Nakon završene srednje glazbene škole, svega dvoje do troje učenika godišnje može upisati
Muzičku akademiju u Zagrebu. Upravo zbog tako malih upisnih kvota, većina učenika
koje podučava profesor gitare Ante Čagalj odlaze na studij u inozemstvo, bilo na bližim
destinacijama poput Beča, a neki se školuju te grade karijeru u SAD-u i drugim zemljama svijeta.

mic.hr

Profesor gitare Ante Čagalj predaje na Glazbenom učilištu Elly Bašić, a većina njegovih učenika po završetku srednje glazbene škole odlazi u inozemstvo na studij. Razlog napuštanja Hrvatske su jako male upisne kvote na muzičkim akademijama, pa mladi glazbenici biraju drugi put koji im život pruža, to jest daljnje školovanje u bližim ili daljim zemljama svijeta.

Prvi gitarist koji je pobjedio na Young Concert Artistu

Robert Belinić je bivši učenik profesora Čaglja. Nakon pobjede na natjecanju Young Concert Artist u New Yorku ostvario je svjetsku karijeru, a radi se o prvom gitaristu koji je odnio pobjedu na spomenutom natjecanju.

Napuštaju rodne gradove zbog ljubavi prema glazbi

Mnogi učenici koje podučava Čagalj uspješno usklađuju obaveze u gimnaziji s onima u glazbenoj školi. Uzevši u obzir broj predmeta koje srednjoškolci svakodnevno slušaju i čije gradivo uče, to zahtijeva veliki trud i odricanja.

– Trenutno u svojoj klasi imam dva učenika iz Slovenije koji u Brežicama pohađaju gimnaziju, a glazbenu školu u Zagrebu. Također imam učenika iz XV. gimnazije (MIOC-a) koji pohađa i srednju glazbenu školu, a inače živi u Mariji Bistrici.

Još troje učenika se iz ljubavi prema glazbi i gitari odlučilo preseliti iz Valpova, Pitomače i Virovitice u Zagreb radi školovanja. Budući da je riječ o mladim ljudima koji napuštaju svoje domove već u srednjoškolskoj dobi, ne začuđuje činjenica da ih njihova želja o izgradnji glazbene karijere odvede u strane zemlje. Prema riječima profesora Čagalja, samo manji broj njegovih učenika koji se školuju u Zagrebu, u njemu i žive.

Izdvojeni članak

Upoznajte profesora koji odgaja naše najbolje gitariste

Konkurenti, ali ne zavide jedni drugima

Mak Grgič koji je u Ljubljani završio gimanziju s prosjekom 5.0 redovito je pohađao nastavu na GU Elly Bašić. Započeo je studij u Beču i nakon četiri godine nastavio u Americi gdje gradi uspješnu karijeru solista i komornog glazbenika.
Ivan Petričević još je jedan Čagaljev bivši učenik, koji je nakon srednje škole završio studij u Beču. Danas tamo djeluje kao solist, komorni glazbenik i pedagog.

– Moji učenici su vrlo povezani jer sviraju zajedno u nekoliko komornih ansambla (kvarteti Elly’s) te u gitarističkom orkestru GUEllyBa tijekom školske godine i na Međunarodnoj ljetnoj školi gitare u Starom gradu na otoku Hvaru, putuju na državna i međunarodna natjecanja gdje redovito osvajaju prve nagrade. Oni osjećaju međusobnu konkurenciju, ali ona nikada ne prelazi u zavist, izjavio je profesor.

Nadodao je kako dani i godine provedene u njegovoj klasi stvaraju čvrste prijateljske veze koje traju cijeli život.

Zbog malih kvota na Muzičkoj akademiji, mladi glazbenici odlaze iz Zagreba
Share via
Copy link
Powered by Social Snap