Pretraga

Zbog navale Ministarstvo tražilo povećanje kvota u zagrebačkom MIOC-u

A- A+

Zagrebačka XV. gimnazija, svima poznatija kao MIOC, peta je srednja škola po broju učenika u Hrvatskoj. Budući da je na glasu kao jedna od najboljih u državi, ovu prirodoslovno-matematičku gimnaziju svake godine želi upisati sve veći broj učenika. Trenutno istu pohađa preko 1 200 učenika, a prema riječima novoizabranog ravnatelja Josipa Harceta, kapacitet škole uvelike je premašen. Riječ je o jednoj od tri srednje škole koje nude program međunarodne mature, a MZOS je prilikom upisa u zadnje četiri godine tražio da se u dva navrata upiše po jedno odjeljenje više.

Među najvećim Hrvatskim srednjim školama nalazi se i XV. gimnazija Zagreb, u krugovima đaka i profesora popularnija kao MIOC. Ove godine spomenutu školu pohađa preko 1 200 učenika, zbog čega je kapacitet maksimalno iskorišten. Prema riječima Josipa Harceta, profesora matematike koji je prije mjesec dana izabran za ravnatelja, čak se nastava odvija u nekim prostorijama koje za to nisu adekvatne.

Zdravstveni odgoj

Zagrebački MIOC se može pohvaliti i činjenicom da nije zabilježen ikakav problem oko uvođenja zdravstvenog odgoja u školski program. Ravnatelj tvrdi da roditelji, učenici kao i profesori nisu pokazali nezadovoljstvo čak ni oko spornog četvrtog modula te se on provodi po napucima iz MZOS-a.

MZOS traži povećanje upisnih kvota

XV. gimnazija pruža učenicima pet nastavnih programa: prirodoslovno-matematički na razinama A, B i C, te International Baccalaureate Middle Years i Diploma Programme. Upisne kvote su 224 mjesta, no svake godine se prijavi oko 300 kandidata s maksimalnim brojem bodova. – Mi bi htjeli da je broju upisanih učenika u okviru pedagoškog standarda, no zadnje dvije godine MZOS je od nas tražio da se preko kvota upiše cijelo odjeljenje, izjavio je ravnatelj Harcet.

Učenici koji završe ovu školu najviše upisuju FER, zatim PMF, a prošle akademske godine na Medicinski fakultet ih je upalo čak 37. Za državnu se maturu pripremaju već od prvog razreda, no u četvrtom se organiziraju dodatne pripreme i intenzivnije se radi s maturantima. Profesorima je posebno drago kad im se javi pokoji entuzijast i sam traži dodatnu pomoć, jer na taj način dokazuje kako je motiviran za rad.

Novi način računanja bodova za upise nije idealan

Škola ima državne natjecatelje skoro u svim kategorijama, a ove godine u Dubrovniku na državnom natjecanju iz matematike sudjelovalo je 25, te na natjecanju iz informatike 27 učenika. Također je jedna od rijetkih škola na ovim prostorima koja se može pohvaliti sa 16 predstavnika na Olimpijadi znanja.

Što se tiče usvajanja novog računanja bodova za upise u srednje škole, ravnatelj nije u cijelosti zadovoljan. Naime, MIOC (Matematičko-informatički obrazovni centar) nije dobio autonomiju izbora predmeta ili dodatnih bodova za upis učenika. Prema Harcetovim riječima, cijela škola je bazirana na tradiciji MIOC-a, što znači da su matematika i informatika jako važni predmeti. No, novim načinom bodovanja može se dogoditi da učenici koji su pobijedili na državnom natjecanju iz informatike ne upišu XV. gimnaziju samo zato jer imaju zaključenu četvorku iz, na primjer, tjelesne i zdravstvene kulture.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Jozu iz Mioca svi vole, a zna i zaplesati ‘Harlem Shake’

Program međunarodne mature

Od 1992. godine u XV. gimnaziji se provodi IB Diploma Programme, a četiri godine kasnije uveo se i Middle Years Programme. Drugim riječima učenici koji prođu prijemni ispit, mogu nastavu slušati na engleskom jeziku tako da sami biraju predmete iz određenih skupina. Polažući međunarodnu diplomu stječu prednost pred drugim kandidatima za upis na inozemne fakultete. Ipak, broj srednjoškolaca koji slušaju nastavu po nacionalnom programu daleko premašuje one koji se odluče za IB program.

Zbog navale Ministarstvo tražilo povećanje kvota u zagrebačkom MIOC-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap