Pretraga

Zbog neuspjelog štrajka predsjednik Preporoda podnio ostavku

A- A+

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako navodi, neuspjelog štrajka prosvjetara. Sada je na potezu članstvo Preporoda koje će 13. listopada odlučiti prihvaća li ostavku. U slučaju da ne prihvate, Stipić će se kandidirati za novi mandat na Skupštini sindikata 10 dana kasnije.

Foto: Dražen Matiček

Izdvojeni članak

Oprostite Vilime, a sada mi odgovorite na tri pitanja

Željko Stipić je podnio ostavku na mjesto predsjednika sindikata Preporod. Suprotno svojim kolegama iz Vertikale obrazovanja, Stipić tvrdi da je štrajk neuspio te je to razlog ovakvog njegovog poteza. Također, za štrajk misli da je bio loše organiziran.

Loša organizacija

– Organizatori su bili pogubljeni, nisu se znali nositi sa situacijom i cijela je akcija završila na najgori mogući način. Ne želimo nikog uvjeravati da je štrajk uspio. A još gore od neuspjeha je neuspjeh proglašavati uspjehom, kritičan je Stipić prema preostala tri prosvjetna sindikata.

Isto tako, zamjerio im je i to što, kako kaže, niti jednom nisu zvali Preporod na sastanke te što njegov sindikat, što se cjelokupnog štrajka tiče, nije imao pravo glasa.

Prva ostavka zbog neuspjelog štrajka

– Ovaj će štrajk ostati upamćen kao najduži štrajk bez ikakvog rezultata. Premijer Zoran Milanović poticao je štrajk govoreći da će dani u štrajku učiteljima i profesorima biti plaćeni, a djecu se poticalo da ne dolaze u školu i da neće dobiti neopravdane sate. Ovo je i prvi štrajk u prosvjeti zbog čijeg je neuspjeha odgovorna osoba podnijela ostavku, dodao je Stipić.

A što se mjesta predsjednika Preporoda tiče, sada je sve na članovima. 13. listopada će tajno odgovarati na pitanje ‘Zbog neuspjelog štrajka slažem se da Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, podnese ostavku?’. Ako se više od polovice članova koji odgovore izjasni potvrdno, Stipić se na sljedećoj skupštini sindikata, 23. listopada, neće kandidirati za novi mandat.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar napisao ispričnicu za sve učenike koji su markirali

Komentari drugih sindikalista

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić Najavio je da će i on, kao i predsjednik sindikata Igor Radeka na sjednici Velikog vijeća sindikata, 17. listopada, podnijeti ostavke, a o njima će se izjasniti Veliko vijeće.

– Treba vidjeti gdje je lanac pukao, kod vodstva, povjerenika ili članova, treba se analizirati situacija. Trebao je onda Stipić dati neopozivu ostavku, s obzirom na to koliko se trudio tijekom štrajka raditi analize i ostalo što je potkopavalo samu provedbu štrajka, izjavio je Ribić.

U vezi podnošenja ostavke predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže da se nakon svake akcije u tom sindikatu radi temeljita analiza na svim razinama, a po statutu su mandati njega kao predsjednika, kao i svih dužnosnika sindikata, također na raspolaganju. Mišljenja je da štrajk nije uspio jer nije ispunjen cilj povećanja plaća od četiri posto te da je Vlada ovoga puta bila jača i pobijedila.

– Tvrdim da zbog toga borbu nećemo zaustaviti i sa svojim ćemo zahtjevima
dočekati svaku iduću Vladu, koja god to bila. Uostalom, iz poraza se
više može naučiti nego iz pobjede i to je prilika da ojačamo svoje slabe
karike, kaže Mihalinec.

Copy link
Powered by Social Snap