Pretraga

Zbog plagiranja diplomskog rada glavni tajnik HDZ-a mora polagati prijemni, a moguće i državnu maturu

A- A+

Milijan Vaso Brkić neće se samo tako izvući zbog plagiranja diplomskog rada na Visokoj policijskoj školi. Glavni tajnik HDZ-a će morati ponovno upisati navedenu Visoku školu, to jest morat će položiti prijemni ispit, a moguće i državnu maturu, ako želi ovaj put zakonski steći diplomu.

Screenshot HRT – Dnevnik 3

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Vaso Brkić ovih dana puni novinske stupce zbog činjenice da je 2010. godine plagirao diplomski rad. Iako su iz jedne od najvećih hrvatskih stranaka poručili da će njihov glavni tajnik samo ponovno napisati diplomski rad, Brkića ipak čeka malo duži i zahtjevniji posao. Naime, da bi diplomu stekao na zakonit način, glavni tajnik HDZ-a će morati ponovno upisati Visoku policijsku školu. Drugim riječima, trebat će ponovno polagati prijemni ispit, ali i moguće položiti državnu maturu, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Za plagijatore i prepisivače na fakultetima nema točno određenih sankcija

Zbog plagiranja diplomskog ponovno na prijemni, a možda i maturu

Mada su iz Hrvatske demokratske zajednice mislili da će njihov tajnik uz malo truda na legalan način ponovno steći diplomu s Policijske akademije MUP-a, Brkić će se dobrano morati potruditi da popravi ‘nered’ koji je izazvao plagiranim diplomskim radom o riječkim Tržnicama iz 2010. godine.

Naime, prema tumačenju pravnika akademske zajednice i nadležnog ministarstva, Visoka policijska škola, slijedom odredbi Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju treba poduzeti sljedeće: ‘mora oduzeti akademski ili stručni naziv osobi za koju se utvrdi da je plagirala, a potom samostalno odrediti daljnji postupak temeljem kojega će osobe koje su plagirale završne radove ostvariti pravo na ponovno stjecanje oduzetog akademskog ili stručnog naziva, odnosno akademskog stupnja, a pritom osobe koje više nemaju status studenata, jer su završile studij, imaju mogućnost završetka samo ako bi ponovno upisale studij, a eventualno uz mogućnost da im se već položeni ispiti priznaju kao valjani, uz uvjete koje propiše visoko učilište, o čemu opet odlučuje visoko učilište.’

Izdvojeni članak

Skandal na Policijskoj akademiji: Plagirano dvadesetak diplomskih radova u zadnje četiri godine

Upitno je hoće li mu dozvoliti i ponovni upis

Ako Milijan Brkić podnese bilo kakav zahtjev, Visoka policijska škola vjerojatno će ga uputiti da ponovno upiše istu školu, to jest da položi prijemni ispit. No hoće li glavni tajnik HDZ-a morati i na državnu maturu, ovisi samo o tome hoće li Policijska akademija ući u sustav MZOS-a da bi se osiguralo vanjsko vrednovanje te da Brkić dobije važeću potvrdu o položenoj maturi koja je preduvjet izlaska na prijemni ispit.

Inače, Visoka policijska škola jest izvan sustava MZOS-a jer je namijenjena isključivo zaposlenima u policiji, no kako Brkić to više nije, pitanje je hoće li njemu uopće dozvoliti ponovni upis.

Ipak, Milijan Vaso Brkić zbog plagiranja neće kazneno odgovarati, jer to zakonom nije predviđeno, ali je upitno i to hoće li morati vratiti novac koji je stekao na osnovu rada s nevažećom diplomom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap