Pretraga

Zbog poziva na streljanje mladih aktivista prozvani premijer i predsjednica: ‘Primite se posla ili podnesite ostavke’

A- A+

Bivši vijećnik Gradskog vijeća Grada Splita i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju, istaknuti HDZ-ovac Hrvoje Marušić, pred nekoliko je dana u svojim komentarima na Facebook stranici Inicijative mladih za ljudska prava prozvao na strijeljanje aktivista te udruge, nazvavši ih pritom ‘stokom yugokomunističkom’. Slučaj je prijavljen DORH-u i policiji, a Inicijativa je od predsjednice i premijera zatražila reakciju koja je do sada izostala. Zbog toga su vladajući dvojac javno prozvali.

Screenshotovi Marušićevih poruka / izvor: Priopćenje Inicijative mladih za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava provodi kampanju #ISPRIKA, kojom je od Vlade Republike Hrvatske zatražila da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ izvršene u kolovozu 1995. godine.

– Stoko yugokomunistička,treba vas sudit i streljat ! Stoko yugokomunistička,nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije … DA SMO DEMOKRATSKA DRŽAVA,SUDILI BI VAM ZA VELEIZDAJU I STRELJALI VAS ! A vjerovatno i hoće,uskoro …, komentirao je na dio  sadržaja iz te kampanje HDZ-ovac Hrvoje Marušić.

Smatrajući da bi predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Plenković morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja, Inicijativa mladih od njih je zatražila hitnu reakciju, koja je izostala. Zbog toga su vladajući dvojac javno odlučili prozvati, priopćenjem koje vam u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

obraćamo vam se sasvim svjesni ironije u kojoj je jedna organizacija mladih primorana nositelje/ice najviših političkih funkcija u zemlji podsjećati na odredbe Ustava i temelje Republike, ali svojom nebrigom nam niste ostavili drugačiju mogućnost.
Izdvojeni članak

Istaknuti HDZ-ovac poziva na ubijanje mladih aktivista: ‘Stoko yugokomunistička,treba vas sudit i streljat’

Ne trebamo vas obavijestiti da je jedan član stranke koju Vi, g. Plenkoviću vodite i iz koje ste Vi, gđo. Grabar – Kitarović, izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske, pozvao na naše suđenje s ishodom smrtne kazne izvršene strijeljanjem. Sigurni smo da ste primijetili barem jedan članak ili naslovnicu o ovome, ako niste saznali iz naših priopćenja.

Poštovana predsjednice, poštovani predsjedniče Vlade, koliko se god ne slagali s našim radom (ako se s istim ne slažete), morate uvidjeti potrebu da štitite najdublje vrijednosti našega Ustava i naše Republike. Svjesno kažemo ‘morate’ jer ovo nije pitanje vaše procjene – ovo je pitanje vaše obveze za koju ste se borili na izborima i za koju ste dobili povjerenje građana.

Osnovna funkcija države i svih njezinih institucija je da regulira političke i društvene odnose sukladno Ustavu i zakonima, da štiti prava i slobode građana te unaprjeđuje njihove interese.

Bivša predsjednica Vlade RH (tada) iz vaše stranke, gđa. Jadranka Kosor je poziv na naše strijeljanje nazvala ‘ozbiljnim napadom na Ustav’. Upravo je nevjerojatno da nemate potrebu reagirati na ovakav napad.

Vi, dakle, niste u stanju adekvatno izvršavati temeljne zadaće funkcija koje obnašate. Time, Vi ste, gđo. Grabar – Kitarović, duboko neuspješna predsjednica, a Vi, g. Plenkoviću, duboko neuspješan premijer.

Nemojte ovo shvatiti kao likovanje jer to ne činimo. Shvatite ovo kao poziv na promjenu. Kao građanima i građankama Republike Hrvatske, svima nam je u interesu da nositelji/ce svih, a prvenstveno najviših političkih funkcija, budu uspješni i kompetentno brane i promiču naša prava i slobode. Ocjenu o vašim neuspjesima stoga donosimo s razočaranjem i žalošću.

Izdvojeni članak

Maturantu zbog neslane šale na Facebooku u kuću upala krim policija

Dozvolite da vam se obratimo ne samo kao građani nositeljima najviših političkih funkcija, nego kao mladi ljudi roditeljima. Zamislite, na trenutak, naše roditelje koji pridonose ovoj državi kroz poreze i koji su pridonosili sudjelovanjem u hrvatskoj vojsci za vrijeme rata, a koji danas na naslovnicama čitaju kako njihovu djecu treba ‘strijeljati’ i to od istaknutih članova vladajuće stranke. Ljudski se nadamo da nikada nećete razumjeti ovakvu poziciju i da nikada ništa slično nećete doživjeti.

Shvatite sada, da ste upravo Vi, gđo. Grabar – Kitarović i Vi, g. Plenkoviću, značajno pridonijeli stvaranju ovakve društvene atmosfere. Ako vam nije jasno kako, dozvolite da vas upozorimo kako je prošlo 3 dana od ove odvratne javno upućene poruke, a vi još niste našli za shodno reagirati. Ta tolerancija prema nasilju, ta poruka da našim najvišim predstavnicima Ustav ne znači baš ništa, ta poruka da grubi javni napad na temeljne političke i građanske slobode vama ne predstavlja ništa – ta vaša gromoglasna šutnja je jasna poruka da niste tu da štitite nas i naš Ustav. Da smo mi, kao građani, nezaštićeni pod vašim vodstvom i sami.

Ovaj vaš propust daleko je veći od nas i od ovog jednog napada. Vaš propust praktično upućuje na to da ova Republika ne postoji onda kada ju građani trebaju, ali je tu kad god i koliko god treba vama, bilo to sukladno zakonu ili ne.

Time ste upravo vi, baš vi, ti koji najgrublje i najlicemjernije ugrožavaju stabilnost našega političkoga poretka i naše demokracije.

Primite se posla kojeg ste obvezni izvršavati ili podnesite ostavke. Treće mogućnosti nema.

S poštovanjem,

Inicijativa mladih za ljudska prava
Zbog poziva na streljanje mladih aktivista prozvani premijer i predsjednica: ‘Primite se posla ili podnesite ostavke’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap