Pretraga

Zbog velikog broja neupisanih učenika, uvodi se treći upisni rok u srednje škole

A- A+

Prema novom prijedlogu nacrta odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole 2016./2017. godine, učenici bi trebali ostvariti pravo na tri upisna roka, na povećanu, upisnu, razrednu kvotu, a zanimanja za koja učenici prvotno ne pokažu interes, neće se ukinuti što je do sad bila praksa. 

Izvor: Srednja.hr

Iako se radi tek o prijedlogu nacrta za koji do sad nije bilo komentara prigovora, u školskoj godini 2016./2017. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 50.662 učenika u 2.223 razredna odjela. Od toga se 2.534 upisnih mjesta odnosi na učenike koji upisuju privatne škole u 140 razrednih odjela.

Izdvojeni članak

Srednja škola dovoljna za gotovo sva najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Tri upisna roka za srednjoškolce

Budući da se prošlih godina veliki broj učenika nije uspjelo upisati u srednje škole, prema novom bi se Nacrtu svim učenicima omogućio siguran upis i to zahvaljujući dodatnom roku za upis srednje škole. Prema njemu bi se učenici koji ne ostvare pravo na upis u ljetnome ili jesenskome upisnom roku mogli prijaviti za upis u naknadnome roku koji bi se održao od 5. do 9. rujna 2016. godine. Obzirom na to da će tad već nova školska godina započeti, upisi u prve razrede odvijati će se i u prvome tjednu nastave.

Novost bi od sljedeće školske godine trebala biti i mogućnost povećanje upisne kvote u razred pa će škola uz odobrenje nadležnog ministarstva umjesto 26 kako je do sad bila praksa, moći upisati 28 učenika. Upisivanje većeg broja učenika u razred odnosi se na one koji ne polože popravni ispit te ponavljaju prvi razred. U iznimnim okolnostima škola ima pravo zatražiti od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da u razred upiše trideset učenika. Mjesta na otocima, područja u zemlji od posebne državne skrbi i mjesta u brdsko-planinskim područjima mogu odstupiti od Strukture i upisati manji broj učenika u razrede.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovo je prva hrvatska srednja škola koja je uvela uniforme

Od sljedeće školske godine ne ukidaju se strukovna zanimanja za koje nema interesa

Nacrt za upise u prve razrede osnovne škole uvodi i mogućnost za neukidanjem zanimanja za koje se na ljetnom roku ne pokaže zanimanje. Učenici će stoga imati mogućnost popunjavanja takvih zanimanja na jesenskom roku, dok će slučaju smanjenog interesa učenika za upis u pojedini program obrazovanja, škola moći ustrojiti razredni odjel s manjim brojem učenika od utvrđenog u Strukturi uz uvjet da taj razredni odjel nema manje od 20 učenika.

Upisi u ljetni rok započinju 2. lipnja, a objava konačnih rezultata predviđena je za 11. srpnja. Učenici koji će participirati jesenskom roku svoje prijave šalju 22. kolovoza, a objava konačnih rang lista očekuje se prvim danom rujna.

Učenici s teškoćama u razvoju prijavljuju se u Uredima državne uprave u županiji, odnosno u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i to na ljetni rok koji traje od 2. do 10. lipnja, a rangiranje će se odvijati od 23. do 24. lipnja. Prijave za jesenski rok traju od 16. do 17. kolovoza, a rezultati primljenih učenika bit će dva dana nakon. 

Više informacija o upisima u srednje škole provjerite ovdje., a putem našeg kalkulatora upisa možete provjeriti svoje bodove.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap