Pretraga

Zdravstveni odgoj ide kakav jest, bez obzira na suprotstavljena mišljenja

A- A+


Izdvojeni članak

Ovako se druge zemlje nose s problemima oko zdravstvenog odgoja

Neovisno o raznim stajalištima Crkve i struke, zdravstveni odgoj će se provoditi takav kakav jest. Zaključak je to ministra obrazovanja Željka Jovanovića koji je jutros istaknuo da je upravo uvođenje zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole najbolja odluka koju je donijelo resorno ministarstvo u prvoj godini mandata.

Nakon prve godine rada Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predstavilo je sve svoje poteze. Iznimno su ponosni na zdravstveni odgoj, čiji kurikulum se sigurno neće mjenjati, unatoč protivljenjima Crkve i udruge GROZD. Oglasio se i Don Ivan Grubišić koji smatra da se cijela rasprava o različitim stavovima nije trebala voditi preko medija već iza zatvorenih vrata ‘u iskrenom ustrajnom dijalogu’.

Izdvojeni članak

Pismo vjeroučitelja koji se srami svojih biskupa zbog stavova o zdravstvenom odgoju

Da je zdravstveni odgoj izborni predmet, vjeronauk bi se možda i ukinuo

Nakon što je javnosti predstavljen rad Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u zadnjih godinu dana, ministar Jovanović osvrnuo se još jednom na rasprave koje se tijekom medija provode o zdravstvenom odgoju.

Jutros je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao kako je ‘uvođenje zdravstvenog odgoja uvod u ukidanje vjeronauka u školama’, na što je Jovanović njemu odgovorio da je stvarnost zapravo suprotna.
– Gospodin Karamarko ima problema sa zaključivanjem. Njegov prijedlog da zdravstveni odgoj bude izborni predmet ide u smjeru da djeca neće izabrati vjeronauk. Možda će izabrati zdravstveni odgoj, pa vjeronauka neće više biti, objasnio je Jovanović.

Don Grubišić se pita kako je Konzum dijelio letke i u isto vrijeme prodavao prezervative

Osim istupa HDZ-ova Karamarka na svom blogu s nešto drugačijim mišljenjem javnosti se obratio don Ivan Grubišić koji smatra da je ‘Balkan, nažalost, područje talibanizma, neobično naglašene isključivosti prema drugom i drukčijem.’

– Kako inače protumačiti da se blagdan mira i obiteljskog zajedništva s oltara promovira kroz letke koji, navodno, vrve lažima, izvrgavanjima istine i optužbom da je naša istina jedina prava istina, pa i kad se radi o spolnosti, međunožju, piše Grubišić.

Ističe i kako je vrlo neobično da su veliki šoping centri dijelili letke, a u isto vrijeme prodavali pornografiju i prezervative. Don Ivan Grubišić na svom blogu pozvao je da se problemi ne rješavaju na ovaj način, već u iskrenom i ustrajnom dijlaogu iza zatvorenih vrata.