Pretraga

Želite studirati u inozemstvu? Ovo su najbolji gradovi na svijetu za studentski život

A- A+

Jedan od vodećih internetskih portala specijaliziranih za obrazovanje ‘QS’, kao i prijašnjih godina objavio je rang listu najboljih svjetskih  gradova za studente. U top 50 još jednom se našlo najviše gradova sa Starog kontinenta, njih čak 18. Slična situacija je i u prvih top deset gdje su se uz Pariz i London našli još Zurich i Munchen.

Na prvo mjesto liste u godini iza nas zasjeo je Pariz. Francuska metropola pokazala se najbolja je po nizu kriterija kao što su su kvaliteta života, pristupačnost, te ugled sveučilišta. Osim toga, gradovi koji su se našli na prvih pet mjesta liste najstudentskijih su i sami po sebi atraktivni, te osim studentima, i običnom posjetitelju nude pregršt sadržaja.

Izdvojeni članak

Student u godinu dana obišao 16 zemalja i poručio: Hrvatska među najljepšima

Pariz – nekad poprište studentskih nereda, danas najbolji grad za studiranje

Pariz je oduvijek bio jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih središta s velikim utjecajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, znanost i umjetnost. Sve to doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova. Svojim sadržajima za mlade, te odličnom prometnom povezanošću opravdava titulu najboljeg studentskog grada.

Za poznata elitna pariška sveučilišta poput Sorbone i Sciences Po smo svi zasigurno čuli, no u Parizu se naveliko radi i na novim projektima. Osim produžavanja mreže podzemne željeznice radi porasta stanovništva , uključuju i stvaranje vrhunskog tehnološkog i znanstvenog klastera, te sveučilišnog kampusa na platou Saclay u južnim predgrađima.

Izdvojeni članak

Ovako Split vide inozemni studenti

Francuska metropola je kudikamo jeftinija za studente od britanske, odnosno životni i svakodnevni troškovi, pa i školarine su u Parizu jeftiniji u odnosu na London. Mada svejedno skup, Pariz studentima nudi dosta beneficija, poput studentske kartice koja omogućuje dodatne popuste, a ulaznice za muzeje, kina i koncerte za studente su jeftinije. Jednostavan i brz prijevoz za studente osim javnog, omogućen je u vidu najma bicikla, što je moguće čak i na godinu dana.

Pariz je bio poprištem studentskih nemira i prosvjeda 1968. godine kada su studenti zauzeli fakultete i tvornice diljem Francuske, te time potaknuli socijalnu revoluciju protiv kapitalizma, konzumerizma, te tradicionalnih institucija i vrijednosti.

Izdvojeni članak

AIESEC organizira info sastanke za studente koji žele na praksu u inozemstvo

London, prijestolnica obrazovanja

Našao se na drugom mjestu liste najpoželjnijih gradova za studente. Prvo mjesto mu je izmaklo jer je Pariz ipak nešto jeftiniji za život. Uz lepezu zanimljivosti koje nudi, kako običnom turistu, tako i studentu, otegotna okolnost studiranja u Londonu su previsoke cijene svega – od smještaja i hrane, pa sve do noćnog života i prijevoza. Ipak, ako dobro pripazite na popuste, osobito studentske naći će se dosta prostora za uštedjeti. Mnogi klubovi organiziraju studentske večeri tijekom tjedna, a javni prijevoz podzemnom željeznicom je pristupačan.

Smatra se centrom europskog, pa i svjetskog obrazovanja, prije svega zbog kvalitetne ponude sveučilišta, poput Oxforda i Cambridgea. Grad koji ima bogatu povijest, centar je i europske ekonomije, mode, glazbe i koječega drugog što zanima i privlači mlade ljude širom svijeta da dođu u britansku prijestolnicu studirati. Osim toga, sve važne svjetske tvrtke, kao i brendovi imaju svoja sjedišta u Londonu, što olakšava i zapošljavanja nakon završenog fakulteta.

Izdvojeni članak

Lov na blago Zagreba: Studenti VERN’a zagonetkama turiste vode po metropoli

Sydney, pristupačan i dalek

Najmanji kontinent skriva jedan od najboljih gradova za studiranje. Sydney je 2011. godine proglašen trećim najboljim gradom na svijetu za život, a 2013. godine našao se u top pet na svijetu za studiranje.

Sydney je i prva poslovna destinacija Australije što nakon završetka fakulteta studentima omogućuje lakši put do zaposlenja. Mnoge multinacionalne kompanije imaju sjedišta u gradu, a 30 posto australske ekonomske aktivnosti se odvija upravo tamo.

Sydney je dosta jeftiniji od svojih europskih pandana, pa time i prihvatljiviji studentima. Troškovi studentskog života koji uključuju prijevoz, smještaj i hranu iznose oko dvije kuna tjedno. Iako nema puno žive glazbe i koncerata, klubovi su brojni i pristupačni studentima, a osim toga, u Sydneyu možete sa studentskim popustima dobiti puno toga jeftinije.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje: Domaći brucoši žude za bijegom u inozemstvo, a zagrebačko Sveučilište priziva studente iz Pokreta nesvrstanih

Boston, idealan grad za ljubitelje sporta i glazbe

Nosi predznak američkog sveučilišnog i studentskog grada. Naime, u Bostonu se nalazi preko 50 sveučilišta i fakulteta što ga čini kozmopolitskim gradom, a činjenica da je drugi grad u Americi s najviše studenata iz inozemstva, čini ga i multinacionalnim.

Boston je za američke standarde mali grad, te se vrlo lako nauči kretati po njemu. Prometno je dobro povezan, a cijene javnog prijevoza su pristupačne. Najisplativija je svakako podzemna željeznica, popularno u Bostonu prozvana ‘T’.

Grad je poznat i kao dom poznatog baseball kluba ‘Boston Red Sox‘, te košarkaškog ‘The Boston Celtics’, a osim bogatog sportskog sadržaja, poznat je i po bogatoj glazbenoj sceni za ljubitelje svih žanrova. Vjerojatno bi se Boston našao i više na listi najpoželjnijih za studiranje, no prošlogodišnji teroristički napad ga je depopularizirao i bacio na osmo mjesto.

Izdvojeni članak

Nijemac na Filozofskom: ‘U Hrvatskoj se studente tretira kao srednjoškolce’

Hong Kong, grad u kojem se susreću istok i zapad

Grad u kojem se miješaju kineski i utjecaji zapada, grad koji je moderan i broji oko sedam milijuna stanovnika, a ujedno njeguje i seoske običaje, te grad sa iznenađujuće puno zelenih površina, čak 40 posto – sve je to Hong Kong.

Centar azijskog poslovnog svijeta i financija, ujedno je i studentima privlačan grad. Od 300 najboljih svjetskih sveučilišta po QS World University Rankings za 2012. i 2013. Godinu, u Hong Kongu se nalazi njih šest, od kojih su četiri u top 100.

Grad je prometno odlično povezan, nudi željeznički, autobusni, tramvajski i taksi prijevoz, a sve vrste su pristupačne i povoljne. U Hong Kongu ima i oko devet tisuća restorana u kojima se odvija kineski poslovni i društveni život.

U Hong Kongu se posebno obilježava uspomena na žrtve prodemokratskih studentskih prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmenu. Kineske snage sigurnosti su 1989. godine ubile stotine studenata koji su prosvjedovali i tražili političke slobode i demokratske reforme.

Ostali gradovi koji su u prvih 10 na listi najpopularnijih za studiranje su Singapur, Zurich, Melbourne, Montreal i Munchen, dok je Berlin koji slovi za jedan od najzanimljivijih gradova, te je poznat i kao grad kulture zauzeo tek 11. mjesto. U prvih 20 gradova našli su se još i Dublin, Beč, Toronto, a posljednje mjesto na listi od 50 najboljih gradova za studente na svijetu našao se Kyoto.

Želite studirati u inozemstvu? Ovo su najbolji gradovi na svijetu za studentski život
Share via
Copy link
Powered by Social Snap