Želja za obrazovanjem ovih učenika jača je i od činjenice mogu poginuti putem do škole

Biste li riskirali svoj život penjući se po stijeni visokoj preko 800 metara samo da na vrijeme stignete u školu? Ono što se nama čini nevjerojatnim, učenicima iz sela Atule’er iz Kine to je dio svakodnevice. Da bi stigli do škole koja se nalazi na vrhu, moraju se uspeti improvizranim ljestvama položenim uz planinu. Na ovom po život opasnom putu do škole prate ih roditelji volonteri.

Izvor: screenshot

[Video] Uz španjolski, na otoku La Gomera službeni jezik je zviždanje

I dok je većina roditelja brine o tome hoće li njihova djeca nastavu provesti markirajući u nekom od lokalnih kafića, ovi roditelji svakodnevno strahuju od činjenice da bi njihov đak putem do škole mogao poginuti. Ako samo jedna stvar penjući se putem krene po zlu, nastradati može ne samo jedno dijete, nego i svi oni koji se nalaze ispod njega na ljestvama. 

Dva puta mjesečno spuštaju se kući

Kako prenosi CNN, fotograf Chen Jie za ovaj je nesvakidašnji pothvat školstva u mjestu u kojem živi svega 400 stanovnika čuo je preko svojih prijatelja, a 14. svibnja odlučio se priključiti učenicima na njihovom putu do škole. S obzirom na to da se radi o putovanju koje traje i do dva sata, djeca kući odlaze dvaput mjesečno stoga je spomenuti datum jedan od dva kada se hrabre đake može vidjeti kako se penju u želji za obrazovanjem.

– Bilo je dovoljno opasno penjati se gore, ne želim ni razmišljati kakav je osjećaj spuštati se s planine, priznao je za CNN fotograf Chen.

Fotogalerija: Na putu do škole svakodnevno riskiraju život

Obećavaju im cestu. I dalje ništa.

Roditelji volonteri koji pomažu djeci sretno stići do škole tvrde da svaka mala nepažnja može dovesti do tragedije, a jedan od roditelja priznaje kako se zna dogoditi da dijete posklizne s ljestva, no na sreću uspije se zadržati na čvrstim granama. 

Djeca su povezana užem pa tako jedan roditelj stoji na početku kolone, jedan u sredini, a jedan na kraju kolone od petnaestak učenika. 

Iako im tamošnje vlasti tvrde da je prioritet izgraditi cestu kako bi djeca nesmetano išla u školi, zbog loše ekonomske situacije, ovi će mališani još neko vrijeme strahovati da na putu do škole ne naprave krivi korak. Doslovno.

Odgovori