Pretraga

‘Zemlja znanja’ na 36. mjestu po kvaliteti obrazovnog sustava

A- A+

Na listi uspješnih obrazovnih sustava, Hrvatska se nalazi na 36. mjestu, najbolje su azijske države, a od susjeda Slovenija koja drži 18. mjesto. Pokazalo je to najnovije istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje obuhvaća 76 zemalja.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj najmanje ljudi odustaje od obrazovanja nakon srednje u čitavoj EU

Najkvalitetnije školstvo imaju Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, Japan i Tajvan, a slijede ih Finska, Estonija, Švicarska i Nizozemska. TOP 10 zatvara Kanada, prenosi BBC istraživanje koje je u 76 zemalja proveo OECD.

Hrvatska na tom popisu zauzima 36. mjesto, ispred Slovačke, Ukrajine, Izraela, Grčke, Turske, Bugarske i Rumunjske. Od susjeda, najbolje stoji Slovenija na 18. mjestu, Italija je 28., Mađarska 32., Srbija je 42., a Crna Gora 56.

Inače, samo istraživanje je temeljeno na rezultatima testova iz matematike i prirodnih znanosti i OECD tvrdi da je širi pokazatelj globalne mape obrazovnih standarda od PISA testiranja koja se fokusiraju uglavnom na industrijalizirane zemlje.

Iz OECD- a kažu da usporedbe jasno pokazuju vezu između obrazovanja i ekonomskog rasta te naglašavaju da se obrazovnim standardom može predvidjeti koliko će bogatstva zemlja stvoriti u dužem razdoblju.
Tako bi, npr., posljednje plasiranoj Gani BDP narastao 38 puta kada bi svi njezini 15- godišnjaci usvojili bazične obrazovne vještine.

‘Zemlja znanja’ na 36. mjestu po kvaliteti obrazovnog sustava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap