Pretraga

[ZEMLJA ZNANJA] Trgaju stolice, prijete ravnateljima nožem i šmrču šećer na satu

A- A+

Uzimaju pištolje s kojima plastičnim mecima gađaju učenike i profesore, bacaju stolice kroz prozor, šmrču bijeli šećer tijekom sata, bušilicom prijete drugim učenicima, trgaju bilježnice kada su ljuti ili ih zapale nasred učionice. Ovo je kratki opis svakodnevice u hrvatskim učionicama koje su se počele objavljivati na Facebook pageu ‘Dnevna doza e-Dnevnika’.

Sve ocjene, izostanci i bilješke koje profesori napišu učenicima mogu se pregledati u sustavu e-Dnevnik, a pristup njemu imaju profesori, učenici i njihovi roditelji. U vrlo kratkom vremenu page ‘Dnevna doza e-Dnevnika‘ prikupio je 15.000 fanova, a učenici šalju screenshotove bilješki svojih profesora.

Prijeti bušilicom drugim učenicima i ravnatelju nožem

Jedna od bilješki koja se pojavila na navedenom pageu iskače od ostalih po broju lajkova i oduševljenja publike, a riječ je o učeniku koji ima tek četiri pozitivne ocjene od njih 16. Taj je jedan učenik uspio skupiti u svojim bilješkama brojne opaske poput ‘uzeo “pištolj” i gađao učenike plastičnim mecima gađao učenike i profesore’, ‘Razbacao sav alat po učionici’ ‘nakon što je neprestano pričao na satu, učenik je poslan ravnatelju i zatim prijetio ravnatelju da će ga izbosti nožem’, ‘bušilicom prijetio učeniku’, ‘pušta cajke na satu’, ‘nakon što mu je dokumentacija ocjenjena ocjenom nedovoljan, zapalio je bilježnicu nasred učionice’, ‘zaboravio je donijeti pribor, nasilno je svom kolegi uzeo pribor i bacio ga kroz prozor škole’

Izdvojeni članak

Video zlostavljanja u Odgojnom domu Mali Lošinj

Teško je uopće zamisliti da u periodu školske godine jedna osoba može izazvati toliko nereda i opterećenja kolegama i profesorima. Moramo si ipak staviti u glavu ne da je to samo moguće, nego da je to realnost koja se događa iz tjedna u tjedan. Isto tako moramo prihvatiti činjenicu da ovakvo ponašanje dobiva aplauz dobrog dijela mlade online populacije koja ga hrabri u daljnjim aktivnostima.

Neki od komentatora su vrlo cinični, ali i pokazuju na koji način mladi gledaju na politiku pa tako jedan učenik piše da je ovo budući zastupnik u Hrvatskom saboru. Prema nekim komentarima učenik je izbačen iz škole, ali ovakvi problematični slučajevi budu u interesu javnosti tek kada odrastu i postanu materijal za pisanje u crnim kronikama. Popravni domovi su poprište nasilja, te se iz njih izlazi u pravilu gori nego što ste ušli, a na tjednoj bazi netko iz njih pobjegne što se objavi na nestali.hr. S vremena na vrijeme se pojave i gorke ispovijesti mladih iz domova za odgoj djece koji su bili prisiljeni na prostituciju, bez da su se pokrenule veće istrage u njima. Škole i profesori su pod udarom mladih s problematičnim ponašanjem, a efikasni alat s kojim bi se njima pomoglo praktički ne postoji. Nemojmo se onda čuditi svemu što se događa u učionicama.

Masovna zabava na satu uz kladionicu i porniće

U nekoliko bilježaka se pojavila opaska da učenici tijekom sata prate rezultate utakmica na kojima su se kladili. Premda po Pravilniku za priređivanje igara na sreću one ne smiju obavljati djelatnost unutar 200 metara od osnovnih i srednjih škola, nije zabilježen niti jedan slučaj u medijima gdje je nekome dodijeljena kazna, premda postoje brojni koji krše navedeni propis.

Drugi su se pohvalili svojim bilješkama gdje su preko mobitela u autobusu na izletu prema Interliberu, inače sajmu knjiga, prikazivali neprimjereni sadržaj. Svi se i tome čudimo, premda podaci jasno govore da je Pornhub u 30 najčitanijih siteova u Hrvatskoj. Nikako da se dogovorimo oko uvođenja zdravstvenog odgoja na kojima bi se otvoreno govorilo o temi pornića te educiralo mlade zašto nije uputno sponzorirati industriju koja zlorabljuje muškarce i žene. Domet nam je napisati bilješku o tome.

Učeniku koji baca stolicu kroz prozor, govori profesorici da je glupa i ne želi otići kod ravnatelja na razgovor bi trebalo objasniti koliko košta ta stolica. Ipak, većina škola će jednostavno na početku godine svim učenicima pokazati uplatnicu donacije koje znaju iznositi i po 500 kuna, ali ih neće educirati kolika je vrijednost jedne stolice za koju izdvajaju direktno, ali i indirektno kroz poreze.

Nepismeni profesori i roditelji s krivim mjerilima u glavi

Onom koji šmrče šećer pod satom i kojeg fanovi pozdravljaju s ‘Apostol’ bi trebalo educirati tako da jednu lajnu napravi u uredu ravnatelja pa da povuče pred mamom i tatom, čisto da vidimo kako bi njemu ili nekome drugom to palo napamet ponoviti. To ipak ne smijemo jer bi se kršilo njegovo pravo kao dijete, ali gdje je nestala pravda za profesora i ostale u razredu koji nešto žele napraviti od tog sata. 

Bilješke koje se pojavljuju otkrivaju i ogromnu nepismenost među profesorima pa jedan tako piše ‘pobjegao.ukantinu‘, a brojni točke ni zareze gotovo ni ne koriste. Ne možemo od profesora tehničkog predmeta očekivati vrhunsko poznavanje gramatike i pravopisa, ali jednaki minimum mora postojati za učenike i profesore. Nemojmo se onda čuditi niti zgražavati kako postajemo sve nepismenija nacija.

Izdvojeni članak

Ispovijed tinejdžera: Zbog trave, tučnjava i ‘bonkasa’ izgubio sam pravo školovanja

Jedna od bilješki nastavnika odnosi se na bilježnicu iz povijesti, koju je po svemu sudeći ispisala majka učenika, a učenik na to odgovora da je to zato jer se njemu nije dalo. Roditeljima isto tako nije lako nositi se sa svim problema svoje djece, ali iskreno govoreći, oni nikada nisu bili educirani o tome kako se trebaju odnositi prema profesorima i prema obrazovanju svojeg djeteta. Uglavnom to ovisi o kućnom odgoju, koji je vrlo varijabilan. Čude se onda nastavnici kada roditelji tijekom godine rješavaju zadaće, a na kraju rade pritisak za prolaz ili veću ocjenu. 

Dežurni političari podcrtavaju obrazovanje kao jamac za budućnost Hrvatske, premda se više nitko ne usudi iskoristiti sintagmu ‘Zemlja znanja’ kada se svako malo izbacuju istraživanja koje pokazuju sve suprotno. Govori se o padu natalitetu i sve većem iseljavanju mladih. Govori se o puno toga što treba i ne treba napraviti za bolje obrazovanje, ali nikako da se uhvatimo u koštac s postojećim problemima koji bi nam mogli spasiti pokoju stolicu, bilježnicu ili ravnatelja od noža. Dok to ne promijenimo, uvijek nam preostaje dnevna doza e-Dnevnika.

*komentar

[ZEMLJA ZNANJA] Trgaju stolice, prijete ravnateljima nožem i šmrču šećer na satu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap