Pretraga

Zemlje Europske unije već sad traže hrvatske radnike

A- A+

Ostalo je manje od pet mjeseci od 1. srpnja, odnosno datuma kada bi Hrvatska trebala postati punopravna članica Europske unije. Istovremeno interes za radnike iz naše zemlje među članicama EU-a, sve je veći, a potvrdio ga je i Hrvatski zavod za za zapošljavanje (HZZ).

Hrvatska bi 1. travnja trebala postati punopravna članica Europske unije. No, već sada postoji veliki interes za radnu snagu iz Hrvatske, koju je potvrdio i HZZ.

Svoju otvorenost za zapošljavanje pokazale su Njemačka, Austrija i Švedska, a traže se od vodoinstalatera i konobara do liječnika i inženjera. Austrija primjerice traži djelatnike za rad na skijalištima, uglavnom za ugostiteljska zanimanja, javlja Dnevnik.hr.

– U hotelijerstvu i ugostiteljstvu, u zdravstvu, kao što su medicinske sestre i tehničari, ali i u tehničkim djelatnostima, kao što su inženjeri informacijskih tehnologija, inženjeri građevinarstva, poljoprivrede. Isto tako električari, automehaničari, vodoinstalateri, govori o interesima europskih poslodavaca Vilma Mostahinić, rukovoditeljica EURESA i međunarodnog posredovanja.

Izdvojeni članak

Hrvatski informatički stručnjaci traženi s više kontinenata

Već smo pisali kako HZZ zasada posreduje radnike isključivo u Njemačku, budući da Hrvatska ima samo s ovom zemljom bilateralni sporazum o posredovanju radnika. Za druge zemlje Zavod zasada nudi informacije i savjete, a od prvog srpnja nezaposlene će spajati s europskim poslodavcima.

Prema podacima o nezaposlenosti HZZ-a iz traženih sektora veliki je broj djelatnika. Tako iz ugostiteljstva, čak je 63 284 nezaposlene osobe, informatičara je 4 627, vodoinstalatera 1 572, inženjera građevine 504, a doktora medicine 411.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap