Pretraga

Žene su ponovno krive za sve: Profesor teologije žustro optužio ženski rod

A- A+

Ako je vjerovati teoriji profesora Fundamentalne teologije Ivici Ragužu, neposlušnost je proizašla iz žene, a upravo iz toga na svijet je proizašao grijeh. Tim riječima profesor Katoličko bogoslovnog fakulteta u Đakovu opisuje žensko postojanje u tekstu objavljenom u novom broju Glasa koncila. 

Foto: wikipedia

Izdvojeni članak

Keep calm and Štraca on: Što zapravo znači riječ štraca?

U povodu obilježavanja blagdana Velike Gospe u Glasu koncila objavljen je tekst u kojem ovaj profesor na najružniji način opisuje ženu koja je po tko zna prozvana od strane crkve. Nakon što su je jedni nazivali štracom, sada je žena kriva što na svijetu postoji grijeh. Profesor Raguž naime kritizira žene jer žele biti ravnopravne muškarcima te što ne žele biti poslušne Isusu Kristu, Crkvi i muškarcu, prenosi Telegram.hr

U osvrtu naziva ‘Marijina poslušnost i žene danas’ ovaj doktor teologije obrušio se na današnje žene i kako bi im upravo Marija trebala poslužiti kao primjer. U osvrtu stoji kako je grijeh nastao zbog neposlušnosti Adama i Eve, no neposlušnost najviše pogađa ženu jer je đavao prvotno po ženinoj neposlušnosti čovjeka učinio robom grijeha. Adam je u ovom slučaju ispao žrtva pa je prema riječima profesora iz sažaljenja prema Evi nije ju htio ostaviti samo u njezinu grijehu. 

-Neposlušnost se izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan. Neposlušnost se isto tako pokazuje u onom što bismo nazvali dvama biblijskim sindromima neposlušne žene: »Martinu sindromu«, aktivističkoj ženi bez poslušnosti, bez smiraja, i »Magdaleninu sindromu«, lijenoj ženi ugode i užitaka, pretjerane brige za sebe, stoji u osvrtu profesora Raguža. 

Osim toga, Raguž navodi kako je svjestan kako će njegova teorija izazvati podsmijeh kod muškaraca i žena koji su se odmakli od kršćanske vjere, no, napominje kako i dalje zbog toga ne možemo izbjeći istinitost biblijske i kršćanske slike o ženi, a to je da je upravo najveće iskušenje za ženu neposlušnost.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap