Pretraga

Žene u Hrvatskoj imaju značajno manje plaće od muškaraca, poznato u kojim su zanimanja razlike najveće

A- A+

Prva Hrvatica koja je javno tražila izjednačavanje plaća žena i muškaraca bila je jedna učiteljica. Dogodilo se to prije točno 150 godina. Međutim, žene u Hrvatskoj i dalje su potplaćenije od muškaraca. Prosječna mjesečna neto plaća žena za 16% je manja od one koju imaju muškarci. Istodobno, više žena steklo je diplomu sveučilišnih i stručnih studija te je više njih upisano na doktorske.

Foto: Unsplash

– Učiteljicam neka se držeći se izreke: jednaki posao, jednaka plaća, jednako pravo za sve, određuje isto toliko plaće i doplate kao i učiteljim!, poruka je koja se mogla čuti prije točno 150 godina, davne 1871. godine.

Izrekla ju je na prvoj općoj učiteljskoj skupštini u staroj kazališnoj zgradi na Trgu svetog Marka u Zagrebu, učiteljica Marija Jambrišak. Bilo je to prvi put u Hrvatskoj da je jedna žena javno istupila tražeći izjednačavanje plaća i radnih uvjeta za učitelje i učiteljice.

U uslužnim djelatnostima najveća razlika među plaćama žena i muškaraca

No, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, žene i danas, 150 godina kasnije, i dalje zaostaju kada je u pitanju plaća. Prema analizi specijaliziranog portala MojPosao.hr, razlika u prosječnim mjesečnim neto plaćama muškaraca i žena je 16%. Konkretno, za žene ona iznosi 6.255, a muškarce 7.469 kuna.

Ista analiza pokazala je i da su žene najmanje potplaćene u mlađoj dobi. Najveće razlike među plaćama žena i muškaraca vidljive su u dobnim skupinama između 35. i 44. te 45. i 54. godine. U tim dobnim skupinama plaće žena manje su od plaća muškaraca za 20, odnosno 21%. Istodobno, najmanja razlika u plaćama žena i muškaraca je u srednje velikim tvrtkama s 20 do 49 zaposlenih, dok je najveća razlika kod tvrtki s 1.000 ili više zaposlenih.

Najveće razlike u plaćama žena i muškaraca vidljive su u uslužnim djelatnostima. Plaće žena ondje manje su za čak 31%. Slijedi djelatnost prodaje u kojoj žene imaju za 27% manju plaću od muškaraca, te turizam i ugostiteljstvo gdje su plaće žena manje za 18%. Prema analizi portala MojPosao.hr, žene su značajno potplaćene i u telekomunikacijama, drvnoj industriji, rudarstvu i metalurgiji, djelatnostima vezanima uz ekonomiju, financije i računovodstvo, proizvodnim djelatnostima, administrativnim djelatnostima…

Ipak, postoje djelatnosti u kojima žene imaju više  plaće, a prema podacima spomenutog portala to su djelatnosti tehnologija i razvoj, automobilska industrija te zbirna djelatnost opskrba vodom, šumarstvo i okoliš.

Izdvojeni članak

Prva Hrvatica koja je javno tražila izjednačavanje plaća žena i muškaraca bila je učiteljica

Žene dominiraju u viskom obrazovanju

Kakvo je stanje po pitanju obrazovanosti? Prema podacima Državnog zavoda za statistiku podjednak broj djevojaka i mladića u Hrvatskoj završava srednjoškolsko obrazovanje. U publikaciji ‘Hrvatska u brojkama 2020.’ navedeno je kako je 2019. srednju školu završilo 19.235 učenica, a 19.639 učenika. No, iste godine diplomiralo je više žena, nego muškaraca. Kada je riječ o stručnim studijima, diplomu je 2019. na njima steklo 5.550 žena i 4.578 muškaraca. Razlika u diplomiranima još je vidljivija na sveučilišnim studijima, gdje je 2019. diplomiralo 14.736 žena i 8.840 muškaraca.

Podaci DZS-a kažu i da su u akademskoj godini 2019./2020. na poslijediplomski sveučilišni doktorski studij bila su upisana 3.873 doktoranda. I ovdje dominiraju žene.

– Udio žena u ukupnom broju doktoranada bio je 2.125 (54,9%). Najviše doktorandica upisano je na Sveučilištu Sjever, 83,3%. Zatim slijede Sveučilište u Puli – Pola, 81,1%, Sveučilište u Zadru, 62,0%, Sveučilište u Osijeku, 57,3%, Hrvatsko katoličko sveučilište, 55,7%, Sveučilištu u Zagrebu, 55,0%, Sveučilište u Splitu, 52,0%, dok je na Sveučilištu u Rijeci upisano najmanje doktorandica, 51,7%, stoji u nedavnom priopćenju DZS-a.

Žene u Hrvatskoj imaju značajno manje plaće od muškaraca, poznato u kojim su zanimanja razlike najveće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap