Pretraga

ZET-ovci traže kazne od 1000 kn za švercanje i pravo legitimiranja

A- A+

Otkad su se podigle cijene karata vožnje u ZET-ovim vozilima, masovno švercanje postala je normalna pojava. Kako bi tome stali na kraj, ZET-ovi kontrolori nisu prezali od bezobrazluka i nasilja. Sada traže i veće kazne za putnike koje zateknu bez karte, ali i veće ovlasti poput legitimiranja osoba, što mogu činiti jedino policajci.

Izdvojeni članak

Kako kontrolori ZET-a krše zakon

Švercanje u ZET-ovim tramvajima i autobusima uskoro bi se moglo naplaćivati čak tisuću kuna. Prema sindikatu ZET-a, to je primjerena kazna za nesavjesne putnike, i već je ‘gotova stvar’, piše danas.net. Također, ZET-ovci su nezadovoljni ovlastima koje su dosad imali, pa traže da im se daju veće kako bi mogli poput policajaca legitimirati švercere.

Misle da je normalno da je kazna tisuću kuna

– Pa gledajte nije normalno da kazna bude 200 kuna, a da mjesečni pokaz košta 360 kuna. Zahtjev je bio prije poskupljenja karata da kazna bude 1.000 kuna, ali znate da je odnos Grada i Holdinga takav kakav jest pa su to odbili. Mislim da bi bilo normalno da je 1.000 kuna kazna, izjavio je sindikalist Ante Jelić, te dodao kako se troškovi i prijevoz moraju platiti, te kako oni koji izbjegavaju plaćanje karte zapravo opterećuju korektne građane koji istu plate.

Izdvojeni članak

Kad švercanje tramvajem postane umjetnost

Žele pravo legitimiranja građana

Osim navedenog, Jelić je za Antenu Zagreb rekao kako Grad Zagreb, Holding i sindikati traže model prema kojem će kontrolori ZET-a moći legitimirati građane kao što to čine policajci. Također, traže dozvolu da mogu zadržati građane do dolaska policije, kao što to mogu raditi komunalni redari. – Tražimo da kontrolori dobiju pravo legitimiranja putnika bez karte, čime bi se kontrola znatno poboljšala. Sadašnji proces čekanja dolaska policije je spor i neučinkovit, rekao je Jelić.

Izdvojeni članak

Šaketanje u ZET-u: Vozač se hrvao s putnikom, a kontrolorka šutnula studenticu

Ni tu ne staje lista zahtjeva ZET-ovaca. Oni također traže da se povisi broj kontrolora sa 130 na dvjesto, kako bi mogli učinkovito pokriti sve točke u gradu, piše danas.net.hr