Pretraga

ZET-ovi kontrolori nosit će oružje?!

A- A+

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a želi zaštititi svoje članove, sve češće izložene napadima i neugodnostima pri obavljanju svog posla. Holdingu će do kraja godine ponuditi dva prijedloga kojim bi se poboljšala sigurnost radnika. Jedan od njih uključuje i naoružane kontrolore.

Foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Izdvojeni članak

ZET spustio cijene pokaza: Studentima su i dalje preskupi

Sindikat se na drastične korake odlučio nakon što su u jednom danu fizički napadnute napadnute dvije kontrolorke, od kojih je jedna teže ozlijeđena, prenosi Jutarnji List.  Napadi na kontrolore sve su češći i brutalniji, a kako kažu iz Udruge sindikata, napadnuti kontrolori nakon njih na bolovanju ostaju i  po nekoliko mjeseci.

Do kraja godine Sindikat će Holdingu predložiti dvije opcije za koje smatraju da će poboljšati sigurnost ZET-ovih radnika. Prva opcija je da se kontrola karata vrši uz pratnju licenciranih zaštitara ili policajaca u civilu. Druga je da kontrolori sami polažu zaštitarski ispit. Sa završenim zaštitarskim ispitom, kontrolori će moći od putnika legalno tražiti osobne dokumente, jer licencirani zaštitari imaju pravo vršiti legitimaciju. 

Licencirani zaštitari imaju pravo nositi i propisane vrste kratkog vatrenog oružja. Kada bi prijedlog da kontrolori postanu licencirani zaštitari prošao, morali bi dobiti odobrenje od policijske uprave, s kojom se već razgovara o radikalnim promjenama.

Kontrolori u pratnji naoružanih zaštitara uobičajeni su u BiH i Srbiji, a kontrolori s dugim cijevima nisu ništa čudno ni u Londonu. 

ZET-ovi kontrolori nosit će oružje?!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap