Pretraga

ZET planira švercerima ukinuti subvencije, a planira i nove kazne te kaznene prijave

A- A+

Predstavnik ZET-ovog sindikata Ante Jelić najavio je da bi osobu koju kontrolori uhvate bez karte legitimirala policija, a ukoliko je ta osoba student, oduzet će mu se subvencija i naplatiti kazna.

ZET – ovci se svim silama trude da stanu na kraj švercerima i kazne ih za prekršaj koji čine vožnjom bez karte. Najnovije mjere koje planiraju predložiti upravo jesu zadržavanje svakog putnika u vozilu do dolaska policije, ali i naplaćivanje štete zbog zaustavljanja prometa, piše Vecernji.hr.

Izdvojeni članak

Ovo su ovlasti kontrolora i vozača ZET-a

Legitimacija policije, naknada za zadržavanje prometa i kaznene prijave

– Ostale bi se putnike pustilo iz vozila i ne bi ih se zadržavalo. Osobu koja je uhvaćena bez karte legitimirala bi policija. Trošak bi se, za vrijeme dok vozilo stoji, naplatio osobi koja se vozi bez karte. Radimo na pravnim rješenjima ovoga zaključka, rekao je Jelić.

Vozači također planiraju uputiti i prijedlog za sankcioniranje svih onih koji se voze bez karata, kao i podnošenje kaznenih prijava protiv onih koji fizički nasrću na zaposlenike ZET-a. Također, oni koji imaju subvencije u ZET-u, ostat će bez njih u slučaju švercanja.

Izdvojeni članak

ZET će osim putnika bez karte kažnjavati i one koji jedu u vozilima

Oduzimanje subvencija i prava zaposlenja  u lokalnim institucijama

– Svima koji imaju subvencije u ZET-u, poput studenata i socijalnih kategorija, ako se voze bez karte, predlažemo oduzimanje subvencija na godinu dana, dodao je Jelić. Oni koji se pokušaju obračunati s vozačima i kontrolorima mogli bi još gore proći – predlaže se da se protiv takvih prekršitelja podnese kaznena prijava i oduzme pravo zaposlenja u bilo kojoj instituciji lokalne jedinice.