Pretraga

ZET prozreo građane koji su dijelili SMS karte

A- A+


Izdvojeni članak

Kako kontrolori ZET-a krše zakon

Iako je Zagrebački električni tramvaj povisio cijene svojih karata i povećao broj kontrolora, građani su također kreativni u načinima izbjegavanja kontrole ili pak posjedovanja karte koju nisu platili. Studentska populacija obično je najdomišljatija , a obzirom da većina ima smartphonove i internet, dovoljno je priključiti se na Facebook kako biste se švercali ili saznali gdje je kontrola.

Nakon Facebook grupe ‘Uhvati ZET-ovca’ gdje građani odaju lokaciju kontrole, pojavila se grupa ‘ZET – besplatna karta’ preko koje građani mogu pokazati SMS kartu koju zapravo nisu kupili. Međutim ZET-ovci pokušavaju držati tempo sa kreativcima, a najnoviji ZET-ov pokušaj jest promjena načina korištenja SMS sustava.

Izdvojeni članak

Vrste koje uspijevaju samo u tramvajima ZET-a

Svi pokazivali isti SMS, a kontrolor nije mogao znati

ZET-ov SMS sustav, preko kojeg je moguća kupnja karte putem mobitela dosad je funkcionirao na način da je osoba poslala poruku na broj 8585 i kontroloru pokazala povratni SMS.

Takav princip rada iskoristili su dosjetljivi građani, pa se na Facebook grupi ‘ZET besplatna karta’ počela dijeliti karta koja je kupljena putem mobitela.
Građani bi onda pokazali kontroloru kartu koja se pojavila na stranici  i prošli bi kontrolu bez ikakvih sumnji.

Studenti koji su osnovali grupu ‘ZET besplatna karta’ smatraju da je sasvim legalno dijeliti svoju kartu s drugim ljudima isto kao što neki ljudi nakon vožnje ostavljaju svoju kartu u tramvaju da je netko drugi upotrijebi.

Povezat će mobitele i uređaj u tramvaju

Međutim u ZET-u su upoznati s ovim načinom građanske solidarnosti.
– Upoznati smo s tom praksom, ali našim novotarijama će biti onemogućena, kazao je za večernji.hr Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Iako se još točno ne zna kako će sve ZET doskočiti švercanju, poznato je da će mobiteli i uređaj u tramvaju biti povezani i kontrolor će moći vidjeti je li zaista karta kupljena u tom vozilu i je li ju kupila zaista ta osoba.

Na taj način projekt grupe ‘ZET besplatna karta’ više se neće moći provoditi.

Unatoč tome, ne sumnjamo da će građani vrlo brzo pribjeći nekom novom triku za koji ZET još ne zna.

ZET prozreo građane koji su dijelili SMS karte
Share via
Copy link
Powered by Social Snap