Pretraga

ZET spustio cijene pokaza: Studentima su i dalje preskupi

A- A+

Jučer smo ekskluzivno doznali kako je Zagrebački električni tramvaj snizio cijene godišnjih i mjesečnih pokaza za studente, školarce, umirovljenike te na burzi prijavljene nezaposlene. Odlučili smo provjeriti s nekolicinom studenata, hoće li i koliko utjecati na njihov ukupni budžet ovo pojeftinjenje od 240 kuna za godišnju kartu, odnosno 20 na mjesečnu. Evo što su nam rekli.

Foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Studenti i školarci od jučer više ne plaćaju godišnje pokaze 1.200 kuna nego 960, dok je mjesečnima cijena pala 20 kuna i sada iznosi 100. Obzirom da su studenti skupina koja svakako nema ‘švicarski proračun’, odlučili smo provjeriti hoće li ih ovo pojeftinjenje bar donekle rasteretiti.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Od danas jeftiniji ZET-ovi pokazi za studente i srednjoškolce

Švercam se pa mi je pojeftinjenje nerelevantno

Iako na prvi pogled sniženje cijene pokaza od 240 kuna svakako mora donijeti pozitivan zaokret u budžetu osobe koja koristi javni gradski prijevoz, prema ocjenama nekoliko naših sugovornika njima ostaje sve isto.

– Ne koristim nikakve pokaze i pojeftinjenje mi je nerelevantno. Usluga nije na razini da bi ju se uopće trebalo plaćati jer su dolasci i odlasci tramvaja nepredvidljivi. Na budžet dakle neće utjecati jer ne izdvajam za ZET ništa. Uostalom, zašto bih plaćao kad se po mojoj slobodnoj procjeni šverca preko 80% ljudi, smatra Josip s Fakulteta političkih znanosti.

Sličnog stava je i Nenad s FER-a.

– Ne koristim pokaze ZET-a i ne namjeravam lipu platiti za njihovu ionako lošu uslugu. Tako da ovo pojeftinjenje neće nikako utjecati na moj budžet, rekao nam je navedeni student.

Izdvojeni članak

Evo kako prepoznati ZET-ovca u civilu

Još oštrija u kritikama javnog gradskog prijevoza bila je Lana, koja je, shvatit ćete iz njenog izlaganja, nekada davno koristila pokaz.

– Ne koristim pokaze ZET-a otkako je Bandić ukinuo one besplatne za sve učenike i studente. Ne mislim da mi se isplati davati toliko novaca za javni prijevoz. Radije idem pješice, a u većini slučajeva se zapravo švercam.

Za tu cijenu mislim da bi javni prijevoz trebao biti na puno višoj razini. Dakle, sniženje cijena neće nikako utjecati na moj ukupni budžet. Veselo ću se švercati i dalje. Pozdrav gradonačelniku, razmišljanja, želje i pozdrave ističe studentica Arhitekture.

Izdvojeni članak

Ovo su najčešći odgovori kontrolora ZET-a na laži i izmotavanja švercera

Život u Zagrebu nije nimalo jeftin pa je ovo sniženje cijene svakako olakšavajuće

I taman kad smo pomislili da nećemo uspjeti naći sugovornika koji plaća javni gradski prijevoz, ‘ulovili’ smo brucoša Ekonomije, koji je bio puno blaži u svojim ocjenama.

– Imam godišnji pokaz, koji je do sada predstavljao najjeftiniji oblik korištenja ZET-ovih usluga, no s ovim novim cijenama zasigurno će javni prijevoz biti još pristupačniji svim učenicima i studentima.

Pošto znamo da nije lako biti student, pogotovo kada netko dođe iz manje sredine u Zagreb, a i život u glavnom gradu nije jeftin, ovo će sniženje karata omogućiti studentima da odvoje malo više vremena na izlaske i druženja s prijateljima, obrazložio je Ilija.

Foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Njegova kolegica, priznala je da ne koristi pokaz, ali i da blagonaklono gleda na pojeftinjenje. Ipak i ona se prisjetila ‘dobrih starih vremena’…

– Nemam pokaz,ali da ga koristim i kupujem godišnji, definitivno bi osjetila tu pozitivnu razliku od 200 i nešto kuna, ali opet…  Obzirom da je unazad nekoliko godina godišnji pokaz koštao koliko danas košta mjesečni, bit će još nebrojeno nas koji ćemo se odlucit švercat, govori nam Iva s Ekonomskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Doznajte što vam ZET-ovi vozači i kontrolori ne smiju raditi

Ušteda od 240 kuna i godinu dana ne razmišljaš o kontroli

Da studenti nikako ne mogu zaboraviti onih nekoliko godina, kada se za godišnji pokaz plaćalo svega 30-ak kuna, svjedoči i Ornelino izlaganje.

– Imam godišnji pokaz koji jednom napravim i realno više ne vadim iz novčanika. Kontrola me ulovi možda dva-tri puta godišnje. Drago mi je da sam ovoga puta s izradom pokaza pričekala do 11. mjeseca jer bi očito ranije platila punu cijenu. Inače godišnja karta je velik izdatak sam po sebi, a tih 200 kuna nije tolika ušteda s obzirom da sam prvih par godina za taj pokaz plaćala neku simboličnu cifru. Dakle i dalje košta deset puta više nego prije pa mislim da je i dalje previše, svoja iskustva je podijelila Ornela s Filozofskog fakulteta.

Na kraju je s više aspekata, svoju i opću situaciju pojasnio i jedan TVZ-ovac.

– Koristim ZET-ov godišnji pokaz, ali ga zbog financijske situacije dobivam besplatno.
No, svakako podržavam ovo pojeftinjenje i mislim da, kada se uzme u obzir koliko inače košta karta, cijena sada realnija.
Također je super to što su iz ZET-a rekli da će ljudima koji su platili po staroj cijeni vratiti razliku što je stvarno fer i korektno.

Ipak ovih 960 kuna i dalje zvuči malo previše, ali isplati se jer ne moraš brinuti hoće li kontrola biti u tramvaju čitavih godinu dana. Studentskom budžetu je naravno svaka kuna dobrodošla, tako da ovo naravno vidim kao dobru vijest, zaključuje Bruno.

Copy link
Powered by Social Snap