Pretraga

Živnulo tržište rada u 2013. godini, a srednja stručna sprema i dalje najtraženija

A- A+

Iako poduzeća propadaju, radna mjesta se gube, a gospodarska situacija je sve složenija, podaci portala Moj posao daju neku drukčiju sliku tržišta rada. Naime u 2013. godini je na spomenutom portalu objavljeno preko 17 tisuća natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 18 posto u odnosu na 2012. Najtraženija su i dalje zanimanja konobar, prodavač i prodajni predstavnik, a za visoku stručnu spremu programeri. Čak 55 posto oglasa u prošloj godini je otvoreno za stalni radni odnos.

Na hrvatskoj burzi rada, kao i obično brojke su bile pozitivne u sezonskim mjesecima, dok su se u ostalim nastavili negativni trendovi, povećanja broja nezaposlenih. Međutim, podaci portala Moj posao nam predstavljau potpuno drukčiju sliku. Naime u prošloj je godini na ovom portalu ponuđeno preko 17 tisuća slobodnih radnih mjesta, što je za 18 posto više nego u 2012.

Izdvojeni članak

Broj nezaposlenih porastao za 12 tisuća: Nitko ne želi u prosvjetu

Najtraženija srednja stručna sprema

Kada je riječ o razini obrazovanja, najtraženiji su djelatnici sa srednjom stručnom spremom, odnosno zanimanja konobar, prodavač i prodajni predstavnik. Po broju objavljenih oglasa slijede kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist i tako dalje.

Kod djelatnika s visokom stručnom spremom najtraženiji su programeri, a zatim slijede ponovno prodajni predstavnik i knjigovođa, a legalizacija objekata uvjetovala je činjenicu da arhitekt bude četvrto najpopularnije zanimanje među građanima s diplomom.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategorijama zanimanja prodaja i trgovina, turizam i ugostiteljstvo te administrativna zanimanja.

Izdvojeni članak

BiH postala europski rekorder po broju nezaposlenih mladih ljudi, a ni Hrvatska ne zaostaje mnogo

U polovici oglasa uvjet srednja stručna sprema i radno iskustvo

Ohrabrujući su podaci da je 55 posto ponuđenih radnih mjesta bilo za stalni radni odnos.

U polovici oglasa uvjet su bili srednja stručna sprema, ali i prethodno radno iskustvo. U prosjeku su poslodavci tražili dvije godine i 10 mjeseci radnog iskustva.

Osobe koje su same priložile svoje životopise, također je najviše (56 posto) onih sa srednjom stručnom spremom, a 18 posto ih je s visokom razinom obrazovanja.

Izdvojeni članak

Zašto je dobro biti nezaposlen nakon diplomiranja

Više od tri četvrtine poslodavaca traži od budućih djelatnika poznavanje engleskog jezika

Čak u 77 posto oglasa za posao uvjet je bio poznavanje engleskog jezika. U 58 posto njih napredno poznavanje te još u 19 osnovno.

Kada je riječ o posloprimcima više od trećine (38 posto) ih navodi kako napredno poznaje engleski jezik, a drugi je po zastupljenosti njemački.

Gotovo trećina poslodavaca (31 posto) tražila je od budućih djelatnika poznavanje rada na računalu. U većini njih tražilo se vještina rada u Wordu (89 posto) te u Excelu (88 posto).

Živnulo tržište rada u 2013. godini, a srednja stručna sprema i dalje najtraženija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap