Pretraga

Znaju li mediji pošteno i etično izvještavati? Psihologinja kaže da su to pokazali na jednom primjeru

Mediji mogu etično izvještavati, pokazali su to kada je nastradao Mislav Bago, naš poznati televizijski novinar. No, sada, kada mediji izvještavaju o školskoj pucnjavi u Beogradu, to se potpuno izgubilo. U novinarskoj struci mora se porazgovarati o tome gdje je odgovornost medija. Mišljenje je to, u kratkim crtama, koje nam je u podcastu iznijela Nataša Jokić Begić, cijenjena klinička psihologinja i profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

novinarka snima kamerom na terenu

Foto: Unsplash

Školska pucnjava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, u kojoj je živote izgubilo osmero učenika i školski čuvar, a šest školaraca i nastavnica su teško ranjeni, potresla je cijelu regiju. I naš je ministar obrazovanja Radovan Fuchs uputio pismo ravnateljima u kojima im je dao upute kako adresirati ovu situaciju, a medije i društvene mreže preplavile su priče i reakcije na nezapamćenu tragediju koja se dogodila u Srbiji.

Mi smo tome, kao i do sada, odlučili pristupiti u duhu struke. U podcast studio portala srednja.hr došla je Nataša Jokić Begić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i sveučilišna profesorica, a s njom smo razgovarali o učenicima, njihovoj dobrobiti, mentalnom zdravlju te prevenciji nasilja. Koja je uloga škole, koja roditelj, a koja medija i javnosti u cijeloj priči samo su neka od pitanja na koja smo pokušali dati odgovor.

‘Mediji mogu biti etični, dokazali su to’

U razgovoru smo se dotakli i medija te naše odgovornosti da etično izvještavamo o tragedijama poput ove koja je pogodila Srbiju. Našu smo sugovornicu, psihologinju i profesoricu Natašu Jokić Begić pitali mogu li mediji etično izvještavati.

– Ja ću to vrlo otvoreno reći. Mediji mogu biti etični, dokazali su da mogu kada je novinar Mislav Bago nastradao. Izvještavali su etično do mjere da je to bilo za pokazivati: ‘ovako se etično izvještava’. Cijeli dan nismo znali što se dogodilo, do sljedećeg dana. Nije se kopalo po detaljima, nije se išlo susjedima i pitalo jesu li koga vidjeli. Bilo je zaista onako kako treba biti, kazala je psihologinja.

@srednja_hr Slažete li se da mediji mogu etično izvještavati? Cijeli podcast s kliničkom psihologinjom pogledajte na linku u opisu profila! ☝ #srednjahr #mediji #etika #etičnost #eticnost #vijesti #eticko #novinari #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

‘To se u slučaju školske pucnjave potpuno izgubilo’

To se u ovom slučaju školske pucnjave u Beogradu, kaže Jokić Begić, potpuno izgubilo.

– Dobro, mi nismo odgovorni za to, srpski mediji rade na svoj način. Mislim da je zbilja pred novinarskom strukom izazov da sa svojom strukom počnete razgovarati što je etično izvještavanje i gdje je vama odgovornost, zaključila je naša sugovornica, sveučilišna profesorica i klinička psihologinja Nataša Jokić Begić.

Cijeli podcast pogledajte na platformi Youtube ili poslušajte na platformi Spotify. Poveznicu na obje platforme možete pronaći ispod.

Copy link
Powered by Social Snap