Pretraga

Znanost je za sve: U SAD-u će istraživanja financirana javnim novcem biti odmah javno dostupna

A- A+

Sva istraživanja u SAD-u koja financira država postat će javno dostupna potpuno besplatno. Nova direktiva Bidenove administracije bit će ostvarena do 2026. godine. Podaci u recenziranim znanstvenim člancima morat će biti dostupni odmah po objavljivanju, a ostala istraživanja u razumnom vremenskom roku.

istraživanje laboratorij znanstvenik

Foto: Pixabay

Istraživanja u SAD-u koja se financiraju iz javnih izvora morat će biti i javno dostupna. Do sada se unutar prvih 12 mjeseci od objavljivanja obično trebao plaćati pristup, ali sada će se to promijeniti. Rezultati istraživanja i drugi podaci u recenziranim člancima morat će biti dostupni odmah, a ostali u razumnom vremenskom roku, priopćila je Bijela kuća.

– Svi članovi američke javnosti trebaju imati mogućnost sudjelovanja u znanstvenom napretku – predvođenjem, sudjelovanjem, pristupanjem i profitiranjem od istraživanja financiranih novcem poreznih obveznika, poručila je Bidenova administracija.

Diskriminacija poreznih obveznika

Istaknuli su kako brojnim Amerikancima pristup znanosti ograničavaju rasna, rodna i dobna diskriminacija, kao i invaliditet, mjesto boravka i ekonomska pozadina. Kako bi nadvladali tu nepravdu, Ured za znanost i tehnologiju uveo je nova pravila koja zabranjuju jednogodišnji embargo na istraživanja financirana javnim novcem.

To znači da znanstveni časopisi više neće moći naplaćivati pristup tim istraživanjima, a javne ustanove se novom pravilu moraju prilagoditi najkasnije do početka 2026. godine.

U poruci javnosti Bijela kuća je istaknula koliko je česta diskriminacija građana koji nemaju financijska sredstva ili dostupnu knjižnicu kako bi pristupili znanstvenom sadržaju, dok ga financiraju kao porezni obveznici.

Izdvojeni članak
Finalisti natjecanja Znanstvenik u meni

Ovo su imena najboljih učenika znanstvenika: ‘Vjerujemo da je budućnost znanosti u Hrvatskoj sigurna’

Javni pristup omogućuje daljnja istraživanja

Kako bi znanost učinili dostupnijom, potpisan je OSTP memorandum koji će građanima osigurati pristup informacijama.

– Kao što je predsjednik Biden poručio dok je bio potpredsjednik, podaci iz državno financiranih istraživanja pripadaju američkoj javnosti. Javno objavljivanje podataka dobivenih istraživanjem pojačava transparentnost i daje mogućnost drugima da provedu svoja istraživanja, poručili su.

znanstvenica u laboratoriju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap