Pretraga

Znanost otkriva kakva glazba potiče produktivnost

A- A+

Nije nepoznato kako glazba pozitivno utječe na radnu produktivnost, brzinu i kreativnost. Različita su istraživanja potvrdila ovu tezu, jednako kao i činjenicu da ne odgovara svaka glazba svakoj aktivnosti pa je dobro znati koju vrstu glazbe je poželjno pustiti u određenoj situaciji kako bi nas potaknula na rad, umirila ili oraspoložila.

Istraživanja Sveučilišta Birmingham potvrdila su kako je obavljanje ponavljajućih radnji na poslu poput odgovaranja na mailove ili popunjavanja tablica, brže i efikasnije uz slušanje omiljene glazbe, no kad je riječ o zahtjevnijim poslovima, samo određena vrsta glazbe može pomoći.

Izdvojeni članak

Otkriveno u kojim se državama najviše krade glazba

Glazba bez riječi

Prirodni zvukovi poput padanja kiše, valova ili bućkanja vode umiruju i pomažu otkloniti nepoželjne misli i distrakcije za vrijeme posla. Istraživači na Rensselaer politehničkom institutu utvrdili su kako prirodni zvukovi( pa i oni popraćeni instrumentalnom glazbom) povećavaju koncentraciju i opće zadovoljstvo poslom.

Prirodni zvukovi ne asociraju na emocije ni situacije pa tako ne ometaju osobu u obavljanju posla ili za vrijeme učenja.

Poželjno je slušati instrumentalnu glazbu jer riječi uvelike odvlače pažnju prilikom obavljanja nekog zadatka. Koncentrirajući se na riječi, osoba gubi produktivnost i koncentraciju.

Izdvojeni članak

Studentski stavovi: Glazba bitna na izlasku, ali ne i presudna

Neutralna i nepoznata glazba

Mišljenja su podijeljena kad je riječ o slušanju omiljene glazbe. Teresa Lesiuk, profesorica muzikoterapije na Sveučilištu u Miamiju tvrdi kako je slušanje omiljene glazbe pozitivno utjecalo na učinkovitost zaposlenika na kojima su istraživanja provedena.

Istraživanje Katoličkog sveučilišta u Taiwanu  je pak došlo do zaključka kako slušanje glazbe koja se zaposleniku izrazito sviđa ili ne sviđa donosi negativne rezultate.

Preporuka je, stoga, na poslu slušati neutralnu glazbu i po mogućnosti onu koju ne slušate privatno. Veću produktivnost osigurava i glazba sa življim tempom i to srednje jako pojačana.

Poslušajte nekoliko različitih stilova opuštajuće glazbe i isprobajte koji vam najviše odgovara.

Znanost otkriva kakva glazba potiče produktivnost
Share via
Copy link
Powered by Social Snap