Pretraga

Znanost u Hrvatskoj: ‘Mlade to generalno zanima, ali mnogi odustaju zbog manjka potpore’

A- A+

Idućeg se vikenda, 11. i 12. prosinca u Zagrebu održava Brainhack, globalni hackathon koji je nastao kao odgovor na sve složenije izazove u neuroznanosti koji koriste velike skupove podataka i napredne analitičke metode. Ideja je okupiti i povezati zajednice istraživača iz neuroznanosti, računarstva, ali i ostalih disciplina kako bi se kroz rad na inovativnim projektima unaprjedila istraživanja i otvorile nove mogućnosti te tako potaknuo razvoj znanosti o mozgu.

Foto: Pexels

Ako imate neke ideje koje bi mogle unaprijediti neuroznanost, medicinu, društvene znanosti ili nove tehnologije za unapređenje zdravstva, onda je Brainhack pravi događaj za vas. Globalni je to hackathon koji je nastao kao odgovor na sve složenije izazove u neuroznanosti koji koriste velike skupove podataka i napredne analitičke metode, a održava se idućeg vikenda 11. i 12. prosinca u Zagrebu u dvorani Akcelerator.

– Ideja je okupiti i povezati zajednice istraživača iz neuroznanosti, računarstva, ali i ostalih disciplina kako bi se kroz rad na inovativnim projektima unaprjedila istraživanja i otvorile nove mogućnosti te tako potaknuo razvoj znanosti o mozgu. Iz godine u godinu globalni Brainhack događaji okupljaju istraživače iz cijelog svijeta kako bi sudjelovali u otvorenoj suradnji i popularizaciji neuroznanosti, a regionalni Brainhack događaji održavaju zamah tijekom cijele godine, objasnio je Pavel Marković iz organizacijskog tima Brainhack Zagreb.

Cilj je privući mlade koje zanima znanost

Dodao je i kako je cilj ovog događaja privući istraživače, stručnjake, posebice mlade, i sve one zainteresirane za znanost da pokrenu međusobne suradnje i pomognu jedni drugima riješiti probleme koje susreću u radu.

– Na Brainhacku u Zagrebu u neformalnoj i opuštenoj, ali strukturiranoj atmosferi predstavit će se nekoliko projekata koje su predložili sudionici i radionica koje su osmislili organizatori. Sudionici mogu prijaviti svoje projekte vezane uz neuroznanost, medicinu, društvene znanosti ili nove tehnologije za unapređenje zdravstva. Također, sudionici mogu ako žele na samom događaju pokušati izvesti neki pilot projekt ili čak započeti novi cjeloviti projekt, poručio je Marković.

Ako trenutno nemate projekt, ali vas zanima kako krenuti, možete se prijaviti kao pasivni sudionik kako biste vidjeli kako to izgleda i što vas sve čeka na putu do ostvarenja projekta.

– Sudionici će također imati priliku poslušati pozvana predavanja nekoliko izuzetnih hrvatskih stručnjaka, sudjelovati u zanimljivim radionicama i živahnim raspravama na panelu koje smo za njih pripremili. Kako bi omogućili našim sudionicima da se za vrijeme hackathona, od jutra do poslijepodneva potpuno posvete radu pripremili smo doručak i ručak te kavu i druga osvježenja koji će biti dostupni tijekom dana, izjavio je Marković.

Izdvojeni članak

Hrvatska gimnazijalka među najboljim mladim znanstvenicima u svijetu

‘Mlade u Hrvatskoj generalno zanima znanost, ali mnogi od nje odustaju zbog manjka potpore’

Organizacijom ovog događaja pokušava se popularizirati znanost i omogućiti znanstvenicima ugodnu, produktivnu atmosferu gdje će moći razvijati ideje, dobiti podršku, ali i kritiku kako bi njihov rad i razmišljanja napredovali.

– Vrlo važan element Brainhacka je i umrežavanje mladih znanstvenika i promicanje njihove suradnje. Otvorena komunikacija i sklapanje suradnji su u znanosti najveća pomoć i prilika za napredak, i to je nešto čega nedostaje u Hrvatskoj, ali se lako može promijeniti uz malo volje i inicijative za organiziranjem ovakvih događaja. Mlade u Hrvatskoj generalno zanima znanost, ali mnogi od nje odustaju zbog manjka potpore, zato je bitno da se okruže ljudima s kojima dijele zajedničke interese kako bi ta ljubav prema znanosti opstala i još više narasla, objasnio je Marković.

Prijaviti se možete ovdje, a na ovoj stranici možete kupiti ulaznice.

Znanost u Hrvatskoj: ‘Mlade to generalno zanima, ali mnogi odustaju zbog manjka potpore’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap