Pretraga

Znanstvenici odbijaju raspravu o slučaju ‘ministar pseudoznanstvenik’

A- A+

Udruga SplitMisli organizira javnu raspravu o slučaju ‘ministar pseudoznanstvenik’, na 2. Sveučilišnom forumu: u dodiru znanosti i vjere. Međutim upitno je hoće li rasprava zaista biti rasprava, budući da je poziv na nju jedino prihvatio ministar Šustar, dok su fizičari koji su ga prozvali pseudoznanstvenikom poziv na debatu odbili.

srednja.hr/Predrag Šustar

Nedavno pisali o tome kako se Ministar znanosti i sporta, Predrag Šustar našao u žiži javnosti jer su mediji iskopali tekst kojemu je on suautor, a navodno niječe evoluciju. Iz tog su razloga mnogi tražili njegovu smjenu. Argumentirano smo, korak po korak, u svome članku dali objašnjenje kako zapravo ne postoji ništa što bi Šustara diskreditiralo kao ministra. Radi se, jednostavno, o tekstu koji je loše napisan, a nosi njegov potpis.

Javna rasprava ”Ministar Pseudoznanstvenik”

Izdvojeni članak

Otkrivamo: Ministar Šustar priznaje evoluciju

Potaknuti javnom raspravom na tu temu, kao i razmšljanjima nekih znanstvenika kako je novi ministar znanosti obrazovanja i sporta zapravo pseudoznanstvenik, udruga SplitMisli odlučila je organizirati javnu raspravu/debatu. Događaj organiziraju u partnerstvu s udrugom Skac_St i Sveučilištem, a radi se o 2. Sveučilišnom forumu: u dodiru znanosti i vjere.

Smatraju kako to ulazi u teme koje njih kao ‘udrugu koja promiče kritičko mišljenje i argumentiranu javnu raspravu izrazito zanimaju’. S tom idejom javili su se i ministru Šustaru koji je njihov poziv prihvatio.

Znanstvenici odbili debatu jer ju ne žele pretvoriti u osoban sukob s ministrom

Izdvojeni članak

Partizansko-ustaški univerzum prijavio srednjoškolske maškare iz Pakraca

Na Facebook eventu udruge stoji kako, iako je ministar njihov poziv prihvatio, druga strana se još uvijek nije oglasila o svom sudjelovanju. Međutim, poznato je kako su fizičari koji su doveli u pitanje kredibilitet ministra, Dejan Vinković i Ivica Puljak, odbacili mogućnost sudjelovanja u toj raspravi. Većina je to shvatila kao bijeg od suočavanja s neistomišljenicima, te javnosti nije bilo jasno zašto tako ugledni znanstvenici izbjegavaju polemiku.
Dejan Vinković rekao je za Tportal.hr, kako nema namjeru debatu o revoluciji pretvoriti u neki osoban sukob s ministrom.

– Moje ulaženje u raspravu to bi personaliziralo, a ja smatram da je ovo prvenstveno test za Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, za hrvatska sveučilišta, za institute i osobito za stručne udruge koje bi se trebale izjasniti o tom pitanju, rekao je fizičar za Tportal.

Dodaje i kako mu uopće nije jasno zašto si ministar na prvom mjestu dopušta ulazak u ovakve rasprave.

– Svojim javnim istupima on prije svega mora štititi ugled institucije ministra MZOS-a i brinuti se da obrazovne institucije poštuju sekularnost i ne šire pseudoznanost. A braneći sporan rad koji je objavio on može samo ići suprotno toj ulozi. Naglasio bih i to da ta uloga nije u koliziji s činjenicom da je vjernik, što dokazuje i to da su, barem koliko je meni poznato, svi HDZ-ovi ministri do sada u MZOS-u bili deklarirani vjernici, kaže Vinković.

S Dejanom Vinkovićem složio se i Ivica Puljak.

– Još bih samo dodao da bih se radije odazvao na debatu o tome kako u sve segmente našeg društva ugraditi znanost jer će društvo 21. stoljeća biti ne samo društvo znanja, već i društvo znanosti. U debati bih rado diskutirao o tome kako će naše društvo to što prije postići, kazao je za Tportal Puljak.

Javna rasprava trebala bi biti održana 1. ožujka ove godine, a organizacijski tim i SplitMisli oglasili su se jučer novim priopćenjem koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap