Pretraga

Znanstvenici otkrili koji je napitak najbolji za mamurluk

A- A+

Kineski znanstvenici istražili su 57 napitaka te otkrili da je najbolji za što brže savladavanje mamurluka gazirani sok Sprite. 

Kineski znanstvenici uhvatili su se posla kako bi ljudima olakšali dan poslije opijanja, te napravili studiju u kojoj su istražili koji je napitak najbolji za ublažavanje mamurluka. Došli su do zaključka da je za to najbolje gazirano piće Sprite, piše Mail Online.

Izdvojeni članak

Deset najglupljih lijekova za mamurluk kroz povijest

Testirali 57 napitaka

Znanstvenici su istražili ukupno 57 napitaka, od biljnih pića do gaziranih sokova. Otkrili su pritom kako neka pića pomažu ubrzati razgradnju alkohola u organizmu, dok neki usporavaju taj proces, što znači da su simptomi omraženog mamurluka trajali duže.

Limun i pića s limunom najbolji

Dosad se smatralo kako je sok od rajčica ili kava najbolje što možete konzumirati jutro nakon alkoholiziranja, no nova je studija pokazala da ipak nije tako. Sprite je zapravo napitak koji je najbrže ublažio posljedice opijanja koje je gotovo svatko iskusio. Limun i pića s limunom pokazali su se najboljima u borbi s omraženim mamurlukom

Izdvojeni članak

Zanimljive činjenice o mamurluku

Sprite najbrže ublažava mamurluk

Istraživači su prvo proučavali što točno uzrokuje mamurluk, te otkrili kako nije stvar u samom alkoholu, već načinu na koji tijelo apsorbira isti, što uzrokuje simptome poput mučnine i glavobolje. Kada pijemo naša jetra ispuštaju enzim koji razdvaja etanol iz alkohola u kemikaliju nazvanu acetaldehid, kako bi što manje alkohola ušlo u krvotok. Tada se dijeli na još jednu kemikaliju, aldehid, koja je bezopasna, no u većoj količini u tijelu uzrokuje upravo simptome mamurluka.

Upravo zbog toga, istraživači su testirali kako različita pića utječu na ta dva kemijska spoja te otkrili kako biljna pića zapravo produžuje djelovanje alkohola i tih spojeva, zbog čega mamurluk dulje traje. No zato se Sprite pokazao kao piće koji najviše ubrzava ALDH proces, pomažući da alkohol brže bude razgrađen, te da zbog toga i mamurluk traje kraće.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap