Pretraga

Znate li kako se odnositi prema novcu i platnim karticama? Gotovo 7 tisuća mladih Hrvata je naučilo

A- A+

Kako se odnositi prema svojem novcu? Znamo li osnovna pravila štednje? Služimo li se pravilno bankovnim karticama? Samo su neka od pitanja na koja su preko edukativog nagradnog natječaja ‘Pametno sa svojim novcem’ mladi srednjoškolci i studenti dobili odgovore. Zahvaljujući udruzi ‘Štedopis’, 6.500 mladih iz cijele Hrvatske u više od mjesec dana učili su o osobnim financijama. 

Privatna kolekcija

Izdvojeni članak

Naši učenici napamet štrebaju datume, a ne znaju popuniti opću uplatnicu

Budući da financijska pismenost nije jača strana srednjoškolaca i studenata u dobi 18 do 24 godine, udruga ‘Štedopis’ raspisala je edukativni natječaj putem kojega su htjeli omogućiti zainteresiranima da saznaju više. U razdoblju od 20. rujna pa sve do 31. listopada putem e-learninga saznali su sve o platnim karticama, dobrovoljnoj mirovinskoj štednji kao i o dionicama koje su ih posebno zainteresirale. 

Putem edukativnog e-learning tečaja ‘Pametno sa svojim novcem’, polaznici su se susretali s pet kategorija: Osobni proračun, Vaši prihodi, Vaši rashodi, Odnos s bankom te Platne kartice. Kategorije e-learninga pomažu u razumijevanju osobnih financija i financijski odgovornog ponašanja, donose primjere financijskog planiranja, vođenja osobnog proračuna, korištenja bankovnih računa te platnih i kreditnih kartica. 

– Iznenadila sam se kako se efikasno mogu naučiti financijski pojmovi koji stvaraju velike probleme! Najviše sam naučila o platnim karticama jer o njima sam malo znala. Naučila sam i kako raspolagati džeparcem i koliko bih trebala mjesečno odvojiti za štednju, ističe Katarina Hargaš učenica 3. razreda opće gimnazije u Orahovici.

Da o financijam mladi znaju izuzetno malo, ističe i studentica Sara Penić koja je također sudjelovala u natječaju.

– Nikad nisam bila svjesna da bih trebala stavljati 10-15 posto na štednju, a uopće nisam znala da već sada mogu početi ulagati u dobrovoljni mirovinski fond. Iako znam da su hrvatske mirovine niske, nisam nikada razmišljala o svojoj mirovini, no sada hoću, tvrdi Sara, studentica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. 

Svrha online edukativnog programa ‘Pametno sa svojim novcem’ je poticanje financijske pismenosti mladih kreiranjem sadržaja pomoću kojih pojedinci stječu financijska znanja o svojim pravima i obvezama, uče upravljati osobnim i obiteljskim financijama te uviđaju nužnost štednje za sigurniju financijsku budućnost. Iako je nagradni natječaj završen, online edukacija i dalje je dostupna na službenim stranicama Štedopisa

Copy link
Powered by Social Snap