Pretraga

Znate li odakle dolazi izraz OK?

A- A+

Svi ga koristimo, ali rijetko tko od nas zna otkud zapravo dolazi izraz OK. Teorija o njegovu postanku je više i sežu od američkih ratišta preko školskih klupa do afričkih plemena. No ono oko čega se svi slažu je da masovnu primjenu može zahvaliti jednoj predsjedničkoj kampanji.

Izraz OK masovno se koristi. Onako, zgodan je i kratak pa ga uglavnom bez gledanja utipkamo u mobitel dok drugom rukom prevrćemo palačinku, a preko oka gledamo utakmicu ili Sulejmana. Jednostavno klizi preko usana dok ignorirate majku što vam govori ili profesoru obećavate da ćeta naučiti gradivo. No jeste li se ikada zapitali odakle su u vaš vokabular stigla ta dva slova što znače potvrdu?

Izdvojeni članak

Odigrajte online igru i postanite predsjednik SAD-a

Grčki lučki radnici ili pak profesori elitnih škola

Sveopće vjerovanje je da je izraz odnosno kratica OK izvorno proizvod anglofonskog govornog područja, no to ne mora biti posve točno.

Tumačenja je zaista mnogo, no najuvjerljivije izgledaju tri koja zapravo nemaju dodirnih točaka. Prva teza govori kako je OK zapravo kratica od izraza Ola Kala koji su koristili lučki radnici grčkog podrijetla u gradovima na istočnoj obali SAD-a. Ola Kala prevedeno na engleski bi značilo potvrdu što se poklapa sa značenjem misterioznog izraza danas.

Možda čak i uvjerljivije zvuči tumačenje po kojem su profesori prestižnih američkih obrazovnih institucija izraz Ola Kala stavljali svojim učenicima koji besprijekorno riješe ispit kako bi im dali do znanja da nisu imali pogrešku.

Izdvojeni članak

Jeste li znali da riječ granata dolazi od šipka

Afrički robovi i izvještaj s bojišta

Izvor kratice OK bi po drugom tumačenju mogao vući korijene iz zapadne Afrike. Naime, Michael Adams, lingvist sa Sveučilišta u Albrightu, sugerira kako brojna afrička plemena u svome vokabularu imaju riječ koji zvuči slično famoznom OK. Izraz okeh mogao bi se prevesti kao ‘naravno’ ili ‘nemam ništa protiv’. S obzirom da su sa zapada Afrike regrutirani deseci tisuća robova za potrebe vlasnika plantaža na američkom jugu lako je zamisliti način na koji je OK prešao Atlantik.

Osim ove dvije teze postoji još jedna koja datira iz burnog razdoblja američke povijesti, točnije iz vremena dok su Ameri ratovali međusobno ili pak s Meksikancima. Pretpostavka se temelji na činjenici da bi se nakon bitke prebrojavali poginuli te bi svaki vojnik zabilježio koliko je on izgubio poznatih suboraca. Ukoliko vojnik nije izgubio nikog poznatog zabilježio bi 0 K odnosnu nula mrtvih (zero killed)

Masovna upotreba zbog izborne kampanje

Uz ove tri teorije postoji još čitav niz manje popularnih, a ni lingvisti dilem SAD-a i Europe ne mogu staviti ruku u vatru koja je točna. Ipak, svi se slažu da je za ulazak OK-a u masovnu uporabu zaslužan osmi američki predsjednik Martin Van Buren. Izraz je već bio rasprostranjen među Amerikancima kada ga je njegov izborni tim odlučio upotrijebiti u kampanji. Na ruku im je išla i činjenica da je Van Buren rođen u mjestu Kinderhook, a nosio je nadimak Old Kinderhook.

Kampanja demokratskog kandidata te davne 1837. godine se nije razlikovala od svih ostalih, jer i on se želio pokazati kao poštenjačina, a OK je trebao značiti kako je s njim sve uredu. Old Kinderhook se ipak nije pokazao OK pa je izgubio izbore 1841. godine, a veći je trag ostavila njegova kampanja na naš govor nego on na američku politiku.

Znate li odakle dolazi izraz OK?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap