Pretraga

Znate li za ‘bolest poljupca’?

A- A+

Mononukleoza je zarazna bolest poznata i kao ‘bolest poljupca’, budući da se prenosi preko sline. Mladi su česte žrtve ove infektivne bolesti, zbog koje nastupa vrućica, povećavaju se limfni čvorovi, i dolazi do upale grla, a osuđeni ste i na mirovanje od najmanje dva mjeseca.

Mononukleoza je zarazna bolest uzrokovana Epstein-Barrowim virusom u
najvećoj mjeri, a u manjem broju slučajeva uzrokuje ju citomegalovirus.
Široko je poznata pod imenom ‘bolest poljupca’, zato jer se virus
prenosi preko sline.

Izdvojeni članak

Brza hrana uzrokuje Alzheimerovu bolest

Tipični simptomi ove bolesti su povišena tjelesna temperatura, malaksalost, povećani limfni čvorovi, te upala grla. Obično se prenosi ljubljenjem, a odatle i dolazi specifični ‘nadimak’ ove bolesti. Lijeka za ovu zarazu u teoriji nema, pa je potrebno što više i duže mirovati, piti mnogo tekućine, snižavati tjelesnu temperaturu i izbjegavati fizičke aktivnosti najmanje dva mjeseca. Često tijekom bolesti dođe do oticanja slezene, stoga je važno što više mirovati kako ne bi došlo do pada ili udarce, i rupture organa. 

Prijenos virusa potaknut je intimnim kontaktom između sluznica usnih šupljina uz razmjenu sline, no događa se i ako rabimo tuđi pribor za jelo, čaše, slamke ili pijemo iz iste boce kao zaraženi.

Period inkubacije obično iznosi od pet do petnaest dana. Prevencija je teško moguća jer neki ljudi virus nose a da to i ne znaju. Osim toga, oni oboljeli koji su se riješili mononukleoze, još godinu dana poslije u slini izlučuju virus. Najbolje je izbjegavati kontakte s tuđim priborom za jelo i čašama. Ako vam kažemo da izbjegavate ljubljenje, čisto sumnjamo da ćete poslušati taj savjet.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap