Pretraga

Županija već od jeseni uvodi novu aktivnost u škole: ‘Program je potreban svakom učeniku’

A- A+

Međimurska županija uvodi novu izvannastavnu aktivnost u svoje škole  – Građanski odgoj. Provodit će se prema već poznatom riječkom modelu. Plan je da već od iduće školske godine zaživi u 15-ak škola, a onda i u svim ostalima.

učionica

Učionica | ilustracija: Unsplash

Međimurska županija, Grad Čakovec i Grad Rijeka potpisali su Sporazum o provođenju nastave Građanskog odgoja po riječkom modelu u školama Međimurske županije. Dogovorena je suradnja kojom Grad Rijeka čakovečkim i međimurskim školama besplatno ustupa materijale i ‘know how’ potreban za provedbu Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti.

Provodit će poznati riječki model

Opisujući uspješnost riječkog modela, zamjenica riječkog gradonačelnika, Sandra Krpan, naglasila je da se u njihovim školama provodi od 2016. godine te uključuje 630 učenika.

– Izuzetno važnim smatram da se obitelj gradova i županija koje prihvaćaju riječki model Građanskog odgoja povećava, jer pokazuje da svi želimo tolerantnu, uljuđenu i pristojnu Hrvatsku. Teme koje obrađuje Građanski odgoj govore o vrijednostima važnim za svakodnevni život, od ravnopravnosti spolova, preko humanitarni rad, do volontiranja i drugog, objasnila je zamjenica i dodala kako su za svoj program već primili i brojne nagrade, a u pripremi je i novi.

Podsjetila je i da se u rijeci priprema program Zdravstvenog odgoja, čiji će kurikulum predstaviti za koji mjesec. Više o tome možete čitati na poveznici.

Izdvojeni članak
učionica

Veliki hrvatski grad uvodi Zdravstveni odgoj u škole, imenovana radna skupina za izradu kurikuluma

Učenici će učiti o temama važnim za svakodnevni život

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini ističe da je Građanski odgoj izuzetno važan, jer djecu i mlade uči vještinama koje jednako važne kao i, primjerice, poznavanje materinjeg i stranog jezika, matematike ili informatike.

– Financijska pismenost, poznavanje načina funkcioniranja političkog i javnog sustava, važnost i uloga civilnog društva, značaj kulture i umjetnosti za neko društvo, važnost zdravstvene preventive ili cjeloživotnog bavljenja rekreacijom, vještine su i znanja itekako bitna za normalno funkcioniranje u zajednici, rekla je, među ostalim, gradonačelnica Cividini.

Kako je priopćeno iz Grada Čakovca, za Čakovec i Međimurje potpisivanje ovog sporazuma znači da će se od jeseni u školama koje su pokazale interes, kao izvannastavna aktivnost početi provoditi program Građanskog odgoja. Cividini ističe da je sigurna da će se Građanski odgoj uskoro provoditi u svim međimurskim školama te je otrila da su sve čakovečke škole odlučile uključiti se u projekt.

– Riječ je o nadstandardu u općem nastavnom planu i programu za koji smatramo da je bitan i potreban za svakog učenika i odlučili smo krenuti u tom smjeru. Planiramo program za početak, od sljedeće školske godine uvesti u 15-ak škola, a s vremenom vjerujem da ćemo obuhvatiti sve škole u našoj županiji, rekao je međimurski župan Matija Posavec te naglasio kako će se ovim sporazumom olakšati i ubrzati put implementacije ovog važnog obrazovnog područja i u međimurskim školama te pridonijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva.

Copy link
Powered by Social Snap