Pretraga

Županijski epidemiolozi pretrpani, školama poslali dopis: Mijenja se postupak kod zaraženih učenika

A- A+

Dnevni broj novozaraženih u Hrvatskoj prelazi devet tisuća, a zbog ubrzanog širenja omikron varijante djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije više nisu u mogućnosti obrađivati kontakte pozitivnih osoba. U škole na području te županije stigao je dopis da se kontakti pozitivnih učenike trebaju javljati svojim izabranim liječnicima radi određivanja mjere samoizolacije.

Foto: Pixabay

– Zbog ubrzanog širenja novog soja SARS CoV 2 virusa (Omicron varijanta) i velikog broja novooboljelih, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo DNŽ nisu više u mogućnosti obrađivati kontakte pozitivnih osoba te se oni sada trebaju javljati svojim izabranim liječnicima. Stoga kod pozitivnog rezultata PCR testa na COVID-19 bolest učenika/učenice molimo obavijestiti roditelje/skrbnike da učenike/učenice, kontakte pozitivnog djeteta, prijave njihovim izabranim liječnicima zbog obveze mjere samoizolacije. Epidemiolog će odrediti kome treba mjera samoizolacije i do kada trebaju biti u samoizolaciji, stoji u dokumentu koji su iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo dobile sve škole na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Tko ne mora u samoizolaciju?

Iz Zavoda podsjećaju i kako mjera samoizolacije nije obvezna za djecu koja nisu bila u školi u dane kad je pozitivna osoba bila zarazna te pojašnjavaju kako je osoba zarazna do dva dana prije početka simptoma bolesti.

– Od mjere se izuzimaju djeca i osoblje koje su preboljeli COVID-19 bolest unutar 120 dana od kontakta, zatim osobe koje su preboljele COVID i cijepljene su s dvije doze cjepiva (ili jednom dozom cjepiva Janssen) te osobe koje su cijepljene s tri doze cjepiva (booster doza) ili jednom dozom Janssen cjepiva i nakon toga docijepljene, piše u istom dokumentu koji su dobile škole na dubrovačkom području.

Izdvojeni članak

Epidemiolog Kolarić: Trebalo je još tjedan dana produljiti školske praznike

Kontakti učenika u samoizolaciji ponašaju se uobičajeno

Učenici kojima se odredi samoizolacija iz nje izlaze nakon isteka punih deset dana od zadnjeg kontakta s pozitivnom osobom. Osnovno pravilo je da učenik kojemu se odredi samoizolacija kod kuće boravi u zasebnoj prostoriji te ne smiju imati bliski kontakt s ukućanima. Ukućani koji žive s učenikom u samoizolaciji ne moraju u samoizolaciju, odnosno ponašaju se uobičajeno.

– To znači da braća i sestre mogu slobodno ići u vrtić, školu, a roditelji na posao. Kao i osoba u samoizolaciji, svi ostali ukućani također trebaju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i fizičke kontakte tako da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene, bez kontakata s osobom u samoizolaciji ili smanjiti kontakte na najmanju moguću mjeru, piše u dopisu Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, kojeg u cijelosti možete pročitati u nastavku.

Napomena: ako vam dopis u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Download [139.45 KB]

Županijski epidemiolozi pretrpani, školama poslali dopis: Mijenja se postupak kod zaraženih učenika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap