Pretraga

Žuti zubi i obračun s njima

A- A+

Unatoč stalnoj brizi o zubima nekim ljudima zubi jednostavno prirodno imaju žutu boju. Razlozi ovakvoj boji može biti prehrana ili boležljivost u djetinjstvu, no najčešći razlog svakako su pušenje, ispijanje kave i konzumacija gaziranih pića. Boja zubiju mijenja se i starenjem odnosno konzumacijom određenih lijekova. Upotreba peroksida, sode bikarbone ili izbjeljivanje kod stomatologa, neke su od metoda borbe s ovim problemom. No postoji i nekoliko drugih koje donosimo u tekstu.

Jedna od prvih stvari koje primijetimo na ljudima je osmijeh. Međutim mnogi se izbjegavaju prirodno osmjehnuti zbog kompleksa boje zubi. Mnoštvo je razloga zašto zubi mogu biti žute boje unatoč redovnoj njezi. Neki od njih su genetika, slab imunitet u djetinjstvu, konzumacija nekih vrsta lijekova, kao i prehrana. Uz to poroci poput cigareta, kave te obojenih i gaziranih pića također su neprijatelj bjeline. Istraživanja su pokazala da postupak izbjeljivanja, koji provode stomatolozi ni na koji način nije štetan za tkivo zuba, pa ga stručnjaci preporučaju, no postoje i drugi načini kako se obračunati s neprijateljem zdravog osmijeha.

Portal znanost.geek.hr donosi nekoliko načina kako se riješiti žutih zubi ili ih barem djelomično izbijeliti.

Izdvojeni članak

Pio osam litara Coca Cole dnevno i istrunuli mu svi zubi

Pasta za izbjeljivanje zubi i vodica za usta

Ovim ‘alatima’ najlakše je izbijeliti zube, no samo ako su zubi blago zamrljani ili žuti, budući da se izbjeljivači u tim proizvodima zadržaju vrlo kratko na zubima. Kako bi ste postigli bolji rezultati, potrebno je pastu za izbjeljivanje te vodicu za usta koristiti svakodnevno, barem po dva puta.

Trake za izbjeljivanje

Ove pak trake nije preporučljivo koristiti često, budući da takvom uporabom se mogu prouzročiti neželjeni efekti odnosno plavkasta nijansa zuba te lagana bol na desnima i zubima. No zbog svojih svojstava i tvari za izbjeljivanje unutar traka, mogu biti od velike pomoći. Nemaju istu učinkovitost na neravnim i iskrivljenim zubima, kao na ravnima budući da neki dijelovi mogu ostati nedodirnuti te uzrokovati višebojnost vilice.

Boja za izbjeljivanje i udlage (tray-evi) za izbjeljivanje

U prvom dijelu postupka prekrivamo zube proizvodom za izbjeljivanje kako bismo prekrili zamrljane ili žute zube. Kao i u slučaju paste za izbjeljivanje, boja za izbjeljivanje nema efikasnost na jako zamrljanim ili žutim zubima, jer se neke tamne mrlje mogu pojaviti nakon bijeljenja, no u slučaju ‘blagog žutila’ ovaj produkt vrlo je učinkovit. Važno je obratiti pozornost kod nanošenja boje, jer ako neravni dijelovi ostanu neprekriveni vidjet će se razlike u nijansama,  koje dakako neće izgledati lijepo.

Udlage za izbjeljivanje također sadrže sastojke za izbjeljivanje, pa je i njima moguće riješiti problem žutila. No, ovaj postupak može izazvati nelagodu na desnima ili čak bol, a u slučaju takvog raspleta svakako bi trebalo posjetiti stomatologa.

Izdvojeni članak

Dnevno se nasmijemo ovoliko puta, a evo kome upućujemo lažne osmijehe

Zubne navlake

Jedan je od skupljih načina za dobivanje bijelih zuba. Pričvršćuju se na zubnu površinu od strane zubara te traju 12 do 15 godina te im je potrebna posebna skrb pri održavanju.

‘Narodna stomatologija’

Uz tvorničke stomatološki nadzirane proizvode, borba sa žutim zubima se rješava i kućnim pripravcima i postupcima.

– Trljanje unutarnje strane kore od limuna ili naranče po zubima.

– Četkanje zuba sa sodom bikarbonom pomiješanom sa slanom vodom. Ova mješavina može uzrokovati bol ustima. Nije preporučljivo na ovaj način prati zube češće od jednom tjedno.

– Izmiksana jagoda se također može koristiti u iste svrhe, a uz to ima bolji okus od sode.

– Ocat pomiješan s vodom također je jedan od pripravaka koji može poslužiti protiv žutih zubi.

Preporučljivo je prije korištenja lijekova iz kućne radinosti posavjetovati se sa stomatologom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap