Pretraga

Zvjezdarnica Višnjan, umnogome jedna od najboljih u svijetu, uspjela skupiti više od milijun kuna donacija

A- A+

Zvjezdarnica Višnjan, umnogome jedan od najuspješnijih astronomskih opservatorija u svijetu, koji se nalazi baš u Hrvatskoj, prošlog je mjeseca trebao našu pomoć. Trebao im je novac za novu opremu, predavaonice i smještaj kako bi nastavili u svojoj misiji obrazovanja budućih naraštaja znanstvenika. Uz malu pomoć dobrotvoraca u tome su uspjeli. Na današnji dan skupili su 1.279.389 kuna. Detaljno su objasnili na što će uložiti novac.

Foto: Crowdfunding kampanja Zvjezdarnice Višnjan

Zvjezdarnica Višnjan u prosincu je pokrenula crowdfunding kampanju kako bi mogla financirati svoj daljnji rad. Na današnji su dan uspjeli prikupiti 1.279.389, kuna i tako nadmašili četvrti zacrtani cilj od 1.185.000 kuna.

Rade briljantan posao

Zvjezdarnica Višnjan jedna je od najpoznatiji institucija u svijetu koje prednjače u traganju za asteroidima i vjerojatno najistaknutija hrvatska organizacija koja već desetljećima obrazuje djecu i mlade, naraštaje budućih znanstvenika. Važno je istaknuti da se Zvjezdarnica nalazi među top pet u svijetu po određivanju položaja objekata koji mogu proći blizu Zemlje. Vodi Korade Korlević, nastavnik i amaterski astronom koji se nalazi među top dvadeset svjetskih pronalazača manjih planeta.

Od 1996. do 2001. Korlević je kroz Zvjezdarnicu Višnjan otkrio 1.162 manja planeta, a zajedno s drugim astronomima priznaje mu se doprinos u pronalasku njih još 132. Između ostalog, otkrio je i dva kometa koja nose njegovo prezime. Zbog svog iznimnog doprinosa zaštiti planete od asteroida dobio je i svjetsku nagradu.

Uspjeh zvjezdarnice u Višnjanu još je fascinantniji kada uzmemo u obzir na kakvoj tehnologiji rade. Njihov glavni teleskop će kroz četiri godini postati neupotrebljivi, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih su pokrenuli crowdfunding kampanju. Planirali su skupiti nešto manje od milijun kuna što bi im omogućilo da izrade prototip teleskopa s lećom od 600 milimetara, no kako su uspjeli nadmašiti cilj od 1.185.000 kuna, moći će nabaviti leće od 800 milimetara kao i kvalitetnije materijale i dijelove za prototip teleskopa nego što su to ranije mislili.

Detaljno objasnili kako će uložiti novac

Osim teleskopa, novac koji su prikupili Zvjezdarnici će omogućiti dodatna ulaganja. U prvom redu to je geodetska kupola, ‘svemirsku’ strukturu koja podsjeća na nastambu na Marsu. Zgrada će se koristiti za predavanja, edukacije te praktične radionice, a trebala bi biti gotova u roku od šest mjeseci nakon završetka crowdfunding kampanje. Mada, valja naglasiti da to uvelike ovisi o izvođačima radova.

OD VIŠNJANA DO VRHUNSKIH ZNANSTVENIKA

Kao djeca pohađali edukacije Zvjezdarnice Višnjan, a onda postali vrhunski astrofizičari i znanstvenici. Priča je to s kojom se poistovjetiti deseci znanstvenika danas. Neki od njih su Mario Jurić, nekada klinac zainteresiranih za astronomska pitanja, danas profesor i direktor DiRAC instituta na Sveučilištu u Washingtonu. Osim njega, valja spomenuti i Vanesu Smolčić, astrofizičarku i redovitu profesoricu na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Od dobivenih se donacija planira i gradnja bungalova koji bi služili kao dormitoriji za djecu, njihove učitelje i mentore. Kampovi na Višnjanu znaju trajati po nekoliko dana pa Zvjezdarnica svima želi osigurati siguran i ugodan boravak. Za izgradnju bungalova već je pribavljena privremena lokacijska dozvola, pristigle su ponude dobavljača, a i donacije, po iznosu koji su skupili, su tu. Kako su te donacije premašile sve iznose kojima su se nadali, voditelj Zvjezdarnice Korade Korlević po planu bi trebao uspostaviti lokaciju za ispitivanje robotiziranih teleskopa kao i dodatan smještajni kapacitet za učenike.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap