DRUGA SREDNJA ŠKOLA BELI MANASTIR

O nama Kontakt

Ekonomska je škola u Belom Manastiru osnovana 1960. godine kao prva četverogodišnja srednjoškolska ustanova u Baranji.

Samostalno je djelovala do školske godine 1969./70. kada ulazi u sustav Srednjoškolskog centra Beli Manastir, kasnije Centra za usmjereno obrazovanje. U Centru su se školovali kadrovi ekonomske i pravne struke, kako u redovnoj nastavi, tako i kadrovi koji su se školovali uz rad i iz rada.

Okupacijom Baranje 1991. godine Srednja je škola Beli Manastir radila u progonstvu u Osijeku i u izbjeglištvu u Mohaču,u susjednoj Mađarskoj.

Školska godina 1997./98. bila je po mnogo čemu specifična. Te je školske godine školstvo u Hrvatskom Podunavlju reintegrirano u Hrvatski školski sustav. Po povratku iz progonstva zatečeni su vrlo loši materijalni uvjeti rada, škola je bila opljačkana i dobrim dijelom uništena. Radila je na nekoliko lokacija:
Srednja škola Beli Manastir u Belom Manastiru; Srednja škola Beli Manastir – područni odjel u Dardi; Srednja škola Beli Manastir u Mohaču (Mađarska)- škola u izbjeglištvu; Srednja škola Beli Manastir u progonstvu u Osijeku.

Reintegracijom školstva anSrednja škola Beli Mastir započela je djelovati kao jedinstvena organizacijska cjelina u čijem su se sastavu nalazile didaktičke jedinice gimnazije, ekonomske škole, tehničke i obrtničke škole te didaktička jedinica u Dardi s programom poljoprivredne, veterinarske, prehrambene škole i opće gimnazije.

Do promjena u ustroju škole došlo je kada je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 9.listopada 1997. godine donijela Odluku o privremenom planu mreže srednjih škola na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, koje su bile pod privremenom upravom UNTAES-a.
Temeljem te odluke izvršena je podjela Srednje škole Beli Manastir na sljedeće škole:
Gimnazija Beli Manastir; Prva srednja škola Druga srednja školaBeli Manastir;  Beli Manastir s područnim odjelom u Dardi.

Nastava se počela izvoditi u odjelima na hrvatskom, srpskom i mađarskom jeziku. U razrednim odjelima s nastavom na srpskom ili mađarskom jeziku obvezno je učenje hrvatskoga jezika.
Od 1998. naša je škola obnovljena, kao i druge dvije srednje škole te djeluje kao samostalni pravni subjekt.

Djelatnost škole obuhvaća strukovno obrazovanje redovitih učenika i odraslih za stjecanje školske spreme, srednje stručne spreme, niže stručne spreme te osposobljavanje i usavršavanje i to u obrazovnim sektorima:

  • Ekonomija, trgovina i poslovna administracija: Ekonomist, Upravni referent, Prodavač, Komercijalist
  • Poljoprivreda, prehrana i veterina: Pekar, Mesar
  • Turizam i ugostiteljstvo: Hotelijersko-turistički tehničar, Konobar-JMO, Konobar, Kuhar
  • Osobne, usluge zaštite i druge usluge: Frizer-JMO, Kozmetičar-JMO
  • Kao i prekvalifikacija u zanimanja Komercijalist i Prodavač

Web stranica: Druga srednja škola Beli Manastir

Školska 3 , Beli Manastir 31300

tajnica: Mirjana Lujić, dip. iur.

  • tel.: 031/703-306
  • fax: 031/705-206
  • tel./fax: 031/705-207

– email: tajnistvo@ss-druga-bm.skole.hr

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 1 Ocjena: 4.63
Kvaliteta nastave 5
Opremljenost učionica 5
Knjižnica 5
Izvannastavne aktivnosti 5
Dostupnost interneta 4
Prostori za druženje 4
Mogućnosti zapošljavanja 4
Preporuka upisa 5

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2014/2015 Glasova: 1 Ocjena: 4.38
2012/2013 Glasova: 1 Ocjena: 2.25

Odgovori