Gimnazija Pula

O nama Povijest škole Uvjeti upisa Video o školi Aktivnosti u školi Razmjene i projekti EKO projekti Posebnosti Kontakt podaci Uprava i administracija

 

Gimnazija Pula | NuNu production Pula, Danijel Bartolić

Gimnazija Pula osnovana je davne 1947. godine. Organizirana je radom u jednoj smjeni, kroz 28 razreda i tri usmjerenja: opća gimnazija, opća gimnazija-odjel za sportaše, jezična i prirodoslovno-matematička gimnazija. Danas škola broji oko 650 učenika i 90 djelatnika. Jedina smo hrvatska gimnazija u gradu Puli i prostoru Puljštine te najveća gimnazija u Istri. EKO škola smo preko 25 godina (https://www.gimnazijapula.hr/eko-skola/). Škola je prepoznatljiva po svojim uspjesima u sportu, matematici, stranim jezicima i umjetnosti i ima važno mjesto u javnom životu Istre. Nastavu smo organizirali kroz redovnu, ali i različite obilke fakultativne nastave.

Škola je moderno opremljena: sve učionice imaju projektore, svi nastavnici prijenosna računala, modernu učionicu kemije, kabinete matematičke i jezične gimnazije, svečanu dvoranu za sjednice i gostovanja, modernu teretanu, te malu sportsku dvoranu i posebnu dvoranu za stolni tenis. Uredi škole, zbornica i nastavnička kantina od 2019. godine imaju novoruho. Unutarnje dvorište opremljeno je sa 70 punktova za parkiranje bicikla (2019., sponzor: Pula parking), a imamo i dva vanjska moderna sportska igrališta (2016.). Školsko sportsko društvo Gimnazijalac suvremeno je opremljeno i uspješno sudjeluje na svim razinama natjecanja pa i na svjetskim smotrama (Japan, Kreta). Producirali smo naš prvi nosač zvuka (Zbor Gymnasium, školski bend i gudački kvartet škole). Od 2019. godine koristimo i novi web.

Za godinu 2019. naš školski list Žurnal (prva godina tiska) proglašen je najboljim srednjoškolskim listom u Hrvatskoj.

Partneri smo pet škola: Druga gimnazija Varaždin, Hrvatska škola u Budimpešti, Hrvatska škola u Pečuhu, škola iz Njemačke i škola iz Nizozemske (Assen).

Škola smo ambasador EU Parlamenta, sudionici važnih događaja (Sajam knjige u Istri, razne kulturne obljetnice itd.) te partneri važnih institucija kroz konkretne programe (Grad Pula, javne gradske i županijske ustanove, Istarska županija, gradske škole, Sveučilište u Puli, INK, Pula fim festival, Gradska knjižnica, Infobip, Zavod za javno zdravstvo, MUP, Opća bolnica Pula, sportska društva i klubovi, razne udruge itd.).

Na prostoru današnje gimnazije Pula otvoren je 10. prosinca 1899. godine velodrom, biciklističko trkalište. Od 1901. godine tu se organiziraju konjičke utrke, a kasnije taj se prostor koristi za javne priredbe. U godinama pred Prvi svjetski rat na prostoru nekadašnjeg velodroma izgrađena je Staatliche Realschuke, škola za učenike od petog do desetog razreda.

Po oslobođenju Istre pojavila se potreba za otvaranjem hrvatskih srednjih škola u većim mjestima. Pula je u to vrijeme bila pod anglo-američkom vojnom upravom koja nije dopuštala otvaranje Hrvatske gimnazije u Puli pa se moralo pristupiti otvaranju Hrvatske niže gimnazije u Medulinu. Od listopada 1947. godine redovna nastava Hrvatske gimnazije odvija se u Puli.

Nastavak slijedi na ovom linku.

Osim prosjeka ocjena od petog do osmog razreda, bodovati će se i tri obvezna predmeta te biologija, povijest i geografija, a za prirodoslovno-matematičku gimnaziju biologija, kemija i fizika.

Za Opću gimnaziju-odjel za sportaše posebno se boduje sportski ranking i status i pridodaje se bodovima opće gimnazije.

Primjer rezultata upisa šk.god. 2019./2020.:

Aktivnosti u školi vidljive su na našem webu, Facebook i Instagram profilu te YouTube kanalu.

Gimnazija Pula, uz redovnu nastavu, nudi različite sadržaje tijekom i nakon nastave. Gotovo polovica učenika sudjeluje u radu raznih klubova, koji su dio naše zadruge I.Z.V.O.R.

Radio Gimna zadužen je dobru atmosferu u školi i glazbu za vrijeme odmorấ, Klub crtača uređuje školske zidove, Klub volontera organizira razne humanitarne akcije i školski buvljak, Fotoklub organizira i sprema razne izložbe, Plesni klub Gimnastars nastupa na raznim smotrama, Debatni klub debatira u školi i u javnosti itd. Više o svemu na linkovima:

Školski klubovi

Zadruga

Organiziramo razmjene učenika i nastavnika u suradnji s pet partnerskih škola. Više o tome na ovom linku.

 

Kao jedna od najstarijih eko škola u Hrvatskoj sudjelujemo u dva velika projekta kojima radimo na stvaranju i razvijanju ekološke svijesti kod mladih i u zajednici u kojoj živimo.

Znanje za održivo djelovanje

EKO Lab

 

 

Neki od projekata nose posebnost naše Škole i na to smo iznimno posebni.

Naši učenici imaju priliku, kroz široku suradnju škole i partnera, programom Praksa kroz volontiranje, volontirati tamo gdje oni sebe vide u budućnosti. Kroz 12 sati, upisom u volontersku knjižicu, tijekom cijele godine, učenici mogu jasnije promišljati o budućnosti. Uz taj projekt uveli smo i Tjedan profesionalne orijentacije od 2019. godine, zadnji tjedan u listopadu, kad razni fakulteti iz Hrvatske mogu besplatno promovirati svoje studije, a i svoja predavanja o studiranju održavaju bivši učenici škole.

Praksa kroz volontiranje

Tjedan profesionalne orijentacije

Već 13 godina generacije učenika odlaze u institucije EU i uče o potrebi razvoja građanske i europske misli:

Gimnazijalci u institucijama EU 

Od 2019. godine uveli smo Centar za aplikacije i suradnju sa svjetskom firmom Infobip. Tako učenici kroz mentoriranje i svoje ideje razvijaju aplikacije korisne školi i društvu. Posebno ističemo projekt Škola na dlanu:

Centar za web aplikacije

školanadlanu.hr

 Od 2019. godine krenuli smo s programom Tjedan borbe protiv ovisnosti u suradnji s gradom Pula. Predavanja, radionice i svjedočanstva za naše učenike, ali i roditelje i nastavnike:

Tjedan borbe protiv ovisnosti

Rad u našoj knjižici iznimno je aktivan, a posebnost je program Pitaj knjižničara koji učenicima i nastavnicima nudi korisne linkove i savjete:

Pitaj knjižničara

Dan škole najsvečaniji je dan u godini. Godinu započinjemo plivačkim maratonom na javnoj gradskoj plaži, a završavamo Danom škole kroz sportska natjecanja, stare igre i kvizove, a isti dan poslijepodne održavamo koncert našeg benda, zbora i solista:

Dan škole

Od 2020. godine osnovali smo Udrugu Alumnija Gimnazije Pula. Udruga okuplja sve naše bivše učenike, različitih generacija, koji školi pomažu savjetodavno, organizacijski i financijski:

Alumni Gimnazije Pula

Od 2020. godine osnovali smo Učenički servis kako bismo time ponudili još više sadržaja našim učenicima i bili im servis kod sezonskih zapošljavanja, a samim time i da škola bude sve više financijski neovisna:

Učenički servis

GIMNAZIJA PULA

Trierska 8, 52100 Pula

Tel.: +385/52/212-144

E-pošta: gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr

www.gimnazijapula.hr

Ravnatelj škole: Filip Zoričić, prof.

Tajnik: Mladen Novaković, dipl.iur

Voditeljica računovodstva: Kristina Knežević, dipl.oecc.

Administrativna tajnica: Iva Šuran

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 60 Ocjena: 3.76
Kvaliteta nastave 3.73
Opremljenost učionica 3.3
Knjižnica 4.12
Izvannastavne aktivnosti 4.2
Dostupnost interneta 4.4
Prostori za druženje 3.23
Mogućnosti zapošljavanja 3.22
Preporuka upisa 3.87

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2018/2019 Glasova: 13 Ocjena: 3.61
2017/2018 Glasova: 5 Ocjena: 3.4
2013/2014 Glasova: 1 Ocjena: 3.63
2012/2013 Glasova: 11 Ocjena: 2.77

One comment

  1. Sviđa mi se entuzijazam i trud nekih profesora da unatoč nedostatku sredstava (opremljenosti), a ponekad i prostora, da prenesu svoje znanje učenicima. Tako da se na kraju iz te škole može izići vrlo dobro pripremljen za daljnje školovanje. Ne sviđa mi se što iz nekih predmeta nismo stigli obraditi cijelo gradivo, no mislim da je to stvar organiziranosti obrazovnog sustava države. Mislim da bi školi dobrodošla veća dvorana za tjelesni. Više učionica bi doprinijelo tome da se nastava svih godina može održavati ujutro (trenutno – prva i treća godina je popodne). A ne sviđa mi se što ravnateljica zna donijeti odluke o zabrani nečega, bez da se prije toga konzultira sa školskim odborom, kao što je na primjer bila zabrana predstave “Iskorak”.

Odgovori