Pretraga

Srednja škola

Isusovačka klasična gimnazija u Osijeku

Isusovačka klasična gimnazija jedina je klasična gimnazija u Osječko-baranjskoj županiji. Organizirana je radom u jednoj smjeni u  9 razrednih odjeljenja. Danas škola broji oko 220 učenika i 33 djelatnika. Škola je prepoznatljiva po svojim izvrsnim uspjesima na državnoj maturi i  visokom postotku upisa naših maturanata na svoj prvi izbor fakulteta. Posebno se ponosimo našim postignućima na državnim natjecanjima iz :

hrvatskoga jezika: dvadeset smo godina prisutni na državnom natjecanju ističemo dva državna prvaka,  nekoliko  2. mjesta, nekolicinu 3.mjesta, 4., 6. i  dva puta 7. mjesto

klasičnih jezika :2 državna prvaka iz latinskog, 2 puta 2.mjesto iz latinskoga jezika, 3 državna prvaka iz grčkoga jezika, 1 međunarodna prvakinja iz grčkog  jezika),

povijesti: dva puta  državni prvaci, jednom 3.mjesto, jednom 4.mjesto,

geografija: 2016. godine naš je učenik na svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beijingu, NR Kina, gdje je kao dio tima predstavljao Republiku Hrvatsku. Tamo je osvojio brončanu medalju. Na državnim natjecanjima imamo tri  puta 1.mjesto, tri puta 2.mjesto, dva puta 3.mjesto,

kemija :  1. i 5.mjesto

biologija: 9 i 6.mjesto

matematika:  2 puta 3. mjesto

Lidrana : 14 puta naš je školski list Semper magis pozvan na državno Lidrano, 2 puta na reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži, Karlovac te Bgreen festival, Portugal dvaputa. Dramska je skupina tri puta sudjelovala na državnom Lidranu

Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži :zlatna i srebrna plaketa,

Vjeronaučna olimpijada – ove godine šk.2020./2021.  zlatna medalja

Nastavu smo organizirali kroz redovnu, ali i različite oblike izvannastavnih aktivnosti. Škola smo ambasador Europskoga parlamenta , uključeni smo u Erasmus+ projekte te u JEEP projekt.  Sudjelujemo na Festivalu antičke civilizacije i klasičnih jezika. Surađujemo s raznim kulturnim institucijama te sveučilištima u Osijeku.

Škola je moderno opremljena: sve učionice imaju projektor i računalo, svi nastavnici prijenosna računala. Škola ima novi informatički kabinet,  kabinet kemije i biologije, glazbenu učionicu, svečanu dvoranu za priredbe , malu sportsku dvoranu te veliku, udobnu i jako dobro opremljenu knjižnicu.

foto: Isusovačka klasična gimnazija u Osijeku | privatna arhiva

Sama odgojno-obrazovna povijest i tradicija našeg naroda povezana je s Družbom Isusovom, isusovcima. Prvu gimnaziju modernoga doba isusovci osnivaju 1607.godine , a isto tako i prvo hrvatsko sveučilište 1669. godine. Isusovačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Osijeku osnovao je Provincijalat Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u Zagrebu. Odluka o osnivanju donesena je 10. veljače 1998. godine.

Klasična gimnazija? Pruža kvalitetan program odgoja i obrazovanja, iskustvom i tradicijom provjeren i potvrđen okvir koji priprema i osposobljava za izgrađivanje u zrele zauzete građane, za zanimanja za koja su djeca darovana talentima i afinitetima, kako bi uspješno nastavili željeno školovanje izabranim studijem. Time se svjesno zauzimamo za osobnu izgradnju naših učenika, kao i za širu perspektivu i prosperitet naše društvene zajednice.

Katolička gimnazija? Pripada krugu katoličkih škola koji se sve više šire iz potreba i izazova vremena i društva. Kao „katolička gimnazija“ želimo, pozvani smo i biramo više. Bitna nam i prevrijedna čovjekova duhovna dimenzija – ona koja veže i prožima sve čovjekove dimenzije, sposobnosti i darovanosti te ih uzdiže – um, pamćenje, osjećaje, slobodnu volju, maštu, kreativnost… One dolaze do izražaja i bivaju potaknute kroz različite nastavne i izvannastavne aktivnosti. Vjera, pouzdanje i računanje na Gospodina u izazovu života. Na nama je poticati, usmjeriti, podržati.

Vrednuju se i boduju:

prosjek svih zaključnih ocjena svih predmeta od 5. do 8. razreda OŠ

uspjeh u 7. i 8. razredu OŠ iz hrvatskoga jezika, matematike, 1. stranoga jezika, povijesti, geografije i biologije

dodatni (rezultati natjecanja iz znanju i u sportu) i posebni elementi (otežani uvjeti prethodnog obrazovanja, zdravstvene i druge teškoće) prema Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (NN, 49/15, 47/17.) kojeg je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Poseban uvjet za kandidate Isusovačke klasične gimnazije je prihvaćanje kršćanskog ozračja duhovno-formativnog programa škole.

Zbog toga se u predupisnom periodu organizira osobni susret i razgovor s ravnateljem i članom upisnoga povjerenstva, koji će kandidate i njihove roditelje/skrbnike upoznati s posebnostima Škole. Nakon razgovora kandidati i njihovi roditelji/skrbnici daju pisanu suglasnost o prihvaćanju posebnih uvjeta Škole.

Pisana suglasnost od velike je važnosti za kandidate i za Školu i preduvjet je za upis, te se obavlja prije elektroničkoga upisa.

Adresa škole: Trg Vatroslava Lisinskog 1, Osijek

Broj telefona: 031/215120

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 71652281863

Link na web stranicu škole: https://www.ikg.hr/, https://www.facebook.com/ikgos/

https://www.youtube.com/channel/UCT_KS3MGAHIGtmlP8A8LVvQ

Dramska skupina, školski mješoviti zbor, tamburaška skupina, školske novine “Semper Magis”, filmska skupina IKG, KVAS ( karitativno-volontersko-animatorska skupina), ŠŠK Klasičar

JEEP project (Jesuit Educational European Project),Škola ambasador Europskog parlamenta, članica JECSE-a(Jesuit Europian Committee for primary & Secondary Ecucation), suradnja s Goethe Institutom.

Duhovno formativni vikendi razrednih odjeljenja

Veliki odgojno-obrazovni projekti: Čudo Božića, Olimpska Grčka, Kultura antičkog Rima, Slavonija – plodno tlo za velike ljude, Japan, Jedan dan u životu carske obitelji, Teologija tijela, Škola dokumentarnog filma.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap