Pretraga

Srednja škola

Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar

Klasična gimnazija Ivana Pavla II. nudi klasični gimnazijski program koji učenicima omogućava stjecanje širokog znanja i priprema mlade generacije za studiranje na svim domaćim i europskim studijima. Nastavni program provodi se ne samo u školskim suvremeno opremljenim učionicama, nego i na brojnim terenskim nastavama širom Hrvatske te redovitom nastavom u prirodi. Posebnost ove škole jesu i nagradni izlet za najuredniji razred te studijska putovanja za sve učenike škole s redovitim destinacijama: Rim, Barcelona, Prag, Atena.

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. imaju izvrsne rezultate na državnoj maturi, kao i upise na željene fakultete. Čak 70 % maturanata upisuje fakultet koji im je prvi izbor, zbog čega je interes za školu puno veći od mogućnosti primanja novih učenika te je stoga za novu školsku godinu uvećana upisna kvota. Učenici ove škole na Poluotoku uspješni su i na županijskim i državnim natjecanjima što je rezultat trajnog nastojanja da svaki učenik razvije ono najizvrsnije u sebi i postigne svoj maksimum.

Specifičnost ove katoličke škole vidljiva je u integralnom odgoju i individualnom pristupu koji odgovara na cjelovite potrebe svake mlade osobe. U ozračju prožetom međusobnim poštovanjem i blizinom učenicima osigurava sigurne uvjete za bezbrižan rad i učenje te promiče zajedništvo svih djelatnika, učenika i roditelja.

foto: Klasična gimnazija Ivana Pavla II | privatna arhiva

Klasična gimnazija Ivana Pavla II. najstarija je odgojno-obrazovna ustanova u Zadru i Zadarskoj županiji i jedna od najstarijih škola na hrvatskom jeziku. Utemeljena na bogatoj latinskoj i glagoljaškoj prosvjetno-kulturnoj baštini započela je svoj povijesni hod 1. svibnja 1748. godine. Godine 1943., zbog bombardiranja grada Sjemenište i Škola sele u Veli Lošinj i tamo ostaju do 1948. Već godinu dana kasnije, u školskoj godini 1948./49., otvara se Malo sjemenište «Zmajević» s Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom u Zadru. Ali poslijeratne teškoće nisu nestale već su se povećavale a vrhunac je bio ukidanje vjerskih škola 1956. Školi je1959. prisilno promijenjen naziv u Nadbiskupska srednja škola za spremanje svećenika, učenici su prijevremeno pozivani na odsluženje vojnog roka, inspekcije škole i zavoda bile su česte kao i prisilne radne akcije, kontrola pisama, ispitivanja, saslušavanja, sudski procesi, neravnopravnost po pitanju ljudskih prava … itd.

Devedesete godine XX. stoljeća donijele su toliko željene promjene i školi je 1991. vraćen stari naziv Nadbiskupska klasična gimnazija te je dobila pravo javnosti te je s pravima i obvezama izjednačena s državnim školama. Ratne su strahote uvjetovale drugačije određenje egzistencijalnih prioriteta i „odvele“ Školu i Sjemenište privremeno u Pazin školske godine 1991./92. i 1992./93., da bi se 1993. vratili u svoj ranjeni i ponosni grad.

Školske godine 2002./2003. škola otvara vrata svima učenicima koji traže kvalitetno obrazovanje koje će im biti podloga za buduće znanstveno napredovanje i usavršavanje.

Škola upisuje 52 učenika, u smjeru klasične gimnazije, četverogodišnji program trajanja, dva razredna odjela.

Bodovi koji se vrednuju su prosjek svih zaključnih ocjena svih predmeta od 5. do 8. razreda OŠ; uspjeh u 7. i 8. razredu OŠ iz hrvatskoga jezika, matematike, 1. stranog jezika, povijesti, geografije.

Predmet po izboru škole je biologija.

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli u znanju iz: hrvatskog jezika, matematike, prvog stranog jezika, povijesti, geografije. Natjecanje po izboru škole je: vjeronaučna olimpijada – natjecanje iz vjeronauka.

Dodatni ispiti i provjere za engleski jezik, polažu učenici koji ga nisu učili najmanje četiri godine u osnovnoj školi.

U Gimnaziji se uče engleski i talijanski jezik.

Adresa škole: Jerolima Vidulića 2, 23 000 Zadar

Broj telefona: 023 253 800 ; mob.: 097 751 0563

Mail škole [email protected]

Oib škole 90406197518

Link na web stranicu škole   http://www.gimnazija-ivanapavla.hr/

Odgoj i obrazovanje u ovoj školi obogaćen je i brojnim izvannastavnim aktivnostima. Uz dodatnu i dopunsku nastavu iz temeljnih nastavnih predmeta, tu su i sportski sadržaji, dramska skupina, kreativna radionica „Amfora“, učenička web redakcija, školski zbor, likovna radionica, mladi knjižničari, volonterski klub „Kapljica“, redakcija školskog lista, English club, ekološka grupa itd. Škola promiče socijalno angažirani rad, volonterske i ekološke djelatnosti i edukativne sadržaje i izvan same škole, za što je dobila brojne nagrade i priznanja. Tijekom nastavne godine naši profesori dodatno rade s maturantima kroz pripreme za državnu maturu.

U nizu projekata gimnazija ostvaruje suradnju s različitim školama, kulturnim i obrazovnim institucijama, udrugama i pojedincima. Ova gimnazija vježbaonica je za studente Filozofskog fakulteta iz niza školskih predmeta te domaćin županijskim i državnim natjecanjima. Organizator je brojnih izložbi, prigodnih priredbi i tribina s aktualnim temama i eminentnim predavačima od kojih se izdvajaju obilježavanje edukativno-odgojnih tema iz Domovinskog rata, Predbožićna večer i redovito godišnje okupljanje bivših učenika.

Obrazovni sadržaji protkani su humanim i toplim odnosima te u gimnaziji djeluje školski fond „Gorušičino zrno“ kojim se materijalno pomažu učenici slabijeg imovinskog stanja u vrijeme srednje škole i studija, organiziranjem različitih humanitarnih akcija.

Kako bi rasli u kršćanskoj zrelosti, učenicima se nude jednodnevne i višednevne duhovne obnove, a dvaput tjedno u školi im je dostupan duhovnik. U skladu s naukom Katoličke Crkve škola posebnu pozornost pridaje odgoju za trajne životne i općeljudske vrijednosti, za prihvaćanje i poštovanje različitosti te su školska vrata otvorena učenicima svih vjerskih opredjeljenja i svjetonazora. Potaknuta idejama sv. Ivana Pavla II., njegovim oduševljenjem i entuzijazmom, ova gimnazija nastavlja odgajati i obrazovati nove generacije pod motom „Zajedno stvarajmo bolji svijet“.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!