Pretraga

Srednja škola

Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar

Medicinska škola Ante Kuzmanića-Zadar danas nosi ime jednog od najzaslužnijih Hrvata iz doba hrvatskog narodnog preporoda. Ante Kuzmanić (1807.-1879.) Bio je bio liječnik, istaknuti narodni preporoditelj, nacionalni djelatnik i narodni prosvjetitelj. Kao predvodnik ilirskog pokreta u Zadru zalagao se da osnova hrvatskoga književnog jezika bude ikavska štokavština. Godine 1844. pokrenuo je prvi književni i preporodni list na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, Zoru dalmatinsku. Od 1834. do1854. radi kao je profesor katedre teoretskog i praktičnog primaljstva u Babičkoj školi u Zadru.

  • 1820. g. Austro-ugarski car Franjo I – potpisao odluku o osnivanju Primaljske  škole u  Zadru.
  • 1821. g. započinje s radom Primaljska  škola – Zadar.
  • 1918. g. zatvara se Primaljska škola – talijanska vlast u Zadru.
  • 1948. g. Primaljska škola u Zadru nastavlja s radom.
  • 1958. g. osniva se Škola za medicinske sestre.
  • 1977. g. integriraju se Škola za medicinske sestre primaljskog smjera i Škola za medicinske sestre  u Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje u zdravstvu – Zadar, te se iz Medulićeve ulice seli u Bože Peričića 4 (pokraj Opće bolnice). Pored stalnog četverogodišnjeg školovanja medicinskih sestara periodično se obrazuju, primalje, zdravstveno-laboratorijski tehničari, fizioterapeuti, farmaceutski tehničari i maseri.
  • 1992. g. škola odlukom Skupštine Općine Zadar dobiva današnji naziv: Medicinska škola Ante Kuzmanića-Zadar.
  • 05. veljače 1997. g. Škola se seli na današnju lokaciju, u nove adekvatne prostore
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [100.06 KB]

Medicinska škola Ante Kuzmanića – Zadar  srednjoškolska je ustanova koja obrazuje kadrove u oblasti zdravstva: medicinske sestre opće njege / tehničare opće njege, fizioterapeutske tehničare, farmaceutske tehničare,  laboratorijske tehničare, dentalne asistente, dentalne tehničare i eksperimentalni program Zdravstvene gimnazije. U 15 razreda, škola danas broji 376 učenika, zaposleno 54 djelatnika i 7 vanjskih suradnika, djelatnika.

Osim formalne naobrazbe nudimo čitavi spektar vještina kroz provedbu EU projekata: u proteklih su nekoliko godina naši učenici i nastavnici bili u Austriji, Mađarskoj, Portugalu…. Tamo su usvajali nove vještine u domeni pružanja zdravstvene zaštite osobama starije dobi te su u tamošnjim institucijama skupljali iskustvo te imali prilike uvidjeti sličnosti i razlike njihovog i našeg sustava medicinske skrbi.

Škola, zajedno s drugim zdravstvenim ustanovama u Zadarskoj županiji sudjeluje u nizu humanitarnih aktivnosti u direktnom doticaju sa zajednicom: mjerimo tlak i razinu šećera u krvi, aktivno sudjelujemo u nizu aktivnosti, poput Dana sestrinstva, Škole za Afriku, Zeleni tjedan, Božićne i Uskrsne radionice, E-medica, Art dizajn, Globe, Erasmus+, Parlament mladih, ACES….

Aktivni smo i kao volonteri u suradnji sa Crvenim križem – podružnica Zadar, Domom Sv. Frane, Volonterskim centrom Zadar.

U bližoj ćemo budućnosti širiti djelatnost otvarajući nove smjerove za obrazovanju te ćemo useliti u novu zgradu koja zadovoljava najsuvremenije uvjete školovanja u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o projektu ‘Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića – Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva’ kojim će se urediti novi prostori škole na Relji te projektu ‘MEDICINSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića – Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva’ kojem je u fokusu dodatno obrazovanje.
Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, prvim će se projektom adaptirati i dograditi bivši đački dom na Relji u koji će se, nakon završetka radova, trajno preseliti zadarska Medicinska škola.

Cilj projekata je uspostava infrastrukturnih, programskih i kadrovskih uvjeta u Medicinskoj školi kao regionalnom centru kompetentnosti koji će učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu.

Ponosni smo na našu dugogodišnju tradiciju u tisućljetnom Zadru. Nastojimo i trudit ćemo se biti dostojni nasljednici svojih medicinskih predaka.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!