Pomorska škola Bakar

O nama Povijest škole Upisi Školske novine Mladi Mornar Lokacija Kontakt

Pomorska škola Bakar najstarija je strukovna škola u Hrvatskoj.
Utemeljena je daleke 1849. godine.
Škola je imala prvi školski brod trgovačke mornarice “Margitu” ne samo na Jadranu već i na Sredozemlju!
Zgrada u kojoj i danas radimo stara je preko sto godina.

Prvi počeci pomorskog školstva u Bakru vezani su za 18. i početak 19. stoljeća, kada je bilo učitelja koji su privatno podučavali i osnivali privatne nautičke škole.

Pozivajući se na stare municipalne slobode, svoja narodna prava, nezavisnost i ugled što ga grad Bakar od davnina ima kao središte jednog kraja čije je stanovništvo živjelo uglavnom od pomorstva, polovicom 19.st. upućene su predstavke Ugarsko-hrvatskom saboru glede potreba za otvaranjem nautičke škole.

Tako je prvi nautički državni zavod – Nautička škola Bakar započela je s radom 05.rujna 1849.godine. Sadašnja zgrada škole sagrađena je 1903. g.

Bakar je bio prvi grad u Austro-ugarskoj monarhiji i prvi grad u Sredozemlju koji je već u 19.stoljeću, 1894. godine dobio školski brod “Margitu“. Godine 1908 sagrađen je novi školski brod “Vila Velebita“, kojeg je talijanska vojska za vrijeme II svijetskog rata zapljenila i potopila.
U tjeku svog postojanja, škola je devet puta mjenjala naziv: od Kraljevske nautičke škole i Bakarske nautike u 19.stoljeću, Pomorske akademije, Pomorske trgovačke akademije s brodostrojarskim odsjekom, Pomorskog tehnikuma, Srednje pomorske škole, Pomorskog školskog centra , Centra usmjerenog obrazovanja za kadrove u pomorstvu, do današnjeg naziva Pomorska škola Bakar, koji se koristi od 04.ožujka 1993. godine.

Nastava u brodostrojarskom odjelu pri pomorskoj akademiji u Bakru počela je 11.veljače 1929.godine. U novije doba zbog evidentnih potreba pomorske privrede, radom su započela usmjerenja lučko-transportno, školske 1978/79.god., agencijsko-špedicijsko 1981/82. godine. Iste godine otvoreno je i usmjerenje za izobrazbu elektroničara pomorskih komunikacija čija je zadnja generacija upisana 1983/84 školske godine.

Dana 17.prosinca 1959. godine, počeo je s radom Centar za obrazovanje odraslih, koji je 10.travnja 1984. godine postao organizaciski dio Pomorske škole. Izgradnjom i opremanjem lučkog poligona 1974. godine počelo je obrazovanje za zanimanje operatera lučkom mehanizacijom.

Od 1960.godine pri školi djeluje učenički dom “Tomislav Hero“, namjenjen učenicima škole.
Nastava u školi izvodi u tri zgrade u kojima postoje specjalizirane učionice: nautički kabinet s nautičkim pultom, kabinet za pomoćne brodske strojeve, kabinet fizike, informatička učionica, brodostrojarska učionica s brodskim motorima, radionica za radioničke vježbe, lučki poligon sa obalnom i brodskom dizalicom, traktorom i viličarom, knjižnica sa velikim knjižnim fondom, četri brodice za mornarske vještine itd.

U rad slobodnih aktivnosti nastojimo uključiti što veći broj učenika. Ponosni smo na uspjehe naših novinara, recitatora, benda, zbora i orkestra, a posebno na uspjehe učenika u športskim natjecanjima.

Mnogo se toga još može napisati o školi koja radi neprekidno
više od 160 godina,
ali bi nam bilo draže da se o njenu radu i izgledu svatko zaiteresiran osobno uvjeri dolaskom u našu školu.

Zato su svi dobrodošli,a posebno budući učenici.

Učenici se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. elektroničkim načinom putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole(u daljnjemu tekstu: NISpuSŠ) www.upisi.hr, Natječaj za upis kandidata u prve razrede šk.god. 2014./2015. objavljuje Ured državne uprave u PGŽ u Novom listu.

Predmeti posebno značajni za upis:

  • Pomorski nautičar: hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika, fizika, geografija, tehnička kultura.
  • Tehničar za brodostrojarstvo: hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika, fizika, kemija i tehnička kultura
  • Tehničar za jahte i marine: hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika, fizika, geografija i tehnička kulture

Natjecanje iz znanja koje se vrednuje pri upisu u sva tri programa je iz predmeta računalstvo.

U školi se izvode kao obavezni nastavni predmeti:U sva tri programa prvi strani jezik je engleski.

U programu pomorski nautičar kao drugi strani jezik uči se talijanski. U programu tehničar za jahte i marine uči se talijanski jezik kao drugi strani jezik u prvom i drugom razredu, a njemački u trećem i četvrtom razredu.

Zdravstveni zahtjevi obrazovanja/zanimanja:

Za upis u svaki od tri programa obrazovanja potrebno je dostaviti liječničko uvjerenje specijaliste medicine rada.

Pomorski nautičar i Tehničar za jahte i marine:

  • uredan vid, uredan stereovid, uredan noćni vid, raspoznavanje boja, uredan sluh, uredan govor, uredno kognitivno, emocionalno, psihomotoričko i perceptivno funkcioniranje, uredna funkcija dišnog sustava, uredna funkcija mišično-koštanog sustava uredna funkcija krvi i krvotvornih organa, uredna funkcija kože na otkrivenim dijelovima tijela, uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti. Kontraindikacije su utvrđene sukladno Pravilniku o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova, brodica i jahti (NN 93/07) te Pravilnika o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova i brodova unutarnje plovidbe (NN 111/02).

Tehničar za brodostrojarstvo:

  •  uredan vid, uredan stereovid, uredan sluh, raspoznavanje boja, uredna funkcija mišično-koštanog, dišnog, srčano-žilnog sustava. Uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje. Stabilno stanje svijesti. Uredna ravnoteža. Kontraindikacije su utvrđene sukladno Pravilniku o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova, brodica i jahti (NN 93/07).

Kada se govori o Pomorskoj školi, neizbježno se mora spomenuti i ta njezina dugogodišnja izdavačka djelatnost kakvu malo koja škola danas ima.

Promijenili su se urednici i urednice, učenici i učenice, ali jedno je ostalo isto, specifično za Mladi pomorac – timski rad. Ovakav jedan projekt ne može se održati bez zajedničkog, nesebičnog, dobrovoljnog, posvećenog i idealističkog rada nastavnika i učenika, u jednom obliku team buildinga, kreativne suradnje, stvaralačkog nadopunjavanja, zajedničkog učenja i osmišljavanja nečeg uvijek novog, svježeg i zanimljivog.

Bakar je udaljen svega 15-ak minuta vožnje od Rijeke magistralom prema jugu. Škola se nalazi u Bakru na glavnoj cesti uz more. Adresa škole je Nautička 14.

Pomorska škola Bakar

Nautička 14, 51 222 Bakar

tel. +385 (0) 51 761 211

fax + 385 (0) 51 761 516

info@pomorskabakar.hr

racunovodstvo@pomorskabakar.hr

Odjel za obrazovanje odraslih

Trg Republike 2

51 000 Rijeka

tel. +385 (0) 51 212 065

odrasli.psb@pomorskabakar.hr

Đački dom “Tomislav Hero”

Nautička 8

51 222 Bakar

tel. +385 (0) 51 761 328

dom@pomorskabakar.hr

knjiznica@pomorskabakar.hr

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 1 Ocjena: 5
Kvaliteta nastave 5
Opremljenost učionica 5
Knjižnica 5
Izvannastavne aktivnosti 5
Dostupnost interneta 5
Prostori za druženje 5
Mogućnosti zapošljavanja 5
Preporuka upisa 5

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2014/2015 Glasova: 1 Ocjena: 5
2012/2013 Glasova: 2 Ocjena: 3.38

Odgovori