Prehrambeno-tehnološka škola

O nama Povijest škole Uvjeti upisa Kontakt podaci Aktivnosti u školi Posebnosti škole

Nalazimo se u Dubravi i najveća smo prehrambena škola u Republici Hrvatskoj. Naša škola djeluje kao samostalna obrazovna ustanova za stjecanje srednjoškolskog obrazovanja za četverogodišnje i trogodišnje strukovne kvalifikacije u sustavu redovnog i cjeloživotnog obrazovanja. U školskoj godini 2019./2020. u našu školu upisano je 425 učenika u 22 razredna odjela i 6 smjerova: Tehničar nutricionist, Prehrambeni tehničar, Pekar JMO, Mesar JMO, Pekar IG i Mesar IG.

Zanimanje tehničar nutricionist temelji se na znanjima i vještinama iz područja nutricionizma. Omogućuje rad u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, službama školske prehrane prodavaonice zdrave hrane, te specijalističkim ordinacijama za savjetovanja vezana uz prehranu. Tehničar nutricionist educira različite dobne skupine o pravilnoj prehrani u cilju očuvanja i/ili unaprjeđenja zdravlja. Izrađuje plan prehrane određenih skupina (sportaša, djece, osoba s prekomjernom težinom…). Sudjeluje u procesu proizvodnje i pripreme različitih vrsta nutritivno visokovrijedne hrane, dijetetskih proizvoda, proizvoda niske energetske vrijednosti i funkcionalne hrane, te vrši kontrolu kvalitete hrane.

Zanimanje prehrambeni tehničar temelji se na znanjima i vještinama iz područja prehrambene tehnologije. Omogućuje rad u industrijskoj proizvodnji hrane, laboratorijima, obrtništvu i u prometu hranom. Prehrambeni tehničar obavlja poslove pripreme sirovina za proizvodnju, provođenja i kontroliranja procesa u prehrambenoj industriji, te poslove analiziranja hrane s ciljem utvrđivanja sigurnosti i kvalitete hrane.

Zanimanje pekar temelji se na znanjima i vještinama iz područja tehnologije pekarstva. Omogućuje rad u industriji, u obrtništvu, cateringu te u prodavaonicama s hranom na odjelima za pripremu pekarsko slastičarskih proizvoda. Pekar obavlja poslove pripreme sirovina za proizvodnju, izrade i oblikovanja tijesta, fermentacije, pečenja, hlađenja, skladištenja i pakiranja kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda.

Zanimanje mesar temelji se na znanjima i vještinama iz područja tehnologije mesa i mesnih proizvoda. Omogućuje rad u industriji za preradu mesa, u obrtništvu, te u prodavaonicama s hranom na odjelima mesa i mesnih proizvoda. Mesar obavlja poslove u proizvodnji mesa, obradi mesa, konfekcioniranju mesa, proizvodnji mesnih prerađevina, te prodaju mesa.

Škola ima 10 učionica i 9 kabineta nužnih za izvođenje naših strukovnih programa. Od kabinetskih prostora škola ima dva kabineta za realizaciju vježbi iz opće i anorganske kemije, organske kemije, primijenjene kemije, kemije hrane te analize i kontrole kvalitete hrane, zatim informatički kabinet i dvije e-učionica, mikrobiološki kabinet, kabinet za realizaciju praktične nastave za nutricioniste, pekarski praktikum i praktikum „Nutricionističkog centra izvrsnosti“. Nastava je organizirana u dvije smjene i u dva turnusa koji se izmjenjuju svaki tjedan što znači da učenici jedan tjedan ide ujutro u školu, a drugi poslijepodne. Također, učenici naših trogodišnjih zanimanja velik dio nastave provode na praktičnoj nastavi i izvan škole.

foto: Prehrambeno-tehnološka škola | privatna arhiva

Prehrambeno-tehnološka škola ima tradiciju dugu 50-ak godina, a povezana je s naglim razvojem prehrambene industrije. Sredinom 1959. godina u Ulici Divka Budaka br. 16 počinje s radom Tehničko-ekonomski biro industrije za proizvodnju i preradu brašna, u čijem se sastavu nalazio i Centar za stručno obrazovanje kadrova.

Sve do 80-tih godina na toj se lokaciji školuju polaznici za zanimanja pekar, mlinar, tjesteničar i mesar. Reformom školstva u sastav Poljoprivredno-prehrambenog obrazovnog centra ulazi OOUR za prehrambenu i duhansku industriju (na lokaciji bivše zgrade Francka u Ulici Ive Lole Ribara 39), XII. gimnazija i OOUR za poljoprivredu i zadrugarstvo (na lokaciji Novih dvora u Zaprešiću). Godine 1984., izgradnjom nove zgrade u Dubravi, Gjure Prejca 2, Poljoprivredno-prehrambeni obrazovni centar (s prehrambenim, poljoprivrednim i veterinarskim usmjerenjima) započinje s radom na jednom mjestu.

1991. godine, izdvajanjem iz Centra i osamostaljivanjem nastaje Prehrambeno-tehnološka škola koja obavlja djelatnost srednje škole i ostvaruje program tehničke, industrijske, obrtničke škole za stjecanje srednje stručne spreme. Nastavni se program realizira u 10 učionica, 9 kabineta, kod privatnih poduzetnika te u proizvodnim pogonima zagrebačkih tvornica.

foto: Prehrambeno-tehnološka škola | privatna arhiva

Adresa škole: Ulica Gjure Prejca 2, 10 040 Zagreb

Broj telefona: 01/2992-357; 099 334 9865

E-mail škole: ured@ss-prehrambenotehnoloska-zg.skole.hr

OIB škole: 63019353660

Link na web stranicu škole: https://prehrambeno-tehnoloska-skola.hr/

Uz redovnu nastavu, u Prehrambeno-tehnološkoj školi realiziraju se i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada: izborna nastava, dodatni rad, dopunski rad i izvannastavne aktivnosti. U našoj školi učenici prema svojim afinitetima biraju izvannastavnu aktivnost: Učeničku zadrugu „Kreativa“ koja ima 5 različitih sekcija (Pekarsko-konditorska sekcija, Tjesteničarska sekcija, Tradicijski proizvodi, Sekcija Frutić, Kreativno-dizajnerska sekcija), Školski sportski klub „Vita“, sekcija Crvenog križa te Volonterski klub. Djelatnici i učenici Prehrambeno-tehnološke škole aktivni su u procesu uključivanja u Europsku mrežu škola koje promiču zdravlje. Također, škola je poznata po velikom broju projekata u kojima sudjeluju naši učenici, npr. projekt „Isfuraj ŽIVOTopis“ ili „Štikleci iz kave“, a kao škola partner sudjeluju i u europskom projektu „Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program“. Dodatne programe i aktivnosti ostvaruju i kroz radionice pedagoške službe i programe udruga lokalne zajednice.

Ono po čemu se naša škola ističe su uspjesi na različitim natjecanjima te tako na najbolji način pokazujemo stečene kompetencije naših učenika. Naši učenici su osvajali od 1. do 3. mjesta na natjecanju u disciplini Nutri-vita i u natjecateljskoj disciplini Pekar, osvojili su dva prva mjesta na natjecanju „Poslovni izazov zapadni Balkan“, drugo mjesto u kategoriji literarnih radova učenica i učenika s posebnim potrebama u Natječaju za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske, prvo mjesto na Županijskoj smotri učeničkih zadruga, bili su izabrani izlagači na trećoj Simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola 2015. godine te drugi i treći po uspješnosti na natjecanju Kristalni rast „Ljepota kristalnih ploha“ u organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice u suradnji s Plivom.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 20 Ocjena: 3.46
Kvaliteta nastave 3.55
Opremljenost učionica 3.35
Knjižnica 4.3
Izvannastavne aktivnosti 2.65
Dostupnost interneta 3.8
Prostori za druženje 3.75
Mogućnosti zapošljavanja 2.85
Preporuka upisa 3.45

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2018/2019 Glasova: 7 Ocjena: 2.98
2017/2018 Glasova: 2 Ocjena: 3.19
2012/2013 Glasova: 1 Ocjena: 2

Odgovori