Pretraga

Srednja škola

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju je srednja strukovna škola, čije je sjedište u Getaldićevoj 2, u Zagrebu. Najkraće ju opisuje: moderni praktikumi, suvremene metode i načini poučavanja i učenje za tržište rada.

Škola broji oko 520 učenika i 67 djelatnika, radi jednoj smjeni, ima upisana 22 razreda u 10 obrazovnih programa. Školujemo četverogodišnje i trogodišnje kvalifikacije Grafičkih zanimanja, Web dizajnere, Medijske tehničare i Grafičke urednike te nudimo razne mogućnosti obrazovanja odraslih u kvalifikacijama ili programima osposobljavanja i usavršavanja.

Škola je suvremeno opremljena, učionice imaju projektore i pametne ploče, a nastavnici prijenosna računala i svoje kabinete. Imamo specijalizirane učionice za fiziku, kemiju, matematiku, jezike, informatiku s kabinetima. Praktikume za suvremenu praktičnu nastavu, Televizijski, fotografski i radio studio, specijaliziranu učionicu video montaže, animacije i web dizajna vode nastavnici s bogatim radnim iskustvom u struci.

Škola ima bogatu knjižnicu s velikim multifunkcionalnim holom ispred, pogodnim za održavanje brojnih događanja koje organiziramo, Kao što su Poezitiva, Dani kruha, Božićni sajam, obilježavanje važnih dana i događaja, tematske tribine, gledanje filmova i sl.

Škola ima mali školski muzej, prostranu kantinu, dva igrališta, divnu zelenu oazu u unutrašnjem dvorištu, više izložbenih prostora za učeničke radove, ormariće za ostavljanje učeničkih stvari, ugodnu i veselu atmosferu.

Učenici i nastavnici Škole sudjeluju u brojnim projektima unutar Hrvatske i Europe što nam omogućuje stjecanje specifičnih stručnih i općih znanja te bolje poznavanje potreba tržišta rada i konkurentnost u realnim uvjetima. Učenicima je omogućeno sudjelovanje u raznim van nastavnim aktivnostima, kao što su novinarska grupa, foto grupa, radio grupa i dr. u kojima do izražaja dolazi njihova kreativnost i predanost.

Pozivamo vas da više o Školi pogledajte na našoj web stranici: http://www.skola-gdmp.hr/

Povijest Škole za grafiku dizajn i medijsku produkciju počinje 1886. godine kada su u Zagrebu završila su zanat dva grafičara. Osam godina kasnije 1894 godine završila je grupa od 19 knjigotiskarskih strojara grafičku školu i ta je godina uzeta za godinu utemeljenja škole. Prve školske prostorije Obrtne škole nalazile su se u Gundulićevoj 10., a dio prostorija na Trgu maršala Tita (danas Muzej za umjetnost i obrt). Na novu današnju lokaciju u Getaldićevu 2, Škola se seli 1962.godine.

Bogato iskustvo školovanja u grafičkoj struci nastavlja se u moderno opremljenim radionicama pripreme, tiska, dorade s trendom praćenja tehnoloških noviteta.

Grafički tehničar https://www.skola-gdmp.hr/graficki-tehnicar/ organizira pojedine faze tehnološkog procesa grafičke proizvodnje, sudjeluje u izradbi tiskovne forme, tisku i grafičkoj doradi. Dobro poznaje pojedine faze tehnoloških procesa, prati izvršavanje radnih naloga, poštivanje rokova te kvalitetu i količinu proizvedenih grafičkih proizvoda.

Grafički tehničar pripreme i Grafičar pripreme https://www.skola-gdmp.hr/graficki-tehnicar-pripreme/ se bavi postupcima pomoću kojih dizajnerska rješenja dovodi do konačnog tiskanog proizvoda. Priprema je vrlo važan i odgovoran segment grafičkog posla. Da bi se kvalitetno obavila, potrebno je znanje i iskustvo o svim tehnikama tiska i dorade proizvoda kao i poznavanje karakteristika materijala od kojih se proizvod izrađuje ili na koji se tiska. Grafička priprema uključuje unos i prijelom teksta, skeniranje i obradu slika, montažu fotografija, a po potrebi i korekturu i prijevode tekstova za tisak npr. brošura, kataloga, knjiga, letaka, plakata ili nekog drugog tiskanog materijala pomoću računala, skenera, pisača i druge opreme.

Grafički tehničar tiska i grafičar tiska https://www.skola-gdmp.hr/graficki-tehnicar-tiska/ će u više primjeraka otisnuti pojedine tiskanice, koristeći se pritom, ovisno o tehnici tiska, različitim strojevima kao što su sitotisak, offset, bakrotisak, knjigotisak, tampontisak, fleksotisak, digitalni tisak i dr.

Grafički tehničar dorade i grafičari dorade https://www.skola-gdmp.hr/graficki-tehnicar-dorade/ bavi se završnim oblikovanjem svih vrsta grafičkih proizvoda, Uvezuje sve vrste mekih i tvrdih uveza, izrađuje albume, registratore i drugu papirnu konfekciju te ambalažu u odjelima knjigovežnice i kartonaže. Izvodi ručne ili strojne postupke ili na modernim strojevima za rezanje, savijanje, sabiranje, šivanje, lijepljenje i dr.

Grafički urednik dizajneri https://www.skola-gdmp.hr/graficki-urednik-dizajner/ se bave likovnim oblikovanjem knjiga, časopisa, kalendara, promotivnih materijala. Izrađuje posjetnice, plakate, letke i druge grafičke proizvode. Bavi se osmišljavanjem vizualnog identiteta tvrtki, dizajniranjem logotipa, memoranduma, posjetnica i koverti i sl.

Web dizajner https://www.skola-gdmp.hr/web-dizajner/ obavlja poslove: osmišljavanja web rješenja uz stalnu komunikaciju s klijentima i suradnicima, izrade vizualnog oblikovanja projekta, izrade i objedinjavanja web elemenata prema funkcionalnostima projekta, testiranja i objave web projekta na različitim informacijsko-komunikacijskim okruženjima te održavanja i nadogradnje web projekta. Prilikom rada najčešće radi u timu, a u radu koristi informacijsko-komunikacijsku tehnologiju. Posao web dizajnera je uglavnom projektno orijentiran. Web dizajner primjenjuje grafičko oblikovanje, prema estetskim zakonitostima, uz dobro poznavanje web programiranja. Za uspješno obavljanje posla nužno je usvajanje znanja o novim tehnologijama i cjeloživotno učenje.

Medijski tehničar https://www.skola-gdmp.hr/medijski-tehnicar/ radi na području audio-vizualne tehnologije i proizvodnje medijskih sadržaja. U radu upotrebljava suvremenu snimateljsku i računalnu opremu te programske alate pomoću kojih oblikuje sliku i zvuk. Sudjeluje pri postavljanju rasvjete, snima i montira jednostavne audio-video sadržaje, reproducira audio-vizualne zapise, te ih priprema za objavu na različitim medijskim platformama. Radi sa specijaliziranom multimedijskom, fotografskom, audiovizualnom, računalnom i digitalnom tehnologijom, nadgleda i sudjeluje u stvaranju multimedijskih projekata, u skladu s potrebama posla. Ovisno o mjestu rada, medijski tehničari mogu sudjelovati u različitim projektima gdje, u skladu s potrebama projekta, odlučuju o primjeni prikladnih procesa i korištenju prikladnih tehnologija. Više od opisa riječima o nama govore naši radovi: https://www.youtube.com/channel/UCsR0aTfCFFmQ2XafnIRo5tQ/videos

ŠKOLA ZA GRAFIKU, DIZAJN I MEDIJSKU PRODUKCIJU

Getaldićeva 2 , 10 000 Zagreb

tel.: 01 2371-070
fax: 01 2456-245

e-mail: info@skola-gdmp.hr

OIB škole: 39884669514

http://www.skola-gdmp.hr

Kako do nas?
Do nas voze tramvaji ZET-a broj: 2, 3 i 13
Autobusne linije Kvaternikov trg – Trnava broj 215 i Kampus – Čavićeva broj 236.

LOKACIJA NA KARTI

Preuzmi školski časopis u pdf formatu OVDJE.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!