Pretraga

Srednja škola

Škola za modu i dizajn Zagreb

Škola za modu i dizajn obrazuje učenike u područjima rada likovne umjetnosti, mode, tekstila i kože te je najveća Škola te vrste u Republici Hrvatskoj. Svojim bogatim školskim kurikulumom, inovativnim strukovnim kurikulumima, školskim i međunarodnim projektima povećavamo kvalitetu svoga rada i pridonosimo respektiranju naše ustanove u širem okruženju. Naši prioriteti u razvojnom planu usmjereni su na poboljšanje uvjeta rada u školi, modernizaciji strukovnih kurikuluma te kontinuirano osluškivanje društvenih i tržišnih potreba u cilju oblikovanja jedne zanimljive, moderne modne škole.

Trajanje i složenost obrazovanja ovisi o budućem zanimanju: četverogodišnje – dizajner odjeće, modni tehničar, tekstilno-kemijski tehničar i tehničar modelar obuće i kožne galanterije (kvalif. dizajner modnih dodataka) te trogodišnje – krojač i galanterist.

S velikim ponosom smo u svibnju 2019. godine proslavili naš Dan škole i 140 godina tekstilnog školstva grada Zagreba. Današnja je Škola prolazila kroz različite obrazovne sustave, pod različitim nazivima do današnje Škole za modu i dizajn. Početak tekstilnoga školstva u Zagrebu seže u daleku 1879. godinu kada je u sastavu Više djevojačke škole osnovana Šivaća i risačka škola. U Arhivu grada Zagreba u dokumentaciji uz ovaj datum, zapisano je još i postojanje Ženske obrtne i industrijske škole i osnutak Zemaljske ženske stručne škole. Daljnja dokumentacija o postojanju tekstilnog školstva nije proučavana, pa se i ne mogu dati konkretni podatci sve do 1935./1936. kada se otvara Majstorska tekstilna škola koja se prva pojavljuje od 1945./1946. u ulici I. L. Ribara 126. Srednja tekstilna tehnička škola otvorena je 1937./38. pri Obrtnoj školi te poslije postaje samostalna ustanova priznata kao prva srednja škola. Narodna vlast je dodijelila ovoj školi malu tekstilnu tvornicu u Ulici I. L. Ribara 126 (današnja adresa škole) u kojoj se održavala praktična nastava.

Nakon završetka rata 1945. osnovana je Škola učenika u privredi tekstilnog smjera i to poslije sa dvije škole: Škole za muške odjevne predmete i Škole za ženske odjevne predmete. Ove škole su se ujedinile u Tekstilnu školu učenika u privredi Đuro Salaj koja se 1964./1965. ova škola se seli u ulicu I.L. Ribara. Značajno razdoblje u razvoju tekstilnog školstva je donošenje akta 1961. Narodnog odbora Črnomerec o osnivanju Tekstilnog školskog centra i Konfekcijskog školskog centra Đuro Salaj. U to vrijeme Centri su preuzeli u svoje sastave sve dosadašnje škole. Integriranje Centara u Tekstilni obrazovni centar Đuro Salaj, odvija se 1978. godine te u njihov sastav ulazi Đački dom sestara Baković u Klaićevoj 56. koji od 1991. djeluje kao samostalna ustanova pod nazivom Hrvatski učiteljski konvikt. Centar djeluje pod nazivom Obrazovni centar za tekstil, kožu i obuću Đuro Salaj od 1979. godine. Odlukom skupštine Grada Zagreba 1991. godine osnovana je Škola za tekstil, kožu i dizajn koja 2012. godine mijenja naziv i postaje Škola za modu i dizajn.

Dizajner odjeće

Završena osnovna škola, najmanje 50 bodova na temelju ocjena i uspjeha. Predmeti posebno važni za upis: kemija, likovna kultura, tehnička kultura. Tokom upisnog postupka provodi se provjera likovne darovitosti. Na provjeri je nužno postići najmanje 70 bodova (od mogućih 120). Kandidati koji postignu manje od 70 bodova ne uvrštavaju se na rang listu. Potvrda nadležnog školskog liječnika.

Modni tehničar

Završena osnovna škola, najmanje 50 bodova na temelju ocjena i uspjeha. Predmeti posebno važni za upis: kemija, likovna kultura, tehnička kultura. Potvrda nadležnog školskog liječnika

Tekstilno – kemijski tehničar

Završena osnovna škola, najmanje 50 bodova na temelju ocjena i uspjeha. Predmeti posebno važni za upis: kemija, likovna kultura, tehnička kultura. Liječnička svjedodžba medicine rada

Tehničar modelar obuće i kožne galanterije (kvalif. dizajner modnih dodataka)

Završena osnovna škola, najmanje 50 bodova na temelju ocjena i uspjeha. Predmeti posebno važni za upis: kemija, likovna kultura, tehnička kultura. Potvrda nadležnog školskog liječnika

Galanterist

Završena osnovna škola i liječnička svjedodžba medicine rada.

Krojač

Završena osnovna škola i liječnička svjedodžba medicine rada.

Adresa škole
Prilaz baruna Filipovića 30

Broj telefona
01 3773 133

Mail škole
[email protected]

Web stranica škole
www.ss-moda-dizajn-zg.skole.hr

Društvene mreže
Instagram https://www.instagram.com/skolazamoduidizajn/?hl=hr
Facebook https://www.facebook.com/skolazamoduidizajnzg/?modal=admin_todo_tour

OIB škole
08044398886

Link na web stranicu škole
http://www.ss-moda-dizajn-zg.skole.hr

Naši nastavni procesi su kreativni jer su i sama zanimanja takva. Potiču dizajnersko promišljanje, kreativnost i inovativnost. Orijentirani smo prema poduzetništvu kako bi naši učenici što spremnije dočekali tržište rada i bili sposobni i za samozapošljavanje. Predstavljamo zagrebačke obrtnike, kako bismo našim učenicima otvorili put za zapošljavanje nakon završetka škole ukoliko ne žele nastaviti tijek školovanja studiranjem. Državnoj maturi se također daje velika pozornost te je učenici uspješno polažu. U izvannastavnom dijelu pripremamo se za natjecanja, inovacije, smotre i modne revije. Na Danima otvorenih vrata organiziramo radionice 1 2 3 šivaj za roditelje i učenike.

Posebnost naše škole se jasno vidi u dugogodišnjoj tradiciji, jedinstvenoj školi ovakve vrste u Republici Hrvatskoj koja obrazuje sva zanimanja iz sektora mode, tekstila i kože, a ujedno spada u umjetničke škole. U Školi za modu i dizajn, učenici mogu naći odgovore na svoje različite interese. Školski kurikulum je iznimno bogat, a škola redovito sudjeluje na povećem broju društvenih događanja kako u gradu Zagrebu tako i šire. Usko surađujemo sa Obrtničkom komorom Zagreb, Udruženjem obrtnika grada Zagreba, Knjižnicama grada Zagreba, Tekstilno – tehnološkim fakultetom, različitim muzejima, galerijama i udrugama koji jačaju kulturni i preventivni školski život te stvaraju pozitivno i dinamično školsko ozračje. Posebno smo ponosni na našu kolekciju Pogled u budućnost predstavljenu na ovogodišnjoj 84. zagrebačkoj Zlatnoj igli.

Kontinuirano se bavimo razvojem inovativnih ideja, inovativnog tekstila i recikliranja. Jedan od naših najnovijih inovacija jest svakako šestinski ruksak razvijen u projektu Šestinski je IN. Projekt razvijamo i radimo već dvije godine s ciljem njegovanja kulturne baštine Šestina-grada Zagreba na moderni i inovativan način te razvijanja učeničkih poduzetničkih vještina i kompetencija koje će ih pripremiti za tržište rada ili samozapošljavanje pri završetku škole. Izradili smo prototip šestinskog ruksaka kojeg smo zaštitili kao industrijski dizajn. Ruksak je nagrađen zlatom na međunarodnom sajmu inovacija INOVA Budi uzor 2019.

Učenička zadruga „MODA I DIZAJN“ djeluje u Školi za modu i dizajn kao izvannastavna aktivnost gdje se okuplja gotovo 110 članova koji razvijaju poduzetničke kompetencije povezujući kreativnost, samoinicijativnost i ljubav prema odabranom zanimanju. Učenici pod vodstvom stručnih nastavnika produbljuju naučeno na nastavi i razvijaju cijeli gospodarski proces, od ideje, proučavanja tržišta i modnih trendova, do gotovog proizvoda i prodaje.

Obzirom da smo i umjetnička škola, nemoguće je iz našeg vidokruga ispustiti glazbu. Stoga sva naša događanja, originalno prati Školski bend jer u ŠMIDu imamo nadarene vokale i muzičare.

Počeci Manekenske grupe kreću još iz 90.-ih kada su naše učenice i učenici sudjelovali na raznim društvenim događanjima i predstavljale našu školu. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti, učenici i učenice prije svega stječu samopouzdanje, razvijaju socijalne i komunikacijske vještine kao i pozitivan stav prema struci. S ponosom možemo reći da imamo svoj brend Manekensku grupu Škole za modu i dizajn.

Svaka moderna modna škola veliku pozornost posvećuje estetici prostora. Tako se u Školi za modu i dizajn dinamično izmjenjuju uređenja izloga, obilježavaju važni datumi i modna događanja. U navedenoj izvannastavnoj aktivnosti učenici se sa svojim nastavnicima mogu prepustiti svojim kreativnim inputima i dizajnerskim umijećima.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap