Pretraga

Srednja škola

Srednja škola “Vladimir Gortan” – Scuola media superiore “Vladimir Gortan” Buje

Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje smještena je na Školskom brijegu s pogledom na prostrane vinograde, maslinike i prekrasno more. Za područje Bujštine, škola ima veliku važnost od osnutka 1946.godine do danas. Ovdje su svoja znanja stjecale mnoge generacije učenika, danas cijenjeni stručnjaci na čiji smo uspjeh ponosni. Škola izvodi nastavu u jednoj smjeni, a trenutno školu pohađa oko dvjesto učenika.

Škola izvodi dva programa obrazovanja u trajanju četiri godine, a to su: OPĆA GIMNAZIJA i turizam i ugostiteljstvo, smjer HOTELIJERSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR. Učenici nakon završene srednje škole mogu nastaviti svoje obrazovanje na fakultetu nakon položene državne mature.

Sve učionice su opremljene informatičkom opremom (laptop, projektor, pametne ploče) te se nastava odvija na suvremen način. Posebno smo ponosni na naše izvannastavne aktivnosti: dramska skupina, fotografsku i filmsku skupinu, zbor, literarnu-novinsku skupinu, volonterski klub, book club, plesna skupina, sportska skupina i šahovska skupina.

Imamo odličnu suradnju s mnogim lokalnim institucijama i udrugama, nabrojimo samo neke: Crveni križ, Pučko otvoreno učilište Buje, Dom za starije i nemoćne „Atilio Gamboc“, Centar za inkluziju i podršku zajednici, Gradska knjižnica Buje, Gradska knjižnica Umag.

foto: Srednja škola “Vladimir Gortan” | privatna arhiva

Iz povijesti Srednje škole „Vladimir Gortan“

GIMNAZIJA – PRVA ŠKOLA NA HRVATSKOM JEZIKU

Niža gimnazija s hrvatskim nastavnim jezikom započela je s radom tek početkom školske 1946./47. godine. Kao prva srednja škola na Bujštini svečano je otvorena 29. rujna 1946. godine u zgradi osnovne škole u Materadi. Već 28. veljače 1947. godine škola je preseljena u Buje kao političko središte, ali i zbog interesa velikog broja učenika iz udaljenih mjesta za domskim smještajem. Đački dom i škola smješteni su u zgradu željezničke stanice u Bujama.

Nastava u novoj zgradi započela je u II. polugodištu 1950./51. godine od kada gimnazija nosi ime poznatog istarskog rodoljuba Vladimira Gortana.

Više o povijesti škole na ovom linku: http://ss-vgortan-buje.skole.hr/skola/povijest

OPĆA GIMNAZIJA

U gimnazijskim programima obrazovanja učenici razvijaju svoje interese i potrebe iz općeg znanja što im ponajprije predstavlja kvalitetnu osnovu za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama. Gimnazijski program obrazovanja obogaćen je izbornom i fakultativnom nastavom te izvannastavnim aktivnostima.

Opća gimnazija podrazumijeva uravnotežen odnos svih općeobrazovnih nastavnih predmeta, a od drugoga razreda izborna nastava je obvezni dio nastavnoga plana i programa. Kao izborne predmete nudimo informatiku, njemački jezik te modularni predmet osnove poduzetništva (društveno odgovorno poslovanje u drugom razredu, obiteljski posao u trećem i poduzetništvo u četvrtom razredu).

U obveznom dijelu nastavnog plana i programa učenici gimnazije u našoj školi uče engleski i talijanski jezik, a njemački biraju kao izborni predmet od drugog razreda.

U fakultativnoj nastavi učenicima se nudi i francuski jezik.

Opća gimnazija završava polaganjem Državne mature nakon čega je za stjecanje zanimanja potrebno upisati visokoškolsku ustanovu (fakultet).

HOTELIJERSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR

Hotelijersko-turistički tehničar informira domaće i strane turiste o turističkoj ponudi, organizira putovanja i izlete, obavlja administrativne poslove vezane uz prijam i boravak gostiju te surađuje s drugim turističkim djelatnicima na organiziranju turističke ponude. Radi u turističkim agencijama i uredima, na recepcijama hotela, kampova te svim drugim mjestima koja se bave turizmom i poslovima vezanima za turističku ponudu. Posao uključuje informiranje gostiju, prodaju i organizaciju turističkih usluga, organizaciju turističkih putovanja i izleta, administrativne poslove vezane za boravak gostiju, suradnju s ostalim poslovnim subjektima koji rade na realizaciji turističke ponude: agencijama, turističkim uredima, prijevozničkim i putničkim tvrtkama i sl.

Sve četiri godine uči se engleski, njemački i talijanski jezik te je fakultativno moguće učenje francuskog jezika.

Učenicima nudimo i mogućnost fakultativnog pohađanja predmeta Vježbenička tvrtka – hotel (3.razred) i agencija (4.razred).

HTT je strukovni program koji završava obranom završnog rada nakon čega se osoba može uključiti na tržište rada a može polaganjem Državne mature također upisati fakultet.

Kandidati se za upis u obrazovne programe prijavljuju i upisuju putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ).

Učenici koji osnovno obrazovanje ne završavaju kao redoviti učenici osnovne škole u Republici Hrvatskoj prijavljuju se Središnjem prijavnom uredu na način opisan na mrežnoj stranici www.upisi.hr

Za upis u I. razred prijavljenim kandidatima vrednuju se sljedeći elementi:prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda (5., 6., 7. i 8. razred)
vrednuju se i zaključne ocjene 7. i 8. razreda iz nastavnih predmeta:

  • Hrvatski jezik,
  • Matematika
  • prvi strani jezik

Predmeti posebno važni za upis

  • za program opće gimnazije su povijest, geografija i biologija
  • za obrazovni sektor turizam i ugostiteljstvo program hotelijersko-turistički tehničar su povijest, geografija i biologija

Također se vrednuju i uspjesi na natjecanjima iz znanja, uspjesi na natjecanjima školskih sportskih društava te ostali posebni rezultati kao i posebni elementi vrednovanja.

Zdravstveni zahtjevi:

Gimnazija – nije potrebna dokumentacija

Turizam i ugostiteljstvo: Hotelijersko-turistički tehničar – potvrda nadležnog školskog liječnika

Srednja škola ”Vladimir Gortan” Buje

Školski brijeg 1

52460 Buje

Telefon: 052 772-113

[email protected]

http://ss-vgortan-buje.skole.hr/

http://www.gortanonline.org/

https://web.facebook.com/vladimirgortanbuje/?_rdc=1&_rdr

Naša škola je najpoznatija po svojim mnogobrojnim aktivnostima. Predstavljamo Vam neke od recentnijih aktivnosti:

RUKSAK PUN KULTURE

Naša se škola odazvala na poziv Ministarstva kulture za sudjelovanje u programu Ruksak (pun) kulture. Skupina učenika naše škole imala je tako priliku sudjelovati na radionici „Kako možemo «zaraziti» ljude UN-ovim Globalnim ciljevima održivog razvoja?“ čiji su temeljni ciljevi podizanje svijesti mladih o njihovoj ulozi u lokalnim, društvenim i međunarodnim procesima i stvaranje zdravijeg, moralnijeg, ravnopravnijeg i tolerantnijeg društva koje može podržati – a ne ugrožavati – prirodne procese na planetu i zaštititi prirodni okoliš. Više pogledajte na ovoj stranici: http://www.gortanonline.org/naslovnica/ruksak-pun-kulture-i-ciljeva-odrzivog-razvoja/

CRVENI KRIŽ

Naša škola ima dugogodišnju uspješnu suradnju s Crvenim križem. Svake godine imamo ekipu mladeži na natjecanjima Crvenog križa koja postiže zapažene uspjehe. Među našim učenicima puno je volontera Gradskog društva Crvenog križa Buje koji između ostalog provode demonstracije i edukacije o tehnikama pružanja prve pomoći za učenike i djelatnike škole.

Primjer jedne aktivnosti, možete pogledati na stranici: http://www.gortanonline.org/naslovnica/u-gortanu-odrzana-demonstracija-pruzanja-prve-pomoci/

GOSTOVANJE U EMISIJI „NI DA NI NE“

Učenici naše škole imali su priliku sudjelovati u emisiji za djecu i mlade Hrvatske televizije „Ni da ni ne“. Kratkim video prilogom „Idemo na ples! –Jel’ mobitel ubio zabavu?“ učenici koji su se odazvali na natječaj problematizirali su vrlo aktualnu tematiku. To je bilo drugo gostovanje u ovoj emisiji. Prvi put smo nastupili s temom „Socijalna uključenost umirovljenika“. Emisije možete pogledati na HRT-ovoj platformi HRTi, a reportažu možete pogledati na ovoj stranici: http://www.gortanonline.org/naslovnica/video-prilogom-idemo-na-ples-jel-mobitel-ubio-zabavu-do-debatne-emisije-za-djecu-i-mlade-ni-da-ni-ne/

DAN OTVORENIH VRATA

Svake godine naša škola priprema Dan otvorenih vrata gdje dočekujemo učenika osmih razreda iz Buja, Umaga, Novigrada i Buzeta i predstavljamo našu školu. Uz mentorstvo naših profesora, učenici pripremaju radionice u kojima pobliže predstave aktivnosti u našoj školi. Ove godine, zbog poznatih razloga, umjesto posjeta u našoj školi, učenicima smo se predstavili video prilogom. Video možete pogledati na ovom linku, a kako je izgledalo prošle godine pogledajte na ovoj stranici: http://www.gortanonline.org/naslovnica/dan-otvorenih-vrata-u-gortanu-kreativnost-entuzijazam-i-pozitivan-stav/

PROJEKT ZA TURIZAM

I ove smo se godine prijavili na Javni poziv Ministarstva turizma srednjim strukovnim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam. Naš je projekt ocijenjen kao vrijedan realiziranja i bit će financiran sredstvima Ministarstva. Projekt će voditi profesorica Dolores Mihelić Malbašić u suradnji s gospodinom Sergiom Gobbo, fotografom, dizajnerom, roniocem i voditeljem galerije „Gallerion“. Ovogodišnja tema istraživanja i prezentacije bit će važnost strateškog položaja Bujštine za savezničko bombardiranje Njemačke i okupiranih područja u Drugom svjetskom ratu.

Projekt „Dinosauri od Savudrije do Novigrada“ naša se škola predstavila na Danima hrvatskog turizma 2016.godine. Više o projektima možete pogledati na ovim stranicama: http://www.gortanonline.org/naslovnica/s-dinosaurima-otputovali-na-dane-hrvatskog-turizma/; https://www.facebook.com/vladimirgortanbuje/posts/2600534456689837

PROJEKT „WALK THE GLOBAL WALK“

Učenici naše škole pridružili su se „Globalnoj šetnji“ koja objedinjuje inicijativu „FridaysForFuture“ koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg i aktivnosti u sklopu projekta WALK THE GLOBAL WALK koje za cilj imaju buđenje svijesti o klimatskim promjenama i održivosti planeta Zemlje. Više možete pogledati na ovoj stranici: https://www.facebook.com/vladimirgortanbuje/posts/2430996730310278

ZAVIČAJNA NASTAVA

Naša škola sudjeluje redovito u projektu Zavičajna nastava. Tema Zavičajne nastave je “Implementacija zavičajne nastave u srednjim školama Istarske županije” Naša škola je u sklopu Zavičajne nastave osmislila projekt „Svi na trg – Tutti in piazza!“. Temeljni je cilj projekta bio upoznavanje bogate povijesti trgova na Bujštini, njihov razvoj i promjene koje su doživjeli kroz stoljeća. Više pogledajte na ovoj stranici: https://www.facebook.com/vladimirgortanbuje/posts/2196411690435451

SUSRETI S OSOBAMA TREĆE DOBI

Tradicionalno posjećujemo štićenike Doma za starije i nemoćne „Atilio Gamboc“ Umag gdje naši učenici, pod mentorstvom profesorice Tarite Štokovac,uveseljavaju štićenike pjesmom, recitacijom i vedrim duhom. Štićenici doma uzvratili su posjetom našoj školi gdje je pripremljen pjesnički susret. Prijateljstvo, druženje i međusobno poštovanje vrijednosti su koje uzajamno prenosimo. Više pogledajte na ovim stranicama: http://www.gortanonline.org/naslovnica/3989/ http://www.gortanonline.org/naslovnica/odrzan-3-pjesnicki-susret-u-gortanu/ http://www.gortanonline.org/naslovnica/predblagdansko-druzenje-u-domu-atilio-gamboc-umag-tradicija-prijateljstva-i-solidarnosti/

VOLONTIRANJE

Osim u Crvenom križu, naše učenike potičemo i na druge volonterske aktivnosti te smo se kao partneri uključili u projekt Volonterskog centra Istre „Jačanje volonterstva u Istarskoj županiji“.

OBILJEŽAVANJE VAŽNIH DATUMA

U našoj se školi provode razne aktivnosti prilikom obilježavanja važnih datuma – na primjer Europskog dana jezika, Dana kravate, Europskog dana održivih zajednica, Međunarodnog dana volontera, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i mnoge druge.

Za naše su maturante važni datumi njihova maturalna zabava koju svake godine u travnju organiziramo kao pravu svečanost i svečana podjela svjedodžbi kojom u srpnju obilježavamo kraj školskih dana.

Sve naše aktivnosti vrijedno prate učenici članovi foto/video i novinarske skupine što nam omogućuje da najzanimljivije trenutke trajno zabilježimo objavama na našoj facebook stranici i portalu gortanonline.org.

Posebni smo po tome što u našoj školi imate mogućnost sudjelovati u različitim izvannastavnim aktivnostima i projektima, njegujemo toplinu komunikacije između učenika i profesora te za nas niste samo broj. Svi smo mi kao jedna velika obitelj i pozivamo vas da nam se pridružite.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Copy link
Powered by Social Snap