Pretraga

Srednja škola

Strukovna škola Virovitica

Strukovna škola Virovitica najveća je srednja škola u gradu Virovitici. Jedna je od bolje opremljenih škola u cijeloj državi. Uz dobro opremljene učionice, škola se može pohvaliti kvalitetnim praktičnim učionicama u kojim učenici odrađuju dio praktične nastave. U sklopu Strukovne škole Virovitica početkom školske godine 2010./2011. otvoren je i restoran u kojemu jela pripremaju učenici Strukovne škole i mentori odnosno šefovi kuhinje.

Škola je uključena u program međunarodne Eko-škole koji vodi i koordinira Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” još od 1998. godine. Od 14. ožujka 2001. naša škola je ponosni nosilac Zelene zastave i član međunarodne obitelji Eko-škola.

U program obrazovanja uključena su sljedeća zanimanja: ekonomist, komercijalist, turističko-hotelijerski komercijalist, konobar, kuhar i slastičar.

EKONOMIST:

Ekonomist ima široke mogućnosti zapošljavanja na različitim radnim mjestima u računovodstvenim i financijskim službama, bankama, osiguravajućim društvima, trgovačkim društvima, tvornicama i sl.

Poslovi koje može obavljati su poslovi knjigovodstva, financijski poslovi (računovodstvo, bankarstvo), poslovi ekonomske promidžbe i slično.

Nakon završetka školovanja postoji mogućnost otvaranja vlastitog poduzeća, knjigovodstvenog servisa, bavljenja poduzetništvom, a također i mogućnost daljnjeg obrazovanja uz položenu državnu maturu na višim i visokim učilištima.

KOMERCIJALIST:

Poslovi komercijalista su prodaja proizvoda svojih kompanija drugim proizvođačima, veletrgovinama, vladinim agencijama i nekim drugim organizacijama. Glavni zadatak komercijalista jest zainteresirati veletrgovca ili preprodavača za svoj proizvod i odgovoriti na sva pitanja ili probleme klijenata. Komercijalisti savjetuju klijenta i kako povećati prodaju samog proizvoda. Komercijalisti često putuju i posjećuju kako potencijalne tako i postojeće kupce. Oni analiziraju statističke podatke, pripremaju izvještaje i obavljaju neke administrativne poslove, kao što je ispunjavanje izvještaja troškova, ugovaranje sastanaka i planiranje vlastitih putovanja. Proučavaju literaturu o postojećim i novim proizvodima, prate prodaju, cijene i ponude proizvoda i usluga svojih konkurenata.

Učenici u ovom usmjerenju uče dva strana jezika, kao i stručne predmete poslovanja u trgovini te ekonomske predmete što im daje širok raspon znanja i mogućnost zapošljavanja.

Nakon završetka školovanja postoji mogućnost daljnjeg obrazovanja uz položenu državnu maturu na višim i visokim učilištima.

TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST:

Mogućnost zapošljavanja u ugostiteljskim poduzećima (hotelima, pansionima, kampovima i dr.), obrtničkim i privatnim ugostiteljskim radnjama.

Radi na pripremanju i posluživanju hrane i pića, radi na poslovima banket-managera, organizira rad u kuhinji i restoranu, sastavlja dnevni jelovnik, dogovara i organizira domjenke, svečane ručkove, brine o prezentaciji i promidžbi restorana, brine o estetskom izgledu jela i uređenju prostora i sl.

Nakon završetka školovanja uz položenu državnu maturu postoji mogućnost upisa na visoka učilišta.

Za dobro obavljanje posla poželjne su organizacijske sposobnosti, komunikativnost, kultura u ophođenju s ljudima, odgovornost i sl. Zdravstvene kontraindikacije su oštećenje lokomotornog sustava, kožne bolesti, govorne smetnje, oštećenje sluha, epilepsija.

KUHAR:

Kuhari mogu raditi u ugostiteljskim objektima svih vrsta, na svim radnim mjestima gdje je osnovni posao priprema hrane, mogu biti zaposleni u prehrambenoj industriji ili voditi vlastite ugostiteljske objekte.

Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela te sastavljanje dnevnih i tjednih jelovnika.

Kuharsko je zanimanje deficitarno pa se osposobljeni kuhari, osobito oni koji su završili trogodišnje školovanje, zapošljavaju vrlo lako. Vrlo je velika potražnja za kuharima u turistički razvijenim područjima i u turističkoj sezoni. Iskusni kuhari, koji uz to imaju položen i majstorski ispit, vrlo su traženi i dobro plaćeni.

Nakon 2 godina radnog iskustva kuhari mogu polagati majstorski ispit, a mogu nastaviti školovanje i na višim školama. Napredovati mogu prijelazom u ugostiteljske objekte više kategorije ili preuzimanjem poslovodnih dužnosti u kuhinji.

KONOBAR:

Poslovi konobara su posluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon upotrebe te ispostavljanje računa i naplata usluga. Tijekom školovanja konobari stječu i druge vještine važne za ovo zanimanje kao što su komunikacijske vještine i uljudno ophođenje s gostima.

Konobarsko je zanimanje deficitarno pa se osposobljeni konobari, osobito oni koji su završili trogodišnje školovanje, zapošljavaju vrlo lako. Vrlo je velika potražnja za konobarima u turistički razvijenim područjima i u turističkoj sezoni.

Nakon 2 godina iskustva u struci mogu se prijaviti za polaganje majstorskog ispita pri obrtničkim komorama. Postoji mogućnost nastavka školovanja u obrazovanju odraslih npr. za turističko-hotelijerskog komercijalistu. Time su otvorene mogućnosti daljnjeg obrazovanja uz položenu državnu maturu na višim i visokim učilištima.

SLASTIČAR:

Slastičari se zapošljavaju u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Mogu raditi i u industrijskoj proizvodnji slastica i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa).

Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Na kraju školovanja osposobljeni su za izradu i ukrašavanje slastica po recepturama. Tijekom školovanja upoznati su s mnogim tradicionalnim receptima, ali i s najnovijim trendovima u slastičarstvu. Stječu znanja o održavanju osobne higijene, čistoće i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Nakon 5 godina radnog iskustva slastičari mogu polagati majstorski ispit, a mogu nastaviti školovanje i na višim školama. Napredovati mogu prijelazom u ugostiteljske objekte više kategorije ili preuzimanjem poslovodnih dužnosti u slastičarnici.

Nastava se održava u dvije smjene, iako većina učenika ide u prijepodnevnu smjenu.
Strukovna škola jedna je od bolje opremljenih u cijeloj državi. Uz dobro opremljene učionice, škola se može pohvaliti kvalitetnim praktičnim učionicama u kojim učenici odrađuju dio praktične nastave. U sklopu Strukovne škole Virovitica početkom školske godine 2010./2011. otvoren je i restoran u kojemu jela pripremaju učenici Strukovne škole i mentori odnosno šefovi kuhinje.

Škola je uključena u program međunarodne Eko-škole koji vodi i koordinira Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” još od 1998. godine. Od 14. ožujka 2001. naša škola je ponosni nosilac Zelene zastave i član međunarodne obitelji Eko-škola.

foto: Strukovna škola Virovitica | privatna arhiva

Naša škola je počela s radom 1.1.1992. godine. Tada se službeno odvojila od Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje. Najprije je bila u sadašnjoj zgradi Gimnazije pa u staroj zgradi Vladimir Nazor škole (kod Kazališta). Od 2006. godine nalazi se u novo zgradi. Od početka imamo usmjerenja iz područja Ekonomije i Ugostiteljstva i turizma.

Adresa škole: Vukovarska cesta 1, 33000 Virovitica

Broj telefona: 033/722-939

Mail škole: info@ssv.hr

Oib škole: 48072191152

Link na web stranicu škole: http://www.ssv.hr/

U školi se odvijaju brojne izvannastavne aktivnosti i projekti u kojima učenici mogu sudjelovati u okviru općeobrazovnih i stručno-teorijskih predmeta. Učenici imaju priliku sudjelovati u terenskoj nastavi te stručnim posjetima i ekskurzijama i na taj način steći određena iskustva i pripremiti se za zanimanje za koje se školuju.

Strukovna škola Virovitica u sklopu svoje zgrade ima kuhinju i restoran površine 327,49 m2koji su ustrojeni kao školska radionica-praktikum otvorenog tipa. Time škola ostvaruje gospodarsku djelatnost te daje ugostiteljske usluge građanstvu. U kuhinji i restoranu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta. U kuhinji i restoranu zaposlen je jedan suradnik u nastavi za vođenje praktične nastave kuharstva i jedan suradnik u nastavi za vođenje praktične nastave ugostiteljskog posluživanja. Školski restoran otvoren je svakim radnim danom osim ponedjeljkom, vikendom i neradnim danima. Tijekom ljetnog odmora učenika, restoran je otvoren za vrijeme realizacije ljetne praktične nastave i stručne prakse učenika. http://www.ssv.hr/restoran/

Strukovna škola Virovitica obavlja poslove posredovanja pri zapošljavanju redovitih učenika srednjoškolskih ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom zimskog, proljetnog i ljetnog odmora. Osim za učenike Strukovne škole Virovitica, posredovanje pri zapošljavanje temeljem sporazuma između škola obavlja se i za sve ostale srednjoškolske ustanove Virovitičko-podravske županije. Strukovna škola Virovitica i u šk. god. 2019./20. nastavit će s radom Učeničkog servisa. http://www.ssv.hr/posredovanje-pri-zaposljavanju-ucenicki-servis/737/

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap