Pretraga

Srednja škola

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Počeci škole sežu u davnu 1956. godinu, kada je pri Tehničkoj školi Ruđer Bošković osnovan kemijski odjel. Škola je tijekom vremena mijenjala imena i programe obrazovanja, a u gradu i šire zovu nas Ruđerica.

Pored učioničkog prostora škola ima specijalizirane laboratorije za vježbe iz kemije, biologije i strukovnih predmeta, zatim školsku grafičku radionicu i knjigovežnicu, informatičku učionicu, kozmetički praktikum te školsku knjižnicu. Naša škola obrazuje tehničare koji su proteklih nekoliko desetljeća bili nositelji proizvodnje u kemijskoj, prehrambenoj i grafičkoj industriji grada.

Svi programi koje nudimo učenicima traju četiri godine:

 • prirodoslovna gimnazija
 • prehrambeni tehničar / tehničar nutricionist
 • kozmetičar
 • ekološki tehničar / kemijski tehničar
 • grafički urednik-dizajner / web dizajner / grafički tehničar pripreme / grafički tehničar dorade tiska.

Opis programa upisanih 2020./2021.

Program prirodoslovne gimnazije posebno dobro priprema učenike za studij s naglaskom na STEM područje. Nudi raznolik program projekata, izvannastavnih aktivnosti, posjeta institutima i fakultetima, istraživačkim laboratorijima, muzejima, nacionalnim parkovima. Pojačan je program kemije, biologije i fizike, čime se kvalitetnije stječu kompetencije za istraživački, eksperimentalni i laboratorijski rad.

Grafički urednik-dizajner bavi se likovnim uređivanjem knjiga i drugih pisanih materijala kao što su časopisi, plakati, kalendari, promotivni materijali, zatim osmišljavanjem vizualnog identiteta tvrtki (dizajniranjem logotipa, memoranduma, posjetnica i omotnica). U svojem poslu služi se posebnim grafičkim računalnim programima i možemo reći da se bavi „vizualnom komunikacijom“.

Program smjera kozmetičar osposobljava učenike za njegu i uljepšavanje kože lica i tijela, oblikovanje tijela te kreativno i korektivno šminkanje. Stručna znanja učenici stječu u suvremeno opremljenom školskom kozmetičkom salonu i na praktičnoj nastavi u kozmetičkim salonima izvan škole.

Tehničar nutricionist novo je i vrlo atraktivno i traženo zanimanje. Učenici se educiraju o načelima zdrave prehrane, znaju što razni prehrambeni proizvodi sadrže i kako utječu na ljudsko zdravlje. Nastavni plan i program sastavljen je tako da obrazuje učenike za rad na problemima vezanima uz prehranu svih populacijskih kategorija, proizvodnju i pripremu različitih vrsta hrane, dijetetskih proizvoda, niskoenergetskih proizvoda, proizvoda veće biološke vrijednosti i dr.

Godine 1956., uz potporu tvornice Saponia iz Osijeka, počinje s radom Tehnička škola Ruđer Bošković s dva kemijska odjela. Od 1968. g. kemijski odjel Tehničke škole Ruđer Bošković i odjeljenja kemijsko-prehrambenog smjera ŠUP Đuro Đaković čine jedinstvenu ustanovu pod nazivom Kemijsko-prehrambeni školski centar za odgoj i obrazovanje kemijsko-prehrambenih kadrova Osijek. Od 1972. do 1978. izgrađena je nova, sadašnja zgrada škole. U međuvremenu je 1976. g. školi pripojen Grafički centar za izobrazbu kadrova, a 1977. g. i Medicinska škola pa Škola, ponovno, mijenja ime, prvo u Kemijsko-prehrambeni i grafički školski centar, a potom u Školski centar Ruđer Bošković.

U vrijeme najžešćih bombardiranja Osijeka u Domovinskome ratu, 1991. godine učenici i dio nastavnika privremeno su smješteni u Rapcu, a nastava je bila organizirana u Labinu. Nakon Domovinskoga rata obrazovni se programi u školi mijenjaju. Godine 1999. uvodi se četverogodišnji program za zanimanje kozmetičar, 2000. g. ekološki tehničar, 2005. g. program prirodoslovne gimnazije, 2019. g. tehničar nutricionist, a 2020. g. i smjer web dizajner.

Prema općim uvjetima Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole (NN 49/2015 i NN 47/2017)

Adresa škole: Vukovarska cesta 209, 31 000 Osijek

Broj telefona: 031 501 933

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 43890802516

Link na web stranicu škole: https://rudjerica.com/

Osim redovne nastave, u našoj školi provode se brojne izborne, dodatne i izvannastavne aktivnosti, a možete ih pratiti putem školske mrežne stranice ili društvenih mreža.

Dodatnu nastavu učenici imaju mogućnost pohađati iz hrvatskoga jezika, engleskoga jezika, biologije, kemije, povijesti te iz područja fotografije i filma.

Od izvannastavnih aktivnosti svaki učenik može pronaći nešto za sebe, a ovdje izdvajamo:

 • Učenička zadruga Ruđerica
 • Volonterski klub Ruđerica
 • Školsko športsko društvo Ruđer (košarka, nogomet, rukomet, odbojka, stolni tenis, kros, badminton, šah, atletika, mali nogomet)
 • Projekt građanin – zapažene rezultate ostvarujemo na državnoj razini
 • Dramska i recitatorska skupina
 • Mladi knjižničari
 • Školski zbor i bend – čine ih učenici i nastavnici zajedno
 • Novinarska skupina
 • LiDraNo
 • odlazak na kazališne predstave u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu
 • Domaćinstvo
 • Pravilna prehrana
 • sudjelovanje u humanitarnim akcijama (Crveni križ, Marijini obroci, udruga Rijeka ljubavi…)
 • Prva pomoć.
 • Škola omogućava učenicima razvijanje vještina prema suvremenim potrebama poslodavaca te osigurava izvođenje praktične nastave i vježbi iz područja grafike, web dizajna, ekologije, kemije, biologije, nutricionizma, prehrambene tehnologije i kozmetike. Učenici stječu kompetencije koje im po završetku obrazovanja osiguravaju laku prilagodbu tržištu rada, a također i upis na fakultet.
 • Jedina smo škola u Osječko-baranjskoj županiji, a i šire, koja obrazuje učenike u programima: prirodoslovna gimnazija, tehničar nutricionist, kozmetičar, grafički urednik-dizajner, grafički tehničar pripreme/dorade tiska i web dizajner.
  Naša škola godinama sudjeluje u raznim eTwinning i Erasmus+ projektima, bilo kao nositelj projekta bilo kao škola partner te od 2020. g. ponosno nosimo oznaku eTwinning škole.
 • Kroz odjele Učeničke zadruge Ruđerica (Zdrav život i prehrana, Ekološka sekcija, Cakum-pakum grafika) naši učenici razvijaju svoje ideje i poduzetničke vještine, a rezultate rada predstavljaju na prigodnim manifestacijama u školi te na sajmovima i smotrama izvan škole.
 • Školska grafička radionica s knjigovežnicom mjesto je gdje kreativne ideje naših učenika dobivaju svoj konačan oblik i postaju proizvodi spremni za tržište.
 • Učenicima je na raspolaganju 3D printer, koji koriste za izradu 3D modela.
 • Naše kozmetičarke kompetencije za rad stječu u suvremeno opremljenom kozmetičkom školskom praktikumu te u salonima izvan škole. Praktična nastava smjera kozmetičar odvija se tijekom sve četiri godine školovanja.
 • Našim maturantima držimo pripreme za ispite državne mature iz sljedećih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika, Engleski jezik i Kemija.
 • Kvalitetnu suradnju njegujemo s lokalnim i regionalnim udrugama i institucijama, izdvajamo: Nansen dijalog centar, PRONI Centar za socijalno podučavanje, CISOK Osijek, Centar za mir i nenasilje, Volonterski centar Osijek, Crveni križ Osijek, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te Zavod za javno zdravstvo u Osijeku.
 • Naš školski bend i zbor čine učenici i nastavnici zajedno, a nadaleko su poznati jer već tradicionalno nastupaju za Božić i druge prigode. Priređujemo i veliku valentinovsku zabavu, zajedno s dvije nam susjedne srednje škole.

Facebook stranica škole: https://www.facebook.com/erudjerica

Facebook stranica školske zadruge: https://www.facebook.com/uzrudjerica

Misija škole

Kvalitetnim odgojem i obrazovanjem, u sigurnom i poticajnom okruženju, omogućiti stjecanje općeobrazovnih i strukovnih kompetencija te osobni rast i razvoj svakog učenika.

Vizija škole

Škola prepoznatljiva po kvaliteti i ozračju u kojem vlada tolerancija, odgovornost i suradnja.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek
Share via
Copy link
Powered by Social Snap