Pretraga

Srednja škola

Ugostiteljska škola Opatija

Ugostiteljska škola Opatija srednjoškolska je ustanova koja provodi obrazovne programe u trogodišnjem trajanju: Konobar, Kuhar i Slastičar te jedan program u četverogodišnjem trajanju: Turističko-hotelijerski komercijalist. Školu trenutno pohađa 346 učenica i učenika u 16 razrednih odjela, a o uspješnom radu škole brine ukupno 50 zaposlenika.

Ugostiteljska škola djeluje i radi u dvije školske zgrade i dvije smjene. Imamo 11 učionica, kabinet računalstva, dvoranu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, knjižnicu s čitaonicom te prostore u kojima učenici najradije provode vrijeme – tri kabineta ugostiteljskog posluživanja za odvijanje vježbi iz ugostiteljskog posluživanja te kabinete kuharstva i slastičarstva.

Naš cilj je kvalitetan i kreativan odgoj i obrazovanje budućih ugostiteljskih i turističkih djelatnika, usmjeravanje sadržaja i metoda rada individualnim potrebama učenika i poticajno učenje uz rad. Ugostiteljska škola Opatija prepoznatljiva je unutar svoje šire društvene zajednice, što je potvrdilo i imenovanje naše škole najuspješnijom odgojno-obrazovnom ustanovom u Primorsko-goranskoj županiji u listopadu 2018. godine.
Iste godine, škola je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma (1 od 6 u Republici Hrvatskoj) i predstoje joj milijunska infrastrukturna ulaganja iz europskih fondova i stvaranje moderne odgojno-obrazovne ustanove koja će spremno odgovoriti na sve potrebe učenika u 21. stoljeću i zahtjeve brzorastućeg ugostiteljskog i turističkog sektora.

Ugostiteljska škola Opatija

Ugostiteljska škola Opatija | privatna arhiva

Osnivanje Ugostiteljske škole Opatija usko je vezano uz razvoj grada Opatije kao kolijevke hrvatskog turizma. Škola je tijekom devedeset godina svog postojanja odgovarala na sve potrebe turističke industrije te obrazovala i stvorila kadrove koji su postali jedni od vodećih imena hrvatske i europske gastro i ugostiteljske scene.

Još početkom 20. stoljeća, spominje se škola za konobare koju možemo smatrati pretečom Ugostiteljske škole. Današnja škola osnovana je 17. listopada 1929. godine i na taj datum obilježavamo Dan škole.

Polovicom 20. stoljeća, došlo je do porasta i omasovljenja turizma i turističke ponude i škola je stekla veliku popularnost, što je dovelo do njenog daljnjeg razvoja. Kontinuitet njezinog postojanja od razdoblja talijanske vlasti u Opatiji, takozvanog zlatnog razdoblja turizma u jugoslavenskoj državi sve do osamostaljenja Republike Hrvatske i početka novog tisućljeća, pokazatelj je uspješnosti svih naših djelatnika.

Naše mnogobrojne uspjehe i nagrade, najvrijednije djelatnike i učenike, nezaboravna događanja i projekte škole tijekom cjelokupnog postojanja škole, ovjekovječili smo u monografiji koju smo izdali u listopadu 2019. godine povodom proslave 90. rođendana Ugostiteljske škole Opatija.

U prvi razred srednje škole učenici se upisuju na osnovi Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole i Odluke o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021.

Zanimanja u Ugostiteljskoj školi su deficitarna i postoji velika mogućnost brzog zapošljavanja nakon završetka škole.

-za smjer KUHAR, KONOBAR, SLASTIČAR bodovat će se prosjek ocjena od petog do osmog razreda te uspjeh iz tri obavezna predmeta (Hrvatski jezik, Matematika, Strani jezik)
-za smjer TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST bodovat će se prosjek ocjena od petog do osmog razreda, uspjeh iz tri obavezna predmeta (Hrvatski jezik, Matematika, Strani jezik) te Geografija, Povijest i Tehnička kultura.

 

Adresa: Eugena Kumičića 14, 51410 Opatija
Telefon: 051/718-520; 603-140
e-mail: uso@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr
OIB: 82328508097
web stranica: http://ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr/

Naši djelatnici i učenici aktivni su na mnogim područjima. Radi razmjene iskustva i stjecanja novih vještina i znanja, radimo na osmišljavanju projekata razmjene učenika i nastavnika te od iduće školske godine planiramo projekt stručne razmjene učenika i nastavnika u suradnji sa srodnim školama u zemljama EU.

Svake nove školske godine u Ugostiteljskoj školi Opatija raste broj projekata i učenika uključenih u iste. Projekti se izrađuju iz različitih područja (stručni i općeobrazovni nastavni predmeti) te su vrlo raznovrsni, što dodatno potiče kreativnost učenika. Za ovu školsku godinu planirano je ukupno 27 projekata. Od projekata izdvajamo: “HNK Rijeka prijatelj djece – prijatelj Ugostiteljske škole Opatija”, “Razmjena iskustva je ključ uspjeha”, “Slatki suvenir s porukom” i dr. U školi postoje školski sportski klub Lumber, ekološki i volonterski klub te kreativna radionica.

Od 2016. godine naša je škola uključena u međunarodne online eTwinning projekte, u kojima je naša škola bila jedan od suosnivača i koordinatora. Za ovu školsku godinu planirana je realizacija projekta „Banka hrane“, a škola je 2016. godine dobila nacionalnu oznaku kvalitete i europsku oznaku kvalitete za projekt „Razmisli o svojoj prehrani“.
Posebno se ponosimo radom Učeničke zadruge Ugići osnovane u kolovozu 2015. godine, u sklopu koje učenici kroz tri sekcije pokazuju i razvijaju svoju kreativnost. Članovi gastro sekcije vrijedno istražuju gastronomsku tradiciju svoga kraja te svoja znanja pretaču u izvrsne džemove, med, likere, ručno rađene kekse, kroštule, fritule i dr. Svi učenici i nastavnici škole članovi su učeničke zadruge. Do sada smo sudjelovali na mnogobrojnim smotrama i sajmovima gdje se, uz ranije navedene proizvode, zadruga predstavlja i raznim suvenirima, magnetima, privjescima i slično.

Humanitarni rad učenika i djelatnika dolazi do izražaja u raznim aktivnostima koje se provode tijekom cijele škole godine te se radi na osvješćivanju učenika o važnosti pomaganja potrebitima i aktivnom sudjelovanju u životu šire društvene zajednice. Neke od humanitarnih aktivnosti koje se svake godine provode u školi su pomoć korisnicima socijalne samoposluge, dobrovoljno darivanje krvi u organizaciji Crvenog križa Opatija, prikupljanje sredstava za socijalno ugrožene učenike škole te prikupljanje trajnih namirnica i odjeće za potrebite. Škola surađuje i s raznim udrugama poput Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije te naši učenici pomažu u Kući utočišta.

Svake godine uspješno surađujemo s Gradom Opatijom i Primorsko-goranskom županijom na mnogim projektima te smo bili uključeni i u riječku kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Ostvarujemo suradnju i partnerstva s mnogim organizacijama, društvima i udrugama različitih profila, što je dokaz naše važnost za širu društvenu zajednicu.

Samo osnivanje Ugostiteljske škole Opatija predstavlja jednu od specifičnosti, budući da je usko vezano uz razvoj grada Opatije kao mondenog turističkog odredišta. Škola je tijekom svog postojanja odgovarala na potrebe brzorastuće turističke industrije i tržišta rada, a svoju uspješnost nastavlja i do danas te se ulaže mnogo truda u odgajanju novih generacija stručnjaka za jednu od najvažnijih grana gospodarstva Republike Hrvatske.
Kao veliki značaj istaknuli bi imenovanje Ugostiteljske škole Opatija Regionalnim centrom kompetentnosti. Ovaj projekt je rezultat dugogodišnjeg predanog rada, znanja i vještina svih naših djelatnika i učenika, ali i zalog za uspješnu budućnost Ugostiteljske škole. Naš dugoročni cilj je postati središte koje će svojim djelovanjem objediniti sve subjekte važne za razvoj hrvatskog ugostiteljstva i turizma te okupiti srodne institucije i organizacije iz šireg europskog konteksta.

Naša najveća posebnost su naši nastavnici, od kojih su mnogi i sami bili učenici škole. Učenicima nesebično i strpljivo pružaju svoje znanje i vrijeme, gradeći odnos pun razumijevanja i povjerenja te stvarajući kvalificirane mlade ljude.

Ugostiteljska škola Opatija dugi niz godina sudjeluje na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima, kako iz područja ugostiteljstva i gastronomije tako i iz općeobrazovnih predmeta te učenici postižu zavidne rezultate. Natjecanja na kojima sudjelujemo svake godine su: Gatus – međunarodno natjecanje ugostiteljskih škola, Gastro natjecanje dunavskog regiona LORIST, Gastro (Worldskills Croatia) – regionalno i državno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola, Conpasta – natjecanje u prigotovljavanju jela od tjestenine, natjecanja iz nastavnih predmeta poput talijanskog, engleskog i njemačkog jezika, informatike, biologije, Vjeronaučna olimpijada, sportska natjecanja iz košarke, stolnog tenisa, nogometa, badmintona, LiDraNo, zatim županijska i državna smotra učeničkih zadruga te natjecanje iz pružanja prve pomoći.

Neki od rezultata učenika u školskoj godini 2019./2020.: međunarodno natjecanje Gatus 2019.– 2 zlatna priznanja, 1 srebrno priznanje, međužupanijsko natjecanje WorldSkills 2020. – 1.mjesto (Kuharstvo), 2.mjesto (Ugostiteljsko posluživanje), 3.mjesto (Poslovanje putničke agencije), međunarodna turistička tržnica Več znanja za več turizma – srebrno priznanje, plasman na županijsku razinu natjecanja iz Vjeronauka, Engleskog jezika, Njemačkog jezika, Francuskog jezika i Talijanskog jezika te uspjesi iz sportskih natjecanja (rukomet, atletika).

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap