Pretraga

Srednja škola

VII. gimnazija

VII. gimnazija je srednja škola u Zagrebu, pohađa je više od 600 učenika raspoređenih u 24 razredna odjela, a obrazuju se po programu opće gimnazije. Zaposleno je oko 60 djelatnika. Škola nastoji pružiti učenicima cjelovit razvoj, odgoj i obrazovanje te potaknuti na razvijanje kritičkog mišljenja, timski rad i uočavanje važnosti cjeloživotnog obrazovanja. Težimo zadovoljenju raznovrsnih učeničkih interesa putem niza izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. Na dodatnoj i fakultativnoj nastavi učenici sudjeluju u aktivnostima prema svojim sklonostima i interesima. Škola je uključena u europske i međunarodne projekte i natjecanja. Debatni klub sudjelovao je na Europskom debatnom natjecanju mladih u Bruxellesu, Rimu i Budimpešti, a naša učenica pozvana je na projekt „European Innovation Summit“. Bili smo sudionici u međunarodnom projektu „Život s poplavama“. Učenici su tri puta sudjelovali i u projektu Europskog parlamenta – „Euroscola“ u Strasbourgu. Godine 2016. ušli smo u projekt „Škola ambasador“, a 2017. proglašeni smo „Školom ambasadorom Europskog parlamenta“ te trenutno provodimo mnoge aktivnosti u sklopu tog programa. U raznovrsnim projektima i aktivnostima surađujemo s lokalnom zajednicom, Gradskim uredom za obrazovanje, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom kulture, Europskim domom, Europskim parlamentom mladih te brojnim našim znanstvenim i kulturnim institucijama. Surađujemo i s hrvatskom manjinom u Budimpešti, drugim školama u Hrvatskoj, a organiziramo i odlazak u spomen područje Srebrenicu. Volontiramo u dječjim domovima i provodimo humanitarne akcije. Nositelji smo oznake eTwinning škole 2020-2021, trenutno smo uključeni u 10 različitih eTwinning projekata. Škola sudjeluje u projektima Eramsus+ te se često organizira terenska nastava u zemlji i inozemstvu.

VII. gimnazija izvodi četverogodišnji program opće gimnazije. Nastava je organizirana u dvije smjene: jedan tjedan prijepodne, drugi poslijepodne.

foto: VII. gimnazija Zagreb | privatna arhiva

Početak 20. stoljeća početak je i povijesti VII. gimnazije. Naime, 1901. nekadašnji gornjogradski ženski licej nazvan je Kraljevska ženska realna gimnazija zagrebačka. Zbog sve većeg broja učenica, potkraj 1918. otvorena je kao Privremena mala ženska realna gimnazija. Ona je između dva svjetska rata također mijenjala nazive, ali je najpoznatija kao Državna II. ženska realna gimnazija. Tridesetih godina (1932.) nastanjuje se u Križanićevoj ulici u tada najsuvremeniju zgradu sjajnog arhitekta Egona Steinmanna, zajedno s Klasičnom gimnazijom, Državnom II. muškom realnom gimnazijom, a kasnije i nekim drugim školama. Tijekom Drugog svjetskog rata zgradu je preuzela vojska, postala je i bolnica, a škola se vratila na Gornji grad, na Katarinski trg, gdje potkraj 1945. postaje VII. ženska gimnazija. Sredinom pedesetih godina u velikoj reformi školstva vraćena je u Križanićevu ulicu, a sredinom šezdesetih dobila je naziv „Vladimir Nazor“. Sedamdesetih godina, ukidanjem gimnazija i uvođenjem tzv. usmjerenog obrazovanja, naša škola dio je Obrazovnog centra za kulturu i umjetnost i otad je popularno nazivaju „Kultura“. U neovisnoj i samostalnoj Hrvatskoj 1991. ukinut je spomenuti Obrazovni centar, a nastale su dvije škole koje i danas dijele prostor Križanićeve 4: VII. i II. gimnazija.

VII. gimnazija izvodi četverogodišnji program opće gimnazije. U školu će se upisati šest razreda. Prvi je strani jezik engleski, dok je drugi strani jezik njemački ili talijanski.

Za upis se boduje uspjeh od 5. do 8. razreda osnovne škole (opći uspjeh zaokružen na dvije decimale) i uspjeh na kraju 7. i 8. razreda iz sljedećih predmeta: hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika, geografija, povijest i biologija. VII. gimnazija boduje natjecanje iz biologije.

Križanićeva 4, Zagreb

telefon: 01 / 46 11 741

e-mail: 7.gimnazija-zg@zg.t-com.hr

web: http://gimnazija-sedma-zg.skole.hr/

Facebook stranica: facebook.com/Sedma.knjiznica

Instagram: sedmagimnazija

Knjižnica: viiknjiznica.weebly.com

Fakultativna nastava: Deutsches Sprachdiplom (DSD), portugalski jezik, kemija, fizika, biologija

Dodatna nastava: biologija, matematika, fizika, kemija, geografija, povijest, engleski jezik

Izvanučionička nastava: natjecanja, debata, prva pomoć, terenska nastava, studijska putovanja, izleti, ekskurzije…

Slobodne aktivnosti: novinarska grupa (školski list), zbor, učenički bend, Sedma klapa, čitateljski klub, kreativna grupa, posjeti kazalištima, izložbama, karitativna djelatnost

Sportske aktivnosti: sportska natjecanja, školske ekipe

Naši učenici i profesori organiziraju razna događanja koja prate bogati program školskog kurikula. Obilježavamo Dan Vukovara, Mjesec hrvatske knjige, Mjesec hrvatskoga jezika, Dan školske knjižnice, Svetog Nikolu, Slatko svakome i Humanitarni dan Sedme, Dane kruha i zahvalnosti na plodovima zemlje, Mjesec borbe protiv ovisnosti, Fašnik, Valentinovo, Večer matematike, Dan ružičastih majica, Dan škole… Posjećuju nas brojni predavači, a učenici svoju kreativnost mogu pokazati i u nekoj od naših kreativnih grupa.

VII. gimnazija jednako je orijentirana prema predmetima STEM područja i društveno-humanističkim predmetima. Učenici ostvaruju zapažene rezultate na državnoj maturi te upisuju smjerove na različitim fakultetima. Redovito dobivamo zahvalnice fakulteta zahvaljujući uspjesima naših učenika.

Naši učenici redovito su stipendisti Grada Zagreba za izvrsnost, a uz državnu maturu, zapažene rezultate ostvaruju na županijskim i državnim natjecanjima.

Sudjelovali su na ISABS-ovim konferencijama u Dubrovniku i Splitu gdje su im dodijeljene nagrade „The ISABS Future Scientist Award“. Dobre rezultate ostvaruju naši debatanti i sportaši. Košarkaški tim redovito sudjeluje na Memorijalnom košarkaškom turniru „Dražen Petrović“ u Budimpešti.

Organiziramo projekte u kojima učenici mogu iskazati svoju kreativnost, poput projekata Zagrebački kvartovi i Snimi trailer za lektiru u kojima mogu pokazati svoje talente za pisanje scenarija, snimanje, montažu i glumu. Posjećuju nas brojni predavači: predstavnici Hrvatskoga vojnoga učilišta, pripadnici zagrebačke policije, Hrvatskog autokluba, školska liječnica te ostali predavači iz područja koja naše učenike i profesore zanimaju. Sudjelovanjem u akciji sadnje drveća te ostalim ekološkim aktivnostima potičemo učenike da osvijeste nužnost suživota s prirodom.

Prošle godine nagrađeni smo za projekt „Kultura turizma“, učenici sudjeluju u spisateljskim i ostalim nagradnim natječajima, a naša učenica bila je i članica Četvrte generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Potičemo sudjelovanje u aktivnostima koje promiču ljubav prema knjizi, čitanju, kulturnoj baštini i organiziramo ih u suradnji s obližnjim školama i kulturnim institucijama.

Dio smo mreže „Škole – partneri budućnosti“ koja potiče učenje njemačkoga jezika.

Sedma je oduvijek voljela putovati i istraživati pa redovito organiziramo terenske nastave u Hrvatskoj i inozemstvu, stručna putovanja i izlete.

Sve aktivnosti, projekti i ostvarenja plod su dobre suradnje, međusobnog uvažavanja i potpore učenika, nastavnika, ravnateljice te svih koji im pomažu u tome.

Nakon dvije oznake kvalitete eTwinning projekata naših profesora naša škola dobila je i oznaku eTwinning škole 2020-2021 kao nagradu eTwinning zajednice za uključenost, predanost i marljivost timova nastavnika i ravnatelja unutar same škole. Iako smo “mladi eTwinneri”, stekli smo preduvjete za prijavu te zadovoljili visoke kriterije. Ova je oznaka potvrda da je škola prepoznata kao vodeća u području digitalne prakse i prakse iz eSigurnosti, inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji te promicanju stalnog profesionalnog razvoja, obrazovanja zaposlenih, kao i suradnje u nastavnoj praksi među učenicima i nastavnicima.

U sklopu programa „Škola ambasador Europskog parlamenta“ organiziramo predavanja i aktivnosti u školi i izvan nje, upoznajemo se s radom Europskog parlamenta i povezujemo s drugim školama ambasadorima. Osim toga, posjećujemo Strasbourg gdje sudjelujemo na Danu Euroscola te se upoznajemo s institucijama Europske unije, sudjelujemo u kvizu znanja i debatama o budućnosti Europe. Ove godine povodom Dana Europe organizirali smo videokonferenciju u kojoj su sudjelovale škole partneri programa „Škole ambasadori Europskoga parlamenta“ i eTwinning projekta „(Cro) EPAS Together“. Sudjelovali smo i na videokonferenciji Europskog parlamenta u RH na temu „Sve će biti u redu? Covid 19 i mentalno zdravlje.

Održavamo brojna predavanja i radionice unutar projekta „STEM u Sedmoj“, kao što su radionica iz programa „Abeceda financija“, prezentacija „Žene u znanosti“ te „STEM Discovery Week.“ Sudjelujemo u više eTwinning projekta, kao što su „STEM Adventski kalendar“ i „Sunčev sustav 7.0“. Nositelji smo oznake eTwinning škola 2020-2021. Naša profesorica kemije imenovana je ambasadorom SCIENTIX-a, zajednice nastavnika prirodnih znanosti u Europi čiji je cilj promocija i popularizacija STEM obrazovanja.

Naša škola iznimno njeguje humanitarni duh. Organiziramo kreativne humanitarne projekte, sudjelujemo u akcijama Crvenoga križa i Caritasa, bili smo na Europskom tjednu mobilnosti, s volonterkama Kruga ljubavi, u dječjem domu u Nazorovoj i drugdje. Učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Prva pomoć sudjeluju na natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa te tako razvijaju humane vrednote. O dobrim djelima naših učenika te o mnogim drugim temama može se čuti jednom mjesečno u emisiji „Sedma u Duhu i s duhom“ na Radio Mariji koju uređuju i vode naši učenici s profesoricom vjeronauka.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
VII. gimnazija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap