Nafta kao gorivo ima alternativu, što je svojim projektom uspješno dokazala maturantica iz Kutine

Nikolina Petrović iz Srednje škole Tina Ujevića u Kutini, najbolje je razradila svoje rješenje za gorivo budućnosti, koje je kao zadatak postavila INA na ovogodišnjem Case Study natjecanju Slagalici. Ona je kao alternativu postojećim izvorima nafte ponudila dobivanje goriva iz algi. Suvereno je prezentirala svoj projekt, a otkrila nam je da je i inače zainteresirana za temu budući da ima namjeru upisati naftno-rudarstvo. Pogledajte njenu, ali i prezentacije od svih triju ekipa koje su se plasirale u finale Slagalice za rješavanje slučaja ‘gorivo budućnosti’.

Finalisti Slagalice za INA-in slučaj/ Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Na jedinom Case study natjecanju za srednjoškolce u Hrvatskoj Slagalici, zlatni partner projekta INA, postavila je pred učenike zadatak da pronađu alternativu postojećim gorivima, koja bi se onda koristila u prijevoznim sredstvima. Prvo mjesto je osvojila Nikolina Petrović iz Srednje škole Tina Ujevića u Kutini, koja je ponudila rješenje dobivanja goriva od algi.

Bez mentora osmislila marketinšku priču za HTC i pobijedila na Slagalici

Prijavila sam se na natjecanje jer želim upisati naftno-rudarstvo

Nikolina je za Slagalicu čula od prijateljice iz ekonomske škole, što joj je odmah super zazvučalo te se bacila na posao.

– Poprilično sam vremena potrošila da bi se pripremila do nivoa koji sam na kraju postigla. Točnije oko tri tjedna je trajala razrada slučaja. U principu koliko je to prikazano u prezentaciji toliko sam se i sama informirala. Četvrti sam razred i nakon završetka srednje želim upisati naftno rudarstvo pa je to jedan od najvažnijih razloga zašto sam se uopće prijavila, otkrila nam je Nikolina.

Znanja koja je stekla svakako će joj dobro poslužiti i na faksu, ali i u daljnjoj budućnosti.

– Naučila sam štošta…Za početak sam se naučila samostalnom radu, a nakon toga i nekim pojedinostima koje me zanimaju i koje će mi koristiti dalje s obzirom na interese, napominje Nikolina Petrović.

Dodajmo da je ova maturantica iz Kutine sav svoj projekt izradila isključivo vlastitim znanjima i trudu, budući da nije imala mentora.

Pogledajte njenu pobjedničku prezentaciju.

Proglašeni pobjednici II. Slagalice - Case study natjecanja za srednjoškolce

Mama mi je dala ideju za gorivo budućnosti

Drugo mjesto u konkurenciji natjecatelja koji su rješavali INA-in slučaj osvojio je Domagoj Klarić. On je također kao najbolje rješenje za gorivo budućnosti prepoznao ono dobiveno iz algi. No priznao je da prije početka priprema za Slagalicu nije čuo ništa o tome.

– Mama mi je dala ideju za rješenje slučaja i tada sam zapravo upoznao biogorivo od algi. Prije nikada nisam baš čuo nešto o tome. Smatram da je to zbilja vrlo efikasno biogorivo, rekao nam je Domagoj.

Ovaj učenik Gospodarske škole Varaždin imao je prilikom razrade ideje pomoć mentorice Olgice Nikolić. Proces je trajao prema Domagojevim riječima oko mjesec dana, a sam dolazak i prezentiranje rješenja smatrao je velikim izazovom.

[Video] Slagalica: Nekih rješenja ne bi se posramili ni profesionalci

Siščani su koristili stručnu pomoć iz same INA-e

Dva pojedinca su zauzeli prva dva mjesta, dok je treće pripalo trojcu Edi Alijagić, Tin Sertić i Patrick Kasaić, koji pohađaju Gimnaziju Sisak. Oni su kao gorivo budućnosti predložili reciklirana jestiva ulja i masti. No izgleda da su si Siščani ipak premalo vremena odvojili za razradu rješenja i prezentacije.

– Postupak razrede ideje, da se sve usavrši trajao je oko tjedan dana. Prezentaciju smo napravili u roku dva tri dana. Ideju smo dobili dijelom od našeg mentora koji nam je pomogao razviti generalnu ideju, a ovo ostalo smo odrađivali sami, rekao nam je Patrick Kasaić.

Pobjednica INA-ine Slagalice Nikolina Petrović s predstavnicom tvrtke Martinom Duvančić/ Foto: Ivan Božić

Mladi Zagrepčani isplanirali apsolventsko na Ibizi i pobijedili u Slagalici

Ipak uz mentora i vlastite snage ovi gimnazijalci su potražili i stručnu pomoć na raznim stranama.

– Prije smo imali neke informacije o temi, ali tražili smo pomoć od osoba koje su stručne u tom području. Poput profesora kemije, čak smo i neke djelatnike INA-e u Sisku pitali za pojedine informacije, otkrio nam je Edi Alijagić.

Edi je dodao kako je ovo višestruko bitna tema obzirom na već postojeće ekološke posljedice.

– Mislim da je vrlo bitno da se nešto promijeni. Čemu ovo sve vodi – zagađenje okoliša, otvaranje ozonskih rupa od CO2. Zbilja je to nužno spriječiti i nešto se pod hitno mora mijenjati, govori ovaj gimnazijalac iz Siska.

Pogledajte kako su svoje gorivo budućnosti zamislili i prezentirali Sisčani.

Odgovori