Pretraga

Dvije godine je prošlo od otvorenja najvećeg sportskog događaja u samostalnoj Hrvatskoj: Preko 5.000 studenata okupiralo je tada Zagreb i Rijeku

A- A+

Preko 5.000 studenata s 409 sveučilišta nastupilo je na Europskim sveučilišnim igrama, koje su svečanom ceremonijom otvorene točno prije dvije godine, odnosno 13. srpnja 2016. U 23 sporta okušali su se natjecatelji iz 41 europske zemlje, a najuspješnija tri sveučilišta po broju osvojenih medalja, bila su zagrebačko, splitsko i riječko!

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu su u Draženovu domu obranile naslov europskih sveučilišnih prvakinja

Zagrebački studenti doslovno su pokorili konkurenciju osvojivši ukupno 65 medalja od čega 30 zlatnog sjaja. O kakvoj dominaciji je riječ najbolje će vam otkriti podatak da je Sveučilište u Splitu s ukupno 21 medaljom (11 zlata), bilo drugo u poretku, a riječko Sveučilište s 18 (5 zlata) treće.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Najupečatljiviji prizori s Europskih sveučilišnih igara u Hrvatskoj

No, osim što je ovo po značaju, a svakako po broju sudionika, najveće sportsko natjecanje organizirano u samostalnoj Hrvatskoj, jednako važne, ako ne i važnije su blagodati koje su ostale nakon Igara.

– Ova velika priča privodi se kraju na najbolji mogući način, a studentice i studenti vratit će se svojim kućama s prekrasnim uspomenama i novim prijateljima. Priča o našoj zemlji otići će sa studentima u sve krajeve Europe, a prema povratnim informacijama zadovoljstvo svih sudionika zaista je visoko. Europske sveučilišne igre ostvarile su i premašile svoje ciljeve, kako po broju sudionika tako i uspjehom cjelokupne organizacije. Ostavština ovih Igara, poput novoizgrađenog studentskog doma u Rijeci i obnovljenih u Zagrebu te brojni uređeni sportski objekti, stvari su zbog kojih je sve ovo imalo smisla, istaknuo je na zatvaranju Igara na Korzu, Haris Pavletić, dopredsjednik Organizacijskog odbora ESI2016.

Ipak valja reći da Europske sveučilišne igre, nisu uspjele doseći značaj Univerzijade, koja se 1987. godine održala u Zagrebu. Niti po infrastrukturnim zahvatima, a ni po prisutnosti u medijima i javnosti.

Uz to, u akademskom sportu se najavljivala svojevrsna revolucija nakon Europskih sveučilišnih igara, no i dvije godine poslije Igara, teško je uočiti i minorne pomake, a kamoli spominjati zamahe.

Hoće li ih biti uskoro, svakako ćemo pratiti.

Na kraju ćemo još jednom s vama podijeliti video, koji smo snimili za vrijeme Europskih sveučilišnih igara, a u kojem smo pitali strane studente koliko poznaju Hrvatsku. Nisu se baš iskazali, ali vjerujemo da su nakon plasmana nogometne reprezentacije u finale Svjetskog prvenstva, mnogo upućeniji u Lijepu našu!